Fűben, fában, vízben van az orvosság… avagy A barack mag titka

Hunzák völgye
Hunzák völgye

Pakisztán északi részén van egy csodálatos völgy, a Hunza völgye ahol az azonos nevű folyó kanyarog 6000 méternél magasabb hegycsúcsok között. A hunzák földjét úgy is hívták, hogy „ a völgy ahol örökké élhetsz” .

A hunzák nem csak hosszú életükről voltak híresek, hanem asszonyaik szépséges sima bőréről is. A sárgabarackot és annak magját olyan nagyra értékelték, hogy fizetőeszköznek is barack magot használtak. Barackot frissen és szárítva is fogyasztották, ételeiket pedig a barack magjából préselt olajjal készítették. A hölgyek pedig arcuk ápolására használták a barack magját.

Nem véletlenül éltek a XX. Századot megelőző időkben akár 160 évig is. (Sajnos a modern élet és a nyugati kultúra itt is meg tette a magáét.) A sok barack és barackmag fogyasztásával öntudatlanul is védték egészségüket.
Hogy miért? 1830-ban francia kémikusok (Liebig és Wöhler) kiválasztottak barack magból, keserű mandulából és a fekete cseresznye magjából egy glikozidot, amit Amygdalin-nak neveztek el. Ez az anyag amit később Dr. Krebs B17 vitaminnak nevezett el, benzaldehidből, ciángyökből és diszacharidból (cukor) áll : C12H21O10-O-CH(ON)-C6H5.

A XIX. Század vége óta többször is próbálták használni az Amygdalin-t rákos daganatok kezelésére.
1972-ben a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center-ben dr. Kanematsu Sugiura által végzett kisérletek megállapították, hogy a B17 megakadályozta a rákos sejtek szaporodását és áttétek képződését. Dr. Sugiura állítása szerint kutatási eredményeit megpróbálták eltitkolni, mivel ezzel egy olcsó, könnyen elérhető szert adott volna a rákos betegek kezébe és ezáltal a gyógyszergyártók billió dolláros üzlettől estek volna el.

A vita azóta is dúl. A gyógyszergyárak és az amerikai hivatalos szervek azt állítják, hogy a B17 vitaminos kezelés nem más mint kuruzslás. A barackmag árulásért vagy az azzal történő kezelésért akár börtön büntetést is kiszabhatnak az USA-ban. Ennek ellenére egyre nő azoknak a tábora akik a természetes gyógymódok híveként inkább kezelik magukat természetes anyagokkal, mint a különösen mérgező kemoterápiás kezelésekkel.

Barackmag
Barackmag

Az Amygdalin ugyanis természetes kemoterápiaként működik. A B-17 vitamin molekulában két rész cukor, egy rész benzaldehid és egy rész cián van, melyek szorosan összekapcsolódnak. Mindenki tudja, hogy a cián erősen mérgező lehet és kellően nagy mennyiségben halálos. Azonban ebben a természetes állapotában vegyileg nem reagál és semmiféle hatással nincs az élő szövetekre.

Az élő szervezetben csak egyetlen vegyület képes felszabadítani a ciánt a B17 molekulából, ez pedig a bétaglükozidáz néven ismert enzim. Amikor a B-17 vitamin víz jelenlétében érintkezésbe lép ezzel az enzimmel, nem csak a cián, hanem a benzaldehid is felszabadul mely önmagában is igen mérgező. Ami azt illeti ez a két vegyület együttesen százszor olyan mérgező, mint külön-külön.
Szerencsére a kibontó enzim azaz a bétaglükozidáz sehol nincs jelen veszélyes mennyiségben a testünkben, csak a rákos szövetekben, ahol mindig nagy mennyiségben található meg: szintje a környező normális sejtekben mérhetőhöz képest több mint százszorosát is elérheti. Ennek eredményeképpen a B-17 vitamin a rákos sejtek területén bomlik fel, mérgező tartalmát a rákos sejtek területén engedi szabadon.

Létezik egy másik fontos enzim is, a rodanéz, melyet ”védelmi enzimként” említünk. Azért nevezzük így, mert képes semlegesíteni a ciánt, azonnal melléktermékké tiocianát molekulává alakítva azt. Ez az enzim mindenütt nagy mennyiségben jelen van, kivéve a rákos sejtek területét, melyeket következés képen nem is védi meg.

BarackmagTapasztalatok azt bizonyítják, hogy naponta 7 szem keserű barackmag elfogyasztásával megvédhetjük magunkat a rákos daganatok kialakulásától. Nagyobb mennyiséggel pedig akár el is pusztíthatjuk azokat.

Hogy mérgező-e? Gyerek korunkban rengeteg barack magot ettünk különösen befőzés idején. Édesanyám mandula helyett is használta. Soha nem voltunk betegek tőle, mint ahogy a hunzák vagy az amerikai indiánok sem mérgeződtek meg pedig ők igen sokat fogyasztottak belőle.

Lehet, hogy az igazság megint valahol félúton van? Lehet, hogy a kémiai úton kiválasztott Amygdalinnak nincs olyan jó hatása mintha természetes úton, táplálék – barack mag – formában vesszük magunkhoz?

Nem volna szabad a sok-sok ezer év tapasztalatait, gyógymódjait a sutba dobnunk és kuruzslásnak tekintenünk. A barackmagnak nincsenek mellékhatásai lehet, hogy nem használ (bár a tapasztalatok mást bizonyítanak), de ártani biztosan nem árt. Sajnos ugyanezt nem mondhatjuk el a kemoterápiáról.

http://s-barackmag.hu/index.php?lang=hu

http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=544
http://www.1cure4cancer.com/continue_pp2.htm
http://www.vitaminb17.org/
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/vitamin-b-17-laetrile.htm

 

Szólj hozzá!