Az endometriózis

Az endometriózis rejtélyes betegség, amely a nőket a reproduktív életéveikben érinti. A név az “endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet. A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. Az endometriózis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ezen a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriózis csomónak, implantátumnak vagy növedékeknek. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak.

Endometriózis
Endometriózisos elváltozás

Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, magába foglalva a petefészkeket, a petevezetőket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét és a medence hashártyaborítékát. Ezen szigetek ritkán előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a belekben, vagy a végbélben, a hólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken. A hasüregen kívül a tüdőben, a végtagokon is észleltek már endometriális csomókat. Ezek azonban igen ritkák.

Az endometriózis megbetegedés nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti.

Az endometriózis csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban hasonlóan felépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak.

Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező területen következményes gyulladással és hegképződéssel.

A csomók megrepedése esetén, annak elhelyezkedésétől függően egyéb szövődmények is felléphetnek – újabb területre való szóródás, összenövések képződése, bélvérzés vagy elzáródás, hólyag működési zavar – vérvizelés, görcsös vizelés – egyéb panaszok.

A tünetek általában az idő előrehaladtával romlanak, bár bizonyos esetekben a tünetek javulása majd újra kialakulása a jellemző.

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, főleg a menstruációs vérzés előtt és alatti fájdalom, amely súlyosabb, mint a “normális menstruációs görcsök”. Fájdalom a nemi aktus során vagy azt követően, meddőség, továbbá rendszertelen erős vérzések. Az egyéb tünetek közé sorolhatók a fáradékonyság, a menstruáció során fájdalmas bélmozgások, deréktáji fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, esetleg egyéb béltünetek. Endometriózisban szenvedő nők egy csoportja tünetmentes. A meddő nők 30-40 %-ában az endometriózis és annak előrehaladása a meddőség oka.

EndometriózisAz endometriózis diagnózisa bizonytalan mindaddig, amíg azt hastükrözés (laparoscopia) útján nem igazolták. A laparoscopia egy kis sebészeti beavatkozás, amelyet általános érzéstelenítésben végeznek. A hasfalon ejtett kicsiny nyíláson keresztül a hasüreget előbb széndioxid gázzal töltik fel, majd ugyanezen nyíláson keresztül fényforrás és optikai rendszer segítségével a kismedencei és hasüregi szerveket átvizsgálják. Kellő gondossággal és alapossággal a laparoscopot körbevezetve a hasüregben a néhány mm-es vagy nagyobb endometriózis csomók láthatóvá válnak.

Nőgyógyászati vizsgálat során az orvos gyakran tapinthatja az endometriózis csomókat. A tapintási lelet és a tünetek gyakran utalhatnak endometriózisra, de a diagnózis laparoscopos megerősítése nélkül az orvosi szakirodalom alapján azonban helytelen gyakorlat a betegséget kezelni (például: a petefészek ráknak gyakran ugyanazok a tünetei, mint az endometriózisnak). A laparoscopia során a betegség elhelyezkedését, kiterjedtségét meg lehet határozni, mindez segítséget nyújt az orvosnak a beteg pontosabb tájékoztatásához, valamint a hosszú távú kezelés vagy terhesség elbírálásban.

A hagyományos orvoslás hormon kezelésekkel és műtéti beavatkozással gyógyítja az endometriózist. Bár a kialakult csomók, ciszták eltávolítása enyhülést nyújt gyakori a tünetek későbbi visszatérése.

Ha a saját kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat az alternatív gyógyászat számos lehetőséget nyújt, hogy megtaláljuk a gyógyulás számunkra legmegfelelőbb útját. Igaz, hogy a természetes gyógymódok sokkal lassabban dolgoznak mint mondjuk egy operáció, de különösen a betegség korai stádiumában sokkal kíméletesebb megoldást nyújtanak. Mivel mindannyian mások vagyunk ne várjuk egy univerzális gyógymód vagy gyógyszer létét (semmilyen betegségre sem.)

