Feliratkozás a magazinra!
 Vezetéknév:
 
 Keresztnév:
 
 Lakcím:
 
 E-Mail cím:
 


 
2012 - 05. szám

„Minden az agyban dől el!” - szoktuk mondani. Mai számunk egyik írása is ezt támasztja alá méghozzá a látással kapcsolatban. De olvashatnak a manapság oly gyakori ételallergiákról, a rózsavízről és a zöld teáról is. Első cikkünkben pedig tovább boncolgatjuk a bélflórának mint az immunrendszer legfontosabb részének szerepét...
TARTALOM JEGYZÉK:
Lehet, hogy az autóimmun betegségek a beleinkből erednek?
Dr. Mercola interjúja Caroline Berringer táplkozási szakértővel
A látástréningről
Házi praktikák duzzadt szemre
Mire jó a rózsavíz?
Ételallergia
Az ókor növényi táplálkozása
Mitől más a zöld tea
Ajánló: Mandala zene a testi és lelki megújulásért


 
Nevessünk!

Egy törékeny nénike elmegy az orvoshoz szemüveget íratni. A doktor barátságosan leülteti a táblához, és kéri, hogy kezdje el olvasni, hogy milyen betűket lát rajta. - Jaj lelkem, doktor úr - sopánkodik a néni – Még hogy én olvassak magának? Olvasson csak egyedül, nekem gyenge a szemem!
Lehet, hogy az autóimmun betegségek a beleinkből erednek?
Dr. Mercola interjúja Caroline Berringer táplkozási szakértővel

Ebben az interjúban arról beszélgetünk, hogy hogyan hatnak a beleink az immunrendszerünkre. Mély és dinamikus kölcsönhatás van a kettő között. Dr. McBride a GAP szindróma című nagy sikerű könyv szerzőjének új műve a Gut and Physiology Syndrome (A belek és az élettan szindróma) ezt kérdéskört tanulmányozza. Ez nem az idegrendszer betegségeire vonatkozik, hanem olyan gyakori és súlyos problémákra mint az:
ízületi gyulladás
asztma, allergia
bőr problémák
vese problémák
emésztő rendszeri betegségek
autoimmun betegségek

Az immunrendszer rendellenességei általános következménye a GAP szindrómának és ezek a rendellenességek a gyökerei a különböző degeneratív megbetegedéseknek.

„Hogy miért van ez így? Azért, mert az immunrendszerünk 85%-a a beleinkben van. - mondja Caroline Berringer – Ezt a tényt még az 1930-as 1940-es évek élettani alapkutatásai állapították meg. A belek és a bélfalak a legnagyobb védő szervünk. Nagyon szoros, interaktív kapcsolat van a bélflóránk és az immunrendszerünk között.... A bélflóránk – a bélflóra állapota és a bélflórát képező mikrobák meghatározó hatással vannak arra, hogy milyen immun sejteket fog a szervezetünk produkálni az adott napon, azok mit fognak csinálni és az egész immun rendszer mennyire kiegyensúlyozottan fog működni.”

NáthaHogyan irányítja a bélflóra az immunrendszert

Két fő ága van az immunrendszerünknek:

1.Th1 védekezés a természetes reakciókért felelős bármiért ami a környezetünkben van mint a virágpor, az állati szőrök, korpák, por, vegyi anyagok, élelmiszer, bármi amivel érintkezünk. A TH1 erejéért és egészségéért a bél flóránk a felelős. Addig amíg a bélflóra normális nem fognak kedvezőtlen tünetek jelentkezni még ha ki is vagyunk téve ezeknek a környezeti hatásoknak., de ha a bélflóra sérült, a TH1 is fokozottan az.

2.Th2 védekezés ami a szervezeten belüli immun funkciók ellátására tervezett és nem képes a környezeti ártalmak ellen védekezni. Ám megpróbál besegíteni, ha a Th1 nem kellőképpen működik. Mivel nem erre a feladatra lett kitalálva rosszul reagál a környezeti hatásokra, mint a pollen és az ételek, aminek a végeredménye az intolerancia és az allergia.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az anafilaxiás sokkot kiváltó allergiák más csoportba tartoznak, mint a sima étel érzékenységek és allergiák. Az étel intoleranciákat melyek a sérült Th1 miatt jönnek létre, (aminek a kiváltó oka a sérült bélflóra), nem ugyanaz az immuno-globulin közvetíti mint valódi allergiákat. Az ételérzékenység nem mindig jelentkezik azonnal, van úgy, hogy csak órák, napok hetek múlva okoz tüneteket, emiatt is különösen nehéz a beazonosítani őket.

