K-vitamin

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, azonban egyes mesterségesen előállított származéka vízben is oldódik. A K-vitamint más néven fillokinonnak nevezik, amely az előfordulására utal, mivel a filum levelet jelent. A természetben két formában fordul elő: K1-vitaminként (fillokinon), amit a zöld növények, valamint K2-vitaminként (menakinon), amelyet a baktériumok szintetizálnak.

A k2-vitamint a vastagbélben egy baktérium termeli, innen a bélfalon át a véráramba jut, ahol a különböző véralvadási faktorok egyikévé alakul át. Azon kívül hogy nagyon fontos funkciót tölt be a véralvadásban, az erős és egészséges fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is szerepe van.

Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal bevitt és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin.

Mivel a táplálékkal bevitt K-vitamin csak 70%-a szívódik fel, egy hosszan tartó bélgyulladás és antibiotikum kúra K-vitamin hiányhoz vezethet. A gyermekeknél újszülötteknél a bélbaktériumok csekély száma és így a K-vitamin hiánya miatt vérzékenység alakulhat ki.

Szerencsére ezeknek a baktériumoknak a pótlása történhet természetes forrásból, élőflórás joghurt, kefir fogyasztásával, vagy baktériumokat tartalmazó táplálék kiegészítők formájában.

Ezenkívül megtalálható még a brokkoliban, kelbimbóban, kelkáposztában, lucernában, a tojássárgájában, a tej és tejtermékekben, valamint a májban.

Vannak olyanok, akiknek viszont óvatosan kell fogyasztaniuk a K-vitamint, mint a véralvadást gátló gyógyszert szedőknek, mivel a nagy mennyiségű vitamin ellensúlyozza a szer hatását. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az emberek egyáltalán nem ehetnek olyan élelmiszereket, amelyek K-vitamint tartalmaznak, csak arra kell ügyelniük, hogy folyamatosan körülbelül azonos mennyiséget fogyasszanak ezekből az ételekből.

Fontos még megemlíteni, hogy az A- és E-vitamin gátolhatják a K-vitamin felszívódását, így tanácsos néhány óra különbséggel bevenni őket.

http://www.mimi.hu/egeszseg/k-vitamin.html
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=10
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vitamin

Szólj hozzá!