A hárs (Tilia)

Utcáink, tereink, kertjeink fenséges dísze a több száz évig élő hársfa nem csak szépségével bűvöl el, nem csak édes illatával bódít el, nem csak hűs árnyékával teszi elviselhetővé a forró nyári napokat hanem betegségeinken és bánatunkon is segít.

Az orvosi hársfavirág (Tüiae officinalis flos) tartalmaz 0,1%-ig (farnezoltartalmú) illóolajat, nyálkát (főleg a murvákban), heszperidin flavonglikozidát, szaponint, cukrot, cseranyagot stb.

Teája a kamillavirág után a legnépszerűbb házi szer megfázások esetén izzasztásra, köhögéscsillapításra használhatjuk, de kiváló idegerősítőnek, vértisztítónak, enyhe szívműködést serkentőnek is.

Remekül használható a különböző gyomorbántalmak enyhítésére is. Legfontosabb hatása – mely miatt rengeteg gyomorvédő teakeverék nélkülözhetetlen része -, hogy erősíti a gyomrot. Segít visszaállítani a gyomor belső egyensúlyát és erősíti a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal megóvja a gyomorsav maró hatásától.

Jelentős még stressz-ellenes, lazító és nyugtató hatása is.
Vigyázat: Sokáig használva szívpanaszokat okozhat!!!( Enyhe szívműködést serkentő hatása is van!) Túlzott fogyasztása megzavarhatja a szervezet hőháztartását!

Külsőleg bőrápoló szernek, toroköblítőnek, fürdőnek javasolt. Sokaknak a hársfavirág-tea mindennapi reggeli vagy üdítőitaluk. A tea melegítő hatása különösen télen érvényesül.

Az orvosi hársfafajták lombleveleit is gyűjtik, de jóval kisebbmértékben, mint a virágot. A levéldrog (Tiliae folium) C-vitamint, cseranyagot és két glikozidát tartalmaz. A fekete tea pótlására használják.

A hársak fájából készült szenet (Carbo ligni tiliae) porítva sebgyógyító és bőrbajok elleni hintőporokhoz adják. Erős hasmenés esetén a hagyományos széntablettánál sokkal hatásosabb a hársfából készült faszéntabletta.

A hársfa állítólag gyógyító kisugárzással is rendelkezik. Ha odamész a fához, és átöleled úgy, hogy homlokod, mellkasod és hasad is hozzásimul, akkor enyhíti a betegségeiddel járó fájdalmat, feltölt energiával és erősíti az immunrendszered. Álmatlanság ellen pedig feküdj le a hársfa alá, és tedd a törzsére két mezítlábas talpad.

Szólj hozzá!