„Ráadásul különböző reakciók egyszerre is jelentkezhetnek. Például egy adott napon allergiás reakciót válthat ki az aznap megevett brokkoli, a tegnap fogyasztott bárány hús, a két napja evett tojás és egy darab kenyér amit tíz nappal korábban kóstoltunk meg. Mindezek egyszerre hatnak. Sosem tudhatjuk pontosan, hogy éppen mire reagálunk.” - mondja Dr. Mcbride.

Még komplikálja a helyzetet, hogy az ilyen érzékenységek és allergiák sok -féle tünetet válthatnak ki mint például a fejfájás, tüsszögés, kiütések, hasi fájdalmak, ízületi duzzanatok. De kiválthat pikkelysömört vagy az ekcémás tünetek fellángolását is.

„ De kiválthatnak depressziót, szorongást, pánik rohamot. Bármilyen tünet előjöhet az étel érzékenységekre és allergiákra.” - mondja Dr.Mcbride.

Ugyanakkor mivel a bélflóra nem normális a bélfal is elkezd tönkre menni, hisz azt a bélflóra tartja karban. (A beleinkben lévő jótékony baktériumok biztosítják, hogy a bélfal sejtjei egészségesek, jól tápláltak és védettek a kémiai és mikróbális támadások ellen.) Ahogy a bélfalat képező sejtek elkezdenek tönkremenni a sejtek közti távolságok megnőnek amitől a bélfal porózussá, áteresztővé válik.

„Olyanná válik mint egy szita és így a szervezetünknek nincs lehetősége a táplálék megemésztésére.” - magyarázza Dr. Mcbride.
„ Felszívódnak ebben a rosszul emésztett és részlegesen lebontott állapotban. Amikor az immunrendszer és a véráram ilyen állapotban találkozik velük nem ismeri fel őket mint táplálékot. Azt mondja neki: „ te nem vagy étel, nem ismerlek!” - és harcolni kezd ellenük. Olyan immunkomplexeket teremt, melyek elkezdik a félig emésztett fehérjéket támadni. Ennek az eredményeként jelentkeznek a különböző allergiás tünetek.”

Akkor mi is a válasz?

Hogy megoldódjanak a különböző egészségi problémáink NEM az egyes allergiákat kell beazonosítani, hogy elkerüljük ezeknek az ételeknek a fogyasztását. Sokkal inkább a bélfalakra kell koncentrálni, hiszen nagy valószínűséggel ez áll a probléma gyökerében. Ráadásul ez lesz a legolcsóbb stratégia is, hiszen az allergia tesztek igen költségesek.

A GAP szindróma gyakori mellék hatása az autó-immun betegségek valamelyike. A hagyományos nyugati orvoslás ezidáig 200-nál több -féle autó-immun betegséget különböztet meg és ezek száma folyamatosan emelkedik.

„Az autó-immunitás kimutatása igen költséges folyamat, ezért viszonylag kevés beteg esetében történik meg.” - mondja dr. McBride. „De minél több tesztet végzünk el annál tisztábban látjuk, hogy a legtöbb degeneratív betegségnek van autó-immun komponense. Hogy miért van ez? Azért, mert az immun rendszer 85 százaléka az emésztő szervek falaiban van, és a bélflóra állapota direkt és nagyon egyértelmű befolyással van arra, ahogyan az immunrendszer működik.

… Az immunrendszer egy nagyon éhes szerv. Folyamatosan táplálni kell... A sérült bélflórával rendelkezők – a GAPS betegek - nem tudják kellőképpen megemészteni a táplálékot és a tápanyagok felszívódásával is probléma van így sokszoros tápanyag hiány lép fel náluk, ezért az immunrendszerük is éhezik. Ugyanakkor toxikus anyagok folyama jut a vérükbe a beleikből, mivel a bélfalukon élő kóros mikróbák a belekben lévő táplálékot 100 és 100 -féle nagyon mérgező anyaggá alakítják.

Ezeknek a mérgező anyagoknak a nagy részét az immunrendszer kapja, így alakul ki egy gyenge immunrendszer, ami mérgezett, kiegyensúlyozatlan és ugyanakkor rengeteg munkával van leterhelve. Persze ilyen körülmények között nem tud rendesen működni, nem tud megfelelően reagálni a különböző hatásokra. Ennek az eredménye az auto-immun betegség.”

aranyveszző
Az emésztő rendszerben kialakult abnormális flóra könnyen vezethet a:

kóros baktériumok
kóros vírusok
gombák
giliszták
protozoák (heterotróf, állati jellegű egysejtűek ) elszaporodásához.

