A diólevél értékei

Sok kertes házban megtalálható a szép, terebélyes diófa. Csonthéjas termése igen közkedvelt. Sajnos levelének gyógyító hatásáról már kevesen hallottak. Ez a csodálatra méltó fa valószínű Indiából került hozzánk, majd sok nemesítésen ment keresztül, mire az itteni természeti viszonyok mellett is kedvező mennyiségű és minőségű termést hozott. A diófa levelének tonizáló hatása van, cserzőanyagban gazdag. Összehúzó és cserző hatása a levél tannintartalmának köszönhető, gombaölő, baktériumölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza..Illóolajban gazdag, illata ettől kellemes.

A diólevél gyógyító hatását egész évben élvezhetjük, mivel frissen és szárítva egyaránt alkalmazható. A friss, fényesen zöld leveleket június, július hónapban, száraz időben a legcélszerűbb szedni. A szárított levelek esetében mindig győződjünk meg arról, hogy valóban egészségesek-e, azaz a színűk szép zöld legyen. Más esetben alkalmatlan a gyógyításra. A szárítás ideje alatt elég egyszer megforgatni a leveleket. Munkánk akkor sikeres, ha valóban zöldek maradnak a levelek, csak a levélnyél barnul meg. Hosszas tárolás után azonban elveszti zöld színét és fanyar illatát. Nedvességtől elzártan, száraz helyen kell tárolni a szinte súlytalan, szárított leveleket. Tea készítéséhez összetörhető.

Vásárold meg itt!

Nemcsak teaként fejti ki áldásos hatását, de borogatásként is alkalmazhatjuk gyulladt, pattanásos, ekcémás, gombás bőrfelületre. Ezek lemosásához egy púpozott teáskanál apróra vágott levelet forrázunk le 2,5 dcl vízzel, majd tíz percig hagyjuk ázni benne. Tetvesség, rühesség hatásos ellenszere. Hajhullás esetén fejre is dörzsölhető. Fürdővízbe öntve a fertőtlenítő hatást érünk el, valamint kellemes illatúvá varázsolja bőrünk egész felületét. Ilyenkor 100 gr szárított levélből főzzük a teát. Lábgombában szenvedőknek különösen ajánlott az alkalmázása.

Ha már látásunk nem elég éles akkor is segítségül hívhatjuk ezt a kiváló gyógynövényt. 2 dcl forró vízzel egy csapott evőkanál diólevelet leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd vattát mártunk bele és ezt e gyengén látó szemre helyezzük naponta tíz percre. Néhány hónap után azt vesszük észre, hogy látásunk élesedik. Zöldhályog esetén egy éven keresztül ajánlott naponta elvégezni.

Használható még a szájüreg, garat, torok, emésztőrendszerünk problémáira is. Szivárgó vérzéseket is megszüntet, segíti a hámszövet regenerálódását.

Segít a székrekedésben és a hasmenésben szenvedőknek egyaránt, csak az utóbbiaknak enyhébb főzet ajánlott. Ez esetben egy liter forró vízhez tíz gr szárított levelet tegyünk.

Vércukorszint beállításánál is eredményesen alkalmazható. Ekkor egy csésze forró vízhez 2 kávéskanál szárított diólevél ajánlott, majd egy óra állás után kell leszűrni és fogyasztani, naponta négy alkalommal fél csészével.

A diófa levelének segítségével hajat is szőkíthetünk, minden káros mellékhatás nélkül.

Ha macska vagy kutya fekhelyére dióleveleket teszünk, az kiűzi az esetlegesen bennük lévő bolhát.

A diólevél gyógyhatását már ősidők óta ismeri az ember, csak az utóbbi évtizedekben kicsit megfeledkeztünk róla. Érdemes lenne ismét feleleveníteni a régi, jól bevált természetes gyógyhatás alkalmazását.

Baán Márta

http://diolevel.lap.hu/

https://www.szabadfold.hu/kertunk/gyogyit_a_diolevel_tea

Szólj hozzá!