Gyanták testi-lelki egészségünkért

Gyerek korunkban nagy előszeretettel piszkáltuk le a meggyfák törzsén megjelenő gyantát, veszekedtünk is rajta, hogy ki ehesse meg. Vannak azonban olyan gyanták is melyek sokkal értékesebbek. Különösen Észak Afrikában, az Arab félszigeten és Indiában nőnek olyan fák, bokrok melyek gyantáit a történelem előtti idők óta használják illatszerek készítésére sőt gyógyításra is.

A három király ajándéka
A Három Király egyik ajándéka a kis Jézusnak tömjén és mirha volt. Értéke akkor az aranyéval vetekedett. Sába királynője is mirhát vitt ajándékba Salamon királynak.

A mirhát például már az ősi egyiptomiak is széles körben használták. Parfümöt készítettek belőle, füstölőként használták, a múmiák balzsamozásában is szerepet játszott. Az ókori kozmetikusok ránctalanításra és bőrfehérítésére is használták.

A híres klasszikus arab orvosok mint Ibn Elsina, Ibn Elbetar, El-Razi és a modernkori közel-keleti és indiai természetgyógyászok a száj és torokbetegségeinek a gyógyítására oldatát öblögetőszerként javasolják, így az ínygyulladás, torokgyulladás, hangszalaggyulladás, szájsebek kezelésére.

Gyulladás csökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatása a sebgyógyulásban játszik jelentős szerepet. Ha az égési sebeket, operációs hegeket vagy más sebeket mirhás oldattal kezeljük, vagy ha mirha port szórunk a sebbe az akár háromszor is hamarabb gyógyulhat.

Gargarizáláshoz egy borsónyi mirhát oldjunk fel 1,5 dl meleg vízben. Ezt az oldatot használhatjuk sebkezeléshez is.

Mirrha
Mirrha

Belsőleg por formában javasolják bevenni, főként szélhajtó hatását emelik ki, de javasolják nőknek, szülés után a méh tisztítására, menstruációs problémák rendezésére, görcsoldásra.

 

A mirhából készült illóolajat csak külsőleg használjuk. Terhesnőknek pedig egyáltalán nem javasolt a mirha használata.

A fenyőtömjén sem csak ördögűzésre jó. Aromaterapeuták szerint az egyik legfontosabb immunrendszer erősítő illat. Két szinten dolgozik, először is közvetlenül erősíti az immunrendszert, másrészt lelkileg is hat , jókedvre derít, megnyugtat, ami szintén jótékonyan befolyásolja az immunrendszer működését.

Több kutatás is bizonyítja, hogy a szén-dioxiddal kivont tömjénolajnak daganatellenes hatása is van, ami kifejezetten a rákos sejteket veszi célba, az egészségesekre nincs hatással.

A tömjén olajban lévő „boswellic” savaknak erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, ezért gyakran találjuk az ízületi problémák gyógyítására szóló krémek összetevői között.

Belső fogyasztásra csak tiszta, átlátszó, világos színű gyantát használjunk. A közel-keleti hölgyek ősidők óta rágógumiként fogyasztják – rágása kellemes leheletet biztosít, elősegíti az emésztést és a bőrt is szebbé teszi.

Tömjén
Tömjén Fotó: Lupus in Saxonia Wikimedia Commons

A tömjén füstje távol tartja a szúnyogokat, így segíthet a szúnyogok által terjesztett betegségek megelőzésében.

A templomokban sem véletlenül füstöltek tömjénnel, egyrészt a tömjén pszichoaktív drog, mely elősegíti a meditatív állapot kialakulását, másrészről pedig elpusztítja a levegőben lévő kórokozókat, így megelőzheti a templomot látogató tömegekben a különböző fertőzések elterjedését.

A tömjén és a mirrha ma már illóolaj formájában is kapható.

A nálunk kevéssé ismert aszatgyanta (asafoetida, hing, aszandkórógyanta, pálcakórógyanta, aszafetida, ördöggyökér) az óriás ánizskapor (Ferula asafoetida) gyantás, beszáradt tejnedve, az indiai konyha ismert fűszere. Vásárold meg itt! Termesztési területe: Dél-Ázsia, de honos Afganisztán és Irak területén is.

Hing, asafeotida, ördöggyökér
hing, Fotó: Iustinus Wikimedia Commons

Forgalomba por alakban kerül. Fanyar, kesernyés és csípős íze, valamint igen erős, átható, fokhagymajellegű illata van, de nem jelent gondot azoknak, akik érzékenyek a fokhagymára. Általában kis mennyiségben használják, kapható aszatgyantás fűszersó formájában is.

Gyógyhatású szerként is ismert: segíti az emésztést, a felfúvódás ellenszere, de légcsőhurutra és női bajokra is javallott. A szamárköhögés hatásos ellenszereként is ismert. Gyulladáscsökkentő vírus ellenes hatása is ismert. A tajvani Kaohsiung orvostudományi Egyetem kutató csoportja ígéretes szernek tartja az influenza (H1N1) elleni harcban. Már 1918-bvan a spanyol nátha járvány idején is sikerrel alkalmazták az aszatgyantát.

Vérnyomáscsökkentő, vérhígító hatása is ismert. A cukorbetegnek is ajánlják, libidó és potencianövelő szerként is használják, de csak rövid ideig tanácsos fogyasztani és mindig orvos / természetgyógyász felügyelete mellett. Gyermekek és szoptatós anyák ne fogyasszák.

Epilepsziás és hisztériás betegek nyugtatására, epilepsziás rohamok megelőzésére és gyermekek különböző pszichés problémáinak a kezelésére is használják.

A mitológia szerint füstje állítólag elűzi a démonokat, az ártó szellemeket és a negatív energiákat.

Masztika
Masztika

A Közel-Kelet egyik ismert fűszere a masztik, az időszámításunk szerinti első században élt híres orvos és filozófus Dioscorides is írt emésztés serkentő hatásáról a De Materia Medica című művében.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet. A masztikolaj antibakteriális és gombaökő hatása miatt gyakori alkotó eleme a különböző bőrbetegségeket kezelő kenőcsöknek és krémeknek.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a masztik több mint 40 százalékkal csökkentheti a fogakon lévő plakkok mennyiségét. Hosszabb távon fogyasztva hatásos a helicobakter pylori ellen ezáltal elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.

 

Az Afrikából származó gumi arabikum egy akácfajta gyantája. Nagy mennyiségű vízben oldódó rost anyagot tartalmaz. Erőteljes gyulladás csökkentő hatása miatt egyben fájdalom csillapítóként is használták. A híres arab orvosok számos betegség kezelésekor nyúltak a gumi arabikumhoz többek között az ínybetegségek, és a veseelégtelenség esetén is. Még napjainkban is széles körben használt a Közel-Keleten vesebetegségek gyógyítására és vesekő elhajtására.

A gyógyszergyárak is használják, mint gyulladáscsökkentő alapanyagot, sőt íztelen, szagtalan állaga miatt az élelmiszeriparban is széles körben használt térfogatnövelő és emulgizáló szer.

A fák és bokrok könnyei ajándékok az emberiség számára.  Illatosítják otthonainkat és templomainkat, ízesítik ételeinket, gyógyítják testünket és lelkünket. Használjuk hát bátran őket!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Aszatgyanta
http://en.wikipedia.org/wiki/Frankincense
http://www.harmonet.hu
http://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida

Szólj hozzá!