Amikor a bélfal sérülni kezd ezek a kórokozók könnyen a véráramba kerülnek és a vérrel eljutnak a szervezet minden részébe. Néhányuk egy bizonyos fehérjéhez csatlakozik, ami által megváltoztatják a fehérje molekula három dimenziós szerkezetét. Amikor az immunrendszer találkozik ezekkel a megváltozott fehérje molekulákkal nem ismeri fel azokat, idegenkánt kezelve támadást indít ellenük.

„Ez a mechanizmus könnyen felismerhető a sclerosis multiplex-ben szenvedő betegeknél – sok kutatást folytattunk ebben az irányban.” - mondja dr. McBride.

„A higanynak, ólomnak, alumíniumnak, más mérgező anyagoknak és szerves molekuláknak különös hajlandósága van arra, hogy a magas zsír tartalmú szövetekben tárolódjanak, mint például az agyban és az idegrendszerben, különösen az idegszálak myelinhüvelyében. Ezek a mérgező fémek az agyunkat és az idegeinket veszik célba! Amikor felszaporodnak ezekben a szövetekben a fémek egy a myelinben lévő fehérjéhez csatlakoznak és megváltoztatják annak a három dimenziós térszerkezetét, ami ellen az immunrendszer kialakít egy ellenanyagot amivel megtámadja az idegszálat.

Ez az egyes számú ellenanyag, amit myelin specifikus ellenanyagnak hívnak ami megtámadja a sclerosis multiplex-ben szenvedő beteg idegszálainak myelin hüvelyében lévő fehérjét... Az immunrendszer csak szeretné eltávolítani a mérgező fémeket az idegrendszerből. Hogy hogyan kerültek oda? A mérgező anyagok 99.9%-a az emésztőrendszeren keresztül jut a szervezetünkbe.”

Érdekes tény, hogy ha a szervezünk nem képes megszabadulni egy adott mérgezőanyagtól megpróbálja egy mikrobának a segítségét igénybe venni.

„ A környezetünkben lévő mikrobák egyáltalán nem az ellenségeink. Sőt mondhatnánk azt is, hogy a szövetségeseink, segítőink. A szervezetünk használja őket, ha szüksége van rá.” - magyarázza dr. McBride.

„Amikor az agyban és az idegekben felhalmozódik egy meghatározott mennyiségű higany a szervezetünk igénybe veheti egy vírus segítségét. Ha megfázol, az a vírus (több vírus is az idegrendszert célozza meg) azokra a mérgezett területekre megy, ahol a higany felhalmozódott és azokat fogja megtámadni. Elkezdi felfalni ezeket a részeket, erre az immunrendszer akcióba lép és elkezdi támadni a vírusokat, ami gyulladás kialakulásaként jelentkezik és megjelennek a sclerosis multiplex tünetei. Először bizsergést érzel, majd elzsibbad az arcod vagy a végtagjaid. Előfordulhat agyba vizelés vagy elvesztheted a perifériális látásodat egy időre. Ezek a sclerosis multiplex első tünetei. Ebben a helyzetben ha megfelelően táplálnád az immunrendszeredet és hagynád, hogy tegye a dolgát akkor 1-2 hónapig szenvednél a tünetektől, majd azok eltűnnének teljesen, mert a vírusok felfalnák a mérgező anyagokat és az immunrendszer eltakarítaná a vírusokat. Az idegeid pedig maguktól regenerálódnánk.”

Sajnos mostanában nem ez történik. Ahogy megjelennek az első tünetek rohanunk az orvoshoz, aki nagy valószínűséggel felír valamilyen gyógyszert, ami általában tovább gyengíti az immunrendszert, így az nem képes legyőzni a vírusokat, azok tovább szaporodnak és betegség krónikussá és véglegessé válik. „Amit az embereknek meg kellene érteniük az az, hogy mindenki – igen, az emberek 100%-ának - szervezetében természetesen jelen vannak az autoimmun betegségek ellenanyagi” - mondja dr. McBride.

