Immunerősítő fűszerek a megfázós téli hónapokra

A fűszerek, mióta ember él a Földön, jelentős szerepet játszanak mindennapjainkban. Használjuk őket sütésnél, főzésnél, gyógyítunk velük („nem minden gyógynövény fűszer, de minden fűszer gyógynövény”), italokat készítünk belőlük, szárítjuk, tartósítjuk őket, és még sorolhatnám. Szerencsére egyre többen és egyre többféle fűszert használunk. Ma már könnyen hozzájutunk távoli földrészek ízesítőihez, aki teheti, termeszti is őket.

De vajon eszünkbe jut-e ilyentájt, hogy a csípős-melegítő hatású fűszereket egészségünk védelmében is felhasználhatjuk? A téli hónapokban nagyon jó hatásúak a kínai gyógyászat által e kategóriába sorolt fűszerek, nevezetesen a fahéj, a szegfűszeg, a chili paprika, a szerecsendió, a koriander, a csillagánizs, a gyömbér, az édeskömény, a fokhagyma és a kardamom.

Erős aromájú fűszerek ezek, amelyek kisebb-nagyobb mértékben tartalmaznak csípősanyagokat, melyeknek jellegzetes ízüket, zamatukat köszönhetik. E hatóanyagok révén fejtik ki élettani hatásukat. Melegítenek, ezáltal javítják a keringésünket, csípősek-erősek, vagyis élénkítik a gyomor-bélrendszer működését. Közismert, hogy immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben lakozik, tehát különösen fontos, hogy télen, amikor több és nehezebben emészthető ételt fogyasztunk, megfelelő fűszerek alkalmazásával támogassuk emésztőrendszerünk működését.

A felsorolt fűszereket nagyon sokrétűen felhasználhatjuk, sokféle ételben, italban élvezhetjük aromájukat.

Fahéj: általában sütemények fűszereként ismerjük. Nélkülözhetetlen fűszere a karácsonyi mézeseknek, almás lepényeknek, forralt bornak. Mézzel keverve karbantartja a vércukorszintet, vírus-és baktériumellenes, emésztésjavító, könnyíti és gyorsítja a zsíremésztést. Bátran fűszerezhetünk vele leveseket (én például a téli húslevesekbe rendszeresen teszek egy darabot, szegfűszeggel, gyömbérrel és szerecsendióval együtt), húsételeket, hús mellé készített mártásokat. Szegfűszeg: antibakteriális, gyomorerősítő hatású. Ízesíthetünk vele téli teakeverékeket, gyümölcssalátákat, leveseket, gyógyitalokat.

Chili paprika: serkenti a vérkeringést, emésztésjavító, antibakteriális hatással bíró fűszer, amely akár a konyhaablakban is termeszthető. Jól tűri a szárítást és a fagyasztást. Nagyon dekoratív és hasznos növény. Gyakorlatilag bármilyen levesbe, hús-és zöldségételbe felhasználható. Salátákat, szendvicskrémeket, pácokat is ízesíthetünk vele. Megfázás esetén a forralt borok kedvelt fűszere (méregerősen és nagyon forrón, kortyonként kell meginni, kiváló izzasztókúra), sőt teát is készíthetünk belőle. Szerecsendió: kellemesen aromás, de erős, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.

Koriander: emésztésjavító, görcsoldó, erőteljesen aromás fűszer. Szárított magjait savanyúságok eltevésekor, zöldjét keleties ízesítésű ételekhez, salátákhoz, lepényekhez használjuk. Csillagánizs: görcsoldó, gyomorerősítő, emésztésjavító, fájdalomcsillapító hatású növény. Sütemények, teák, édes italok, gyógyitalok, borok, gyümölcssaláták, gyümölcslevesek kellemes ízesítője.

Gyömbér: Utazási betegségek (hányinger, émelygés), rossz emésztéssel kapcsolatos tünetek kezelésére hasznos, növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét. Konyhai felhasználása igen sokrétű, a levesektől, hús-és zöldségféléken keresztül, a süteményekig, italokig, nagyon sok mindenhez használhatjuk. Frissen, szárítva, aszalva, szirupban eltéve egyaránt kapható.

Édeskömény: Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe használhatjuk, a gumóját reszelve káposztasalátához adjuk, de lilahagymával, paradicsommal is kombinálható. Számos görcsoldó, puffadás gátló, gyomorerősítő teakeverék alkotórésze.

Fokhagyma: erős antivirális, antibakteriális hatású növény. Rendkívül jó immunerősítő, keringésjavító (oldja az érfalak belső falára lerakódott, érszűkületet okozó plakkokat, harmonizálva ily módon a keringést). Megfázások esetén is hasznos. A magyar konyha igen sokrétűen használja, levesek, főzelékek, saláták, húsok, szendvicskrémek, pácok ízesítőjeként.

Kardamom: Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést, gyomorerősítő, szélhajtó hatású. Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is hatásos. Süteményekhez (különösen mézesekhez, diósokhoz), gyógyitalokhoz, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizsételekhez, gyümölcssalátához, péksüteményekhez, süteményekhez, csokoládés italokhoz, kávéhoz, salátaöntetek ízesítéséhez pedig a porát.

A fűszereket megvásárolhatod itt!

További egészséges, kellemes téli napokat kívánok!

Horváth Adrien
természetgyógyász

Szólj hozzá!