Biztos, hogy szükség van a mikrosütőre?

Szépséges új mikróm használati utasításában az állt, hogy pár perc alatt ropogós arany sárga sült burgonyát készíthetek benne olaj nélkül! Kicsit szkeptikus voltam, de csak megpróbáltam. Az eredmény? Száraz, sápadt ehetetlen valami, amit mindennek lehet nevezni csak sült krumplinak nem.

Ritka az a háztartás ahol nincs mikró sütő és ha főzésre nem is mindenki, de melegítésre biztos, hogy nagyon sokan használjuk. Pedig ha tudnánk, hogy a mikrohullám által keletkezett sugárzás hogyan befolyásolja az ételek molekuláit kétszer is meggondolnánk, hogy érdemes e.

A mikrohullám elektromágneses energia épp olyan mint a fényhullámok vagy a rádió hullámok. Napjainkban többek között a TV műsorok, nagy távolságú telefon jelek vagy számítógépes információk űrbe történő sugárzására használják A leggyakoribb felhasználása azonban a konyhában van.

A hullám energia ciklusonként változtatja a pólusát negatívról pozitívra. A mikró hullámok esetében ez másodpercenként több milliószor történik meg. Az ételek – különösen a víz – molekuláinak is van negatív és pozitív vége épp úgy mint a mágnesnek az északi és a déli polaritása.

A háztartási mikrohullámú sütők általában 1000 wattnyi váltóárammal keltett mikrohullámmal bombázza a benne lévő élelmiszert azok poláris molekulái ugyan olyan frekvenciával mozognak több milliószor másodpercenként.

A sok mozgás miatt a molekulák súrlódnak és a súrlódás által keletkezett hő melegíti fel az ételt. Igen ám de a súrlódás nem csak hőt termel, hanem gyakran jelentős kárt okoz a molekulák szerkezetében, átalakítja és esetenként szét is tépi azokat. Emlékeznek arra a reklámra amikor szétrobban a kolbász a mikróban? Hát hasonló dolgok játszódnak le molekuláris szinten is.

Ha így károsult ételt fogyasztunk a legkisebb problémánk ami lehet, az az, hogy az étel tápanyag tartalma jelentősen lecsökken és a benne található vitaminok a szervezet számára felhasználhatatlanná válnak. A nagyobb probléma pedig az, hogy a szervezetünk védekező képessége lecsökken és a vérben lévő daganat sejtek száma megnövekszik.

Nem véletlen, hogy a rövidhullámok hatását vizsgáló kutatások eredményeként a hetvenes években a Szovjetunióban betiltották a mikrohullámú sütők forgalmazását. Svájcban, Németországban és Amerikában is jelentek meg olyan tanulmányok melyek a mikrohullámú sütők egészség károsító hatását bizonyítják.

Lehet, hogy egy kicsit tovább tart a hagyományos módon elkészíteni táplálékunkat, de hogy finomabb, a szemnek is tetszetősebb és nem utolsó sorban egészségesebb az biztos.

Ha mégis úgy döntünk, hogy használjuk a mikrohullámú sütőt figyeljünk az alábbiakra:
– Bébiételt sose melegítsünk benne
– Sose álljunk közvetlenül a működő mikró elé.
– Rendszeresen ellenőriztessük a sütő ajtajának a szigetelését
– Csak kifejezetten mikrohullámú sütőhöz ajánlott műanyag edényt használjunk benne
– Zsiradékot tartalmazó ételeket inkább üveg vagy porcelán edényben melegítsünk.
– Ne használjunk műanyag fóliát a mikróban (mérgező anyagok olvadhatnak ki belőle)

Biztos, hogy szükség van a mikrosütőre?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Azt mondani hogy a mikrohullám ép olyan mint a fényhullámok, vagy a rádióhullámok olyan mintha azt mondanánk, hogy a víz ép olyan mint a szesz vagy a kőolaj. Végtére is mindegyik folyadék.
  Mikrohullám, fényhullám, rádióhullám – mindegyiknek más a hullámhossza, a frekvenciája, a penetranciája és a többi tulajdonsága.
  Elárulom, hogy ha “hagyományos” módon melegítjük az ételeket, ugyan úgy nő a molekulák mozgási sebessége – hőmozgás – 10. osztályos tananyag fizikából. Javaslom a szerzőnek nézzen utána, és talán megérti, hogy nem a az adott esetben szó sincs molekulák súrlódásáról, hanem a molekulák megnövekedett mozgási sebessége önmagában eredményezi a fizikai test hőmérsékletének a növekedését.
  Ami a molekulák károsodását illeti, ez bármilyen fajta melegítésnél előfordul.
  A szerves molekuláknál ezt hívjuk denaturálódásnak. Például a sütés folyamata a hús fehérje molekuláinak a hő általi denaturálása. Teljesen hétköznapi folyamat. Nincs benne semmi ördöngösség, teljesen mindegy hogy mikróban, vagy rezsón történik, ugyan az a folyamat.
  A cikk nagyon sok valótlan és megtévesztő dolgot állít (felsorolásuk meghaladná magának a cikknek a térfogatát), és az alap mondandója sem igaz.

Szólj hozzá!