Az orvostudomány mai állása szerint nem tudjuk, hogy mi váltja ki ezt a betegséget annak ellenére, hogy a meddő nők 35-40% szenved benne. Nagy valószínűség szerint sok tényező játszik közre a kialakulásában és a gyógyuláshoz mindenképpen szükség van a szervezet hormonháztartásának és immunrendszerének a kiegyensúlyozására. Ez pedig mindig egyedi feladat. Ezért van az, hogy egyes kezelések hatásosak az egyik betegnek, míg a másiknak nem vagy fordítva. De ha odafigyelünk a testünk üzeneteire, azok megmutatják, hogy számunkra mi a leghatékonyabb megoldás.

A legfontosabb persze az, hogy mi magunk is tegyünk meg mindent amit megtehetünk a betegség legyőzéséért. Ne várjunk mindent a gyógyítóktól amikor mi is rengeteget tehetünk a gyógyulás érdekében.

Az első és legfontosabb feladatunk szervezetünket olyan táplálékokkal, tápanyagokkal ellátni melyek segítik egészséges működését és az öngyógyító folyamatokat. Az endometriózisban szenvedők lehetőleg minél kevesebb vörös húst fogyasszanak. Helyette inkább csirke és sok hal, különösen hideg vízi tengeri halak (lazac, szardínia, makrella) kerüljön az asztalra hetente legalább 3-4-szer.

 

Valeriana - macskagyökér
Valeriana – macskagyökér

Fogyasszanak sok zöldséget és gyümölcsöt, különösen a magas karotin tartalmú sütőtököt, sárgarépát és goji bogyót. Megemelhetik antioxidáns bevitelüket szilva, szeder, málna és áfonya segítségével. A zöldségek közül főleg a brokkolit, spenótot, zellert, petrezselymet, káposztát és mángoldot ajánljuk. A lencse, a tökmag, a lenmag E vitamin tartalma miatt fontos. Inkább a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és pékárút válasszuk. Főzéshez minél kevesebb állati zsiradékot használjunk. Az olíva, a napraforgó, a tökmag vagy a lenmag olaj egészségesebb megoldás. Megvásárolhatod itt.

Lehetőleg minél kevesebb tartósítószert és egyéb kemikáliákat tartalmazó ételt együnk. Ha tehetjük természetes módon nevelt bió termékeket vásároljunk. Mellőzzük az alkohol és koffein tartalmú italok fogyasztását még a fekete teát is.

Táplálék kiegészítők közül jó hatással van a szövetek regenerálódására és a gyulladások csökkentésére a C-vitaminnak (2-3000 mg naponként), E-vitaminnak, B3 (niacin), és B6 vitaminnak, karotinnak , szelénnek, cinknek és kalciumnak. Növeljük meg az esszenciális zsírsavak bevitelét is (lenmag olaj vagy hal olaj segítségével). A táplálékkiegészítőket vásárold meg itt.

A gyömbér, a festőtölgy-kéreg és a macskagyökér (valeriana) kivonat fogyasztása is segíti a gyógyulást. A macskagyökérből készült tea gyorsan megszünteti az alhasi fájdalmakat. A macskagyökér korlátlan ideig használható természetes fájdalom csillapító szer.

Nem győzzük kihangsúlyozni a mozgás jelentőségét. Az egészséges embernek is nagyon fontos, hogy mozogjon a betegnek pedig hatványozottan az. A jól megválasztott mozgás formával jelentős mértékben enyhíthetjük az endometriózis tüneteit. Különösen hatásos ilyen esetekben az AVIVA vagy az ARWEN torna. De ha nincs módunk ilyen speciális foglalkozásokra eljárni egy jó séta, egy kis biciklizés vagy úszás (különösen a hát és a gyors úszás) is segíthet. A hastánc pedig nem csak hasi izmainkat lazítja, hanem a lelkünknek is jót tesz.

Gyakran észlelhetjük hogy a tünetek sokkal erősebbek amikor feszültebbek, idegesebbek vagyunk. Sokat segíthet ha megtanulunk stressz kezelő technikákat és olyan energia terápiákat mint például az EFT mely a fájdalom csökkentésben is szerepet játszhat.

Sok hasznos információt kaphatunk az endometriózissal foglalkozó fórumokon és sokat segíthet a helyzet feldolgozásában az, hogy ha látjuk, hogy mások is szenvednek – szenvedtek úgy mint mi és találtak utat a gyógyuláshoz.

Szólj hozzá!