Ginkgo Biloba

Nem is gondolnánk, hogy napjaink egyik divatos gyógynövénye több mint 270 millió éve létezik szinte teljesen változatlanul Földünkön. A dinoszauroszok korában volt a legelterjedtebb, Európa, Ázsia és Észek-Amerika szerte megtalálható volt, majd az idő teltével egyre kevesebb helyen maradt fenn.

A végleges kihalástól buddhista szerzetesek óvták meg. Kínában, Japánban és Koreában templomok és paloták kertjében ültették és gondozták ezt a különleges fát. Nem csak gyógyhatása miatt tisztelték, hanem azért is mert mind a mai napig az ellentétek egységének, a hosszú életnek és a változatlanságnak a jelképe.

Praktikus oka is volt annak, hogy a fából épült templomok köré ültették, úgy hitték, hogy a ginkgo megvédi a templomot a tűz pusztításától. Hogy ez nem csak hiedelem mi sem bizonyítja jobban, hogy Tokióban az 1923-as nagy földrengés által okozott tűzvésztől a sok köré telepített ginkgo fa védte meg az egyik templomot. Sőt bármilyen hihetetlen is Hirosímában 6 ginkgo fa túl élte az atom robbanást és még ma is zöldelnek.

A ginkgo biloba fa 30-40 méter magasra is megnő, törzse akár tíz méter átmérőjű is lehet. A legöregebb fa Kínában található és több mint 3500 éves!

Mint a változatlanság és a hosszúélet jelképe inspirálta a ginkgo levél a szamurájok és a szumo bírkózók frizuráját. De nem csak a férfiakét, a XIX. Században a japán hölgyek körében is nagy divat volt a ginkgo fa levelének formáját utánzó hajviselet és még ma is láthatjuk esküvők alkalmával.

A Tradícionális Kínai Orvoslásban elsősorban a ginkgo termését használják (több ezer éve). Hasmenést, gyomorrontást és másnaposságot is kúráltak vele. Használták a vesék, a tüdő, asthma és köhögés gyógyítására. A magok ginkgolik sav és ginnol tartalma megelőz egyes baktériumok és gombák által okozott fertőzéseket. Nyersen fogyasztva pedig a rák gyógyítására is használták.

Bár nem olyan mértékben mint a magoknak a fa leveleinek gyógyító hatásával is éltek. Többek között a felső légúti megbetegedéseket, hallás károsodást, emésztési és keringési problémákat kezeltek vele. De alkalmazták depresszió, kóros feledékenység és a magasvérnyomás ellen is.

A nyugati orvoslásban az 1950-es években kezdték el kutatni a ginkgo hatását. Ezek a kutatások elsősorban a fa levelében található hatóanyagokra vonatkoztak és három kiemelkedő hatást bizonyítottak:
1. A ginkgo nagymértékben elősegíti a vér áramlását beleértve a mikro hajszálereket is.
2. Kiváló antioxidáns
3. Gátolja a véralvadást és vérrög képződést

A ginkgo biloba kivonat segítséget nyújt az agy vérellátásának a növelésében, javítja az ideg sejtek jel átadó képességét. Hasznos az artériás és viszér problémákkal küzdőknek is. Javasolják még felsőlégúti megbetegedések, impotencia, multiple sclerozis és fülzúgás kezelésére is.

A modern laboratóriumi vizsgálatok igazolták a régi bölcseket. Minden okunk meg van rá, hogy mi is tiszteljük ezt a különleges, ősi növényt.

Vásárold meg itt!

 

Szólj hozzá!