Fogínysorvadás a kevéssé ismert népbetegség

Nem is gondolnánk, hogy hazánk lakosságának 70 %-a szenved ebben a kellemetlen, alattomos betegségben. Kisebb vagy nagyobb mértékben a felnőtt lakosság egészét fenyegeti.

Mi kialakulásának oka? Ha szánk baktérium flórájának egyensúlya felborul elszaporodnak bizonyos baktériumok, melyek a szájban lévő ételmaradékokkal (főleg a cukor tartalmúakkal) találkozva először lepedéket képeznek, majd ha a lepedéket nem távolítjuk el elég alaposan megszilárdulva kialakulnak a fogkő lerakódások.

A betegség előrehaladtával a fogíny elválik és visszahúzódik a fogtövekről. Ez elősegíti olyan baktériumokkal teli tasakok kialakulását. A baktériumok és az általuk termelt méreganyagok megtámadják nem csak a fogíny szöveteit, hanem a fogágyat és a fogakat körülvevő szöveteket is. Ezért kezdenek meglazulni egyébként ép fogaink is és ha nem kezeljük időben ez az állapot könnyen teljes fogsorunk elvesztéséhez vezethet.

A legnagyobb probléma az, hogy az emberek azt hiszik, hogy fogaik elvesztése korral járó természetes folyamat. Pedig ez így nem igaz. Fogaink úgy vannak tervezve, hogy életünk végéig kiszolgáljanak. Ha megadjuk szervezetünknek a kellő vitamin és ásványi anyag mennyiséget, kellőképpen tisztán tartjuk fogainkat akkor ők utolsó leheletünkig szolgálni fognak bennünket.

Mint minden betegségnél a parodontózis esetében is a legegyszerűbb a megelőzés. A legfontosabb, hogy kellő mennyiségű C vitamint vigyünk a szervezetünkbe sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. De a kellő mennyiségű D vitamin jelen léte is nagyon fontos . A Boston Egyetemen végzett kutatások azt bizonyították, hogy akiknél alacsony D vitamin tartalmat állapítottak meg a vérükben sokkal gyakoribb lett a fogínysorvadás kialakulása. Már napi 10-15 perc napozás is nagyban segíti a megelőzést.

Miswak - arab fogtisztító fa
Miswak – arab fogtisztító fa

Nagyon fontos fogaink helyes ápolása is. Ne gondoljuk, hogy a fog tisztítása modern korunk találmánya. A természeti népek nem műanyag fogkefét használnak, hanem olyan fák vagy bokrok ágait használták – használják erre a célra, melyek belül kefeszerű rostokat tartalmaznak, plusz gyulladás csökkentő hatóanyaggal is rendelkeznek. Afrikában, Ázsiában és Közép-Keleten ma is találkozhatunk “fadarabot” rágcsáló emberekkel.

Azért nem kell ennyire visszatérni a gyökerekhez, de mindenképpen mossunk legalább kétszer naponta fogat. Válasszunk puhaszőrű fogkefét és alaposan, minden oldalról kívülről, belülről, elől és hátul is mossuk meg a fogainkat.

Fontos lenne a fogselyem használata is, de ha Önnek is olyan szorosan állnak a fogai mint az enyémek, akkor Ön is biztosan nehezen boldogul vele. Hál Istennek ma már kapható a gyógyszertárakban egy sokkal egyszerűbben használható eszköz a fogköz tisztító kefe, melyet fogainknak megfelelő vastagságban vásárolhatunk. Elég ha csak az esti fogmosás után használjuk. Kiválóan megtisztítja a fog közöket, eltávolítja a lepedéket és a beszorult ételmaradékokat is.

És bármennyire is félünk a fogorvostól évente legalább kétszer meg kell látogassuk, hogy a felszaporodott fogkövet eltávolítsa. Sajnos a megszilárdult fogkövet fogkefével nem lehet eltávolítani. A már kialakult parodontózis (fogínysorvadás) kezelésének az alapja is az alapos fogkő eltávolítás, melyet mélyen, esetenként a fogíny alatt is el kell végezni. Ne hagyjuk, hogy felszaporodjon a fogkő, ép fogaink elvesztésével fizethetünk félelmünkért, lustaságunkért.

Ma már a lézer technológia lehetőséget ad a fogíny legalsóbb rétegeiben felhalmozódott gyulladásos szövetek eltávolítására és a csontregeneráció elindítására.

Fogínyünk egészségének fenntartásában nagy szerepe lehet a fogíny masszázsnak. Tegyünk egy borsónyi gyógynövényes fogkrémet az ujjunkra és enyhe nyomással körkörös mozdulatokkal masszírozzuk végig a fogínyünket alul és felül, kívül és belül. Kellemesen felfrissíti szánkat.

Zsálya
Zsálya

Maria Treben klasszikus művében zsálya, tölgyfakéreg, porcsinfű és palástfű azonos arányú keverékéből készült teával történő gyakori szájöblögetést ajánl a fogínysorvadás gyógyítására. Tapasztalatom szerint a kamilla és zsálya tea is sokat segít. Igyunk meg naponta 3 csésze teát és napközben gyakran öblögessünk vele.

A vörös áfonya leve megakadályozza a lepedék fogakra való tapadását. Lehetőleg cukor mentes változatot vásároljunk. Ha édesgyökeret rágcsálunk nem csak a fogszuvasodást előzzük meg, hanem csökkentjük a fog lepedék termelődését és antibakteriális hatásával elpusztítjuk az elszaporodott baktériumokat.

Kurkumából, édesgyökér porból és E-vitaminból készítsünk sűrű pasztát, amiből esténként készítsünk pakolást a beteg fogínyre.

Naponta kétszeri bedörzsölés teafa olajból készült géllel jelentősen csökkenti a fogínygyulladást. Az eukaliptusz olaj is jótékony hatással bír, szinte minden szájvíz alkotó eleme.

Az ánizs, a szegfűszeg és a kardamom mag is hasznos ilyen esetekben, ráadásul még a rossz szájszagot is elveszik.

Japán kutatások szerint a CoQ10 tartalmú fogkrém nagyban segíti a fogínygyulladás gyógyítását.

Tehát ne keseredjünk el, ha fogmosáskor el kezd vérezni az ínyünk. Van megoldás, de ne csak a fogorvostól várjuk a gyógyulást, tegyünk meg mi is mindent amit lehet, hogy megőrizzük fogainkat és 100 éves korunkban se kelljen a hamut mamunak mondanunk.

Szólj hozzá!