Levendulás házi praktikák

Kertünk díszeként, frissen vagy szárítva, sőt illóolajként is számtalan haszna van ennek a szerény ám nagyon illatos virágnak.

Frissen vágva díszíti lakásunkat és kellemes, nyugtató illattal tölti be.

Szárított levendulát kössünk kis muszlin vagy vászon zsákba, akasszuk szekrényeinkbe. Ruháink nem csak illatosak lesznek, de a molyok messze fogják elkerülni őket.

Párnánkba is tehetünk levendulát, nyugodtabban fogunk aludni tőle.

Mézbe áztatva a levendulát pikáns ízesítőt kapunk, ami gyógyhatással is bír.

A mediterrán konyha fűszerként is használja. A Provance-i fűszerkeverék elengedhetetlen része. Édességek, halak,húsok és mártások ízesítésére is kiváló.

Teája nyugtató, üdítő, keverhetjük zsályával, mentával vagy citromfűvel. Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom.

A levendulás fürdő megnyugtat, felfrissít, serkenti a vérkeringést és enyhíti a bőrpanaszokat. Készíthetjük szárított virágból vagy illóolajból egyaránt.

levendula

Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.

A pattanásos, gyulladásos bőrt nyugtatja. Ez érvényes pikkelysömörre és ekcémára is.

Enyhíti a napozás okozta leégést.

A levendulaolaj párologtatása a megnyugvás, a feszültségcsillapítás eszköze lehet. A levendulaolajat vegyíthetjük citromfű és eukaliptuszolajjal. Csöppentsünk pár csepp olajat párologtató lámpába vagy vízzel teli tálkába, tegyük a fűtőtestre (hatásos fejfájás, alacsony vérnyomás esetén).

Csillapítja a rovarcsípések által okozott irritációt.

Segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását – különösen gyerekeknek sokkal kíméletesebb, mint a csípős, alkoholos fertőtlenítők.

Masszázsolajként a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. A gyulladásos izomfájdalmakat is enyhíti.

Frissen vagy szárazon legyen otthonunk dísze és házipatikánk része.

Vásárold meg itt!

Nyári Zsuzsa

Szólj hozzá!