Kevéssé Ismert Antioxidáns Alfa-Liposav (ALA)

Más néven a hálózati oxidáns – hogy miért hívják így? Mert az ALA az egyedüli antioxidáns, mely mind vízben, mind zsírban is oldódik, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabadgyököket.

De ez még nem minden! Az alfa-liposav – az összes többi antioxidánssal szemben – képes magát és más antioxidáns anyagokat (mint a C és E vitamin) regenerálni. Így folyamatosan képes a szabadgyökök lekötésére.

A természetben is megtalálható különösen a belsőségekben, spenótban, brokkóliban, kelbimbóban de sajnos nagyon kis mennyiségben. De hála a modern technikának ma már szintetikus úton állítják elő.

Mivel az ALA segíti a sejtek energia felvételét nagyon népszerű a testépítők körében, ám nem csak teljesítmény növelésre alkalmas.

Németországban már régóta használják a II. Típusú diabétesz kezelésében, mivel nagymértékben segíti a sejtek glükóz (cukor) felvételét és ezáltal csökkenti az inzulintól való függést. Továbbá csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, különösen a végtagok beidegződésében jelentkező problémákat.

Japán és német kutatások bizonyították, hogy az alfaliposav megakadályozza a HIV vírussal fertőzött sejtek szaporodását különösen, ha Azidothymidine – nel együtt alkalmazzák.

Az E-vitamin és ALA erőteljes kombinációja megakadályozza a koleszterin lerakódását az artériákban, ezáltal csökkenti az arterio sclerozis kialakulását. Valamint nagyban elősegíti az idegsejtek inger vezető képességét. Ezért eredményesen használható bizonyos autoimmun betegségek, mint az Alzheimmer – betegség, multiple sclerosis vagy a myasthenia gravis kezelésében.

Az agyvérzés következményeinek a csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Amerikai kutatók azt találták, hogy az alfaliposav megakadályozza azoknak a sejt proteineknek az aktivitását melyek szerepet játszanak a rákos daganatok kialakulásábvan és csökkenti egyes kemoterápiában használt gyógyszerek mérgező hatását.

Mivel az autizmusban szenvedők szervezetében nagyon alacsony az antioxidáns szint nagyon fontos annak pótlása és mivel az ALA hálózati antioxidáns ezért kiválóan alkalmas erre a feladatra.

Ha betegség megelőzésre akarjuk hosszútávon szedni lehetőleg kis dózisban (max 50 mg /nap) tegyük azt. Ha adott betegség kezelésére akarjuk használni mindig beszéljük meg kezelő orvosunkkal a bevenni kívánt mennyiséget.

Ha túl sok ALA-t fogyasztunk előfordulhat álmatlánsag, hányinger, gyomor panaszok és fáradtság.

Szólj hozzá!