A természet egyik nagyszerű ajándéka a méz!

Az emberiség már ősidők óta ismeri és használja a mézet, hiszen már az ókori Egyiptomban is méhészkedtek, számos régészeti feltárás során találtak a piramisokban mézet és mézes süteményeket, előkerültek méhviaszból készült szobrocskák és feljegyzések utalnak arra, hogy a balzsamozáshoz is használtak fel méhészeti termékeket.

A méz alapanyagait a mézelő méhek a virágok nektárjából és a mézharmatjából gyűjtik össze az élőgyomrukba, ahol a gyomornedvekkel összekeveredve vegyileg átalakul. Ez a híg magas víztartalmú méz kerül a lépsejtekbe, ahol a kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légáramlattal párologtatják el róla a felesleges vizet. Ez a tömény cukros oldat, nem romlik meg és a különböző mikroorganizmusok, élesztők sem képesek benne elszaporodni. A lépekből kivett mézet a méhészek szűréssel, csurgatással tisztítják át emberi fogyasztásra alkalmasra.

A méz nagyszerű hatásait korán felismerte az emberiség, már az ókori görög orvos Hippokratész is ajánlotta rendszeres fogyasztását.

Alkotórészeinek nagy részét szénhidrátok teszik ki, így nagyszerű energia forrás, hiszen ezeket a szénhidrátokat a szervezet könnyen felhasználja, amelyek a bélnyálkahártyáján keresztül szívódnak fel.

• A méz szerveinkre számos kedvező hatást gyakorol, táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét, kiváló erősítőszere a fáradt szervezetnek.
• Jó hatással van a gyermekek fejlődésére, de csak 18hónapos kor után ajánlják, mivel előfordulhatnak benne olyan káros spórák, amiket a kisgyermek bélrendszere nem képes megsemmisíteni.
• A magas cukor- és alacsony PH-tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a horzsolások, sebek és égési sérülések begyógyulását.
• Csökkenti az allergiás tüneteket.
• Igen magas a vitamin tartalma:
– B1, mely energiát generál, segíti a szénhidrátok anyagcseréjét, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, a szív és az izmok normális működésében.
– B2, B3, mindkettőnek a táplálékok lebontásában van fontos szerepe, az előbbi a zsírsavak lebontását, az utóbbi az emésztőrendszer helyes működésének fenntartását segíti elő.
– B5, serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, ezáltal feltételezhetően lassítja az öregedést.
– B6, általánosan ajánlott a szív-és érrendszeri betegségek ellen, valamint a depressziós tünetek, álmatlanság enyhítésére és a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére is alkalmas.
• Gazdag ásványi anyag tartalommal rendelkezik, van benne kalcium, magnézum, vas ezenkívül tartalmazza a réz, cink, foszfor, kálium, nátrium ásványi anyagokat is.
• Természetes antioxidánsokban gazdag, melyek a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik meg a szervezetet.

Természetesen igazi gyógyhatása csak a természetes eredetű jól kezelt méznek van, ami nem manipulált. A méz nem csupán édes nyalánkság, hanem egy nagyon fontos táplálék, aminek számos jótékony hatása, rendszeres fogyasztásra sarkal.

Vásárold meg itt!

Szólj hozzá!