Minden az anyaméhben kezdődik. Ahogy kifejlődik a baba csecsemőmirigye, a mama és a baba közös vérében keringő fehérjék elkezdik a baba immunrendszerét tanítani és minden fajta fehérje mellé rendelnek egy válaszadó sejtet. Az autó-immunitás akkor alakul ki, ha az immunrendszer megtámad egy adott szövetet vagy fehérjét mert az méreganyaggal vagy valamilyen környezeti hatás miatt szennyeződött. Ne felejtsük el, hogy ez a kiegyensúlyozatlanság, mérgezettség a tápcsatornánkból a bélfalunkból ered.

„Az autó-immunitás a belekben születik. A bélfalakból jön,” - mondja dr. McBride. „A bélflóra abnormalitásának az eredménye. Bármelyik autoimmun betegség - legyen az szkelrózis multiplex, ízületi gyulladás, lupus, pikkelysömör vagy bár mi aminek autoimmun komponense van – gyógyításakor a bélfalak egészségének a helyreállítására kell törekedni elsősorban. Erre kiváló eszköz a GAPS Táplálkozási Protokoll, melynek segítségével normalizálni tudjuk a bélflórát. Ki kell űzni a kórokozókat és helyettesíteni kell azokat a jótékony hatású baktérium flórával. És akkor jelentős javulás fog bekövetkezni...”

Sajnos a hagyományos nyugati orvoslás nagyrészt nem is hallott ezeknek a kutatásoknak az eredményeiről és nem tekinti az autoimmun betegségeket emésztési problémáknak, mint ahogy az dr. McBride meggyőződése.

Mivel az autoimmun betegségeket általában gyógyíthatatlannak tartják az orvosok, gyógyszereikkel pedig a legjobb esetben is csak lassítani tudják a betegség előrehaladását, nagyon megéri megpróbálni a dr. McBride által javasolt táplálkozási rendszert. (szerkesztő megjegyzése)


Forrás: www.merola.com
Fordította: Nyári Zsuzsa

http://www.immunitrition.com/

Grand Vital Maca kapszula

A látástréningről

A szemtorna, látástréning , vagy nevezzük akárhogy, ugyanolyan természetes, gyógyító alternatíva, mint a reflexológia, a fitoterápia, vagy azt orvostudományban alkalmazott orvosi masszázs, alvásterápia, csak nem igen tudni róla.

Ráadásul mindenki abban a hitben él, hogy a szemet kell tornásztatni, szemüvegeztetni, operálgatni, hogy gyógyuljon a látás. Ez is igen erős félreértés.

Nem a szemmel látunk, az csak információs kapu. Minden, amit a szemmel teszünk tehát csak tüneti kezelés lehet. Az aggyal látunk, de hogy miként, azt senki sem tudja igazán. Bates doktor fogott hozzá elsőként komolyabban az ilyen alapú vizsgálódásokhoz épp 100 éve, és rájött arra, hogy talán a tudatban, az agyban okozhat problémákat a szem rossz használata, tehát ott kéne keresni a gyógyítás forrását. Ő dolgozta ki a szemtorna módszerét.

A rossz nézési szokások kialakulása a lúdas, mert feszültséget teremtenek szemben a látástraktusban – mondta-, és ez a mentális stressz az oka a dioptriáknak, a szürke hályognak, a fejfájásnak, a kancsalságnak,mindennek, ami szemprobléma. Ha oldjuk a feszültséget, javul a dioptria, sőt a szem fizikai elváltozásai is. Így javulnia kell a szemfenéki meszesedésnek, a macula degenerációnak, a tompa látásnak, a komoly öröklött, és korral járó tüneteknek is.

Wikimedia Commons

A gyakorlatokhoz sajnos le kell venni a szemüveget, a kontaktlencsét, mert fenntartanák és véglegesítenék a mentális feszültséget.

Természetesen a hibás látást épp a fentiek okán teljesen meg lehet fiatalítani, újra nulla dioptriát is el lehet érni. De hátrább az agarakkal! Ez utóbbi megteremtése a mai rohanó élet mellett nem egy könnyen megszerezhető valami. Itt már látástudatos életmód kell egy darabig és a szemüveg teljes félre tétele. Addig, míg a helyes nézési trend újra ösztönös nem lesz. Tapasztalataim szerint a teljes gyógyulás azért nem lehetetlen, különösen a gyerekeknél…

Nos rajta, próbálják ki az egészségesebb nézési szokásokat, tegyék félre a szemüveget, kontakt lencsét és különösen a napszemüveget.

Pislogjunk többet, önkéntelenül, mert oldja a szem, a tudat mentális blokkjait. Irtsuk ki a stresszt hozó fókuszálást, hunyorgást, homlok ráncolást, mert helytelen nézési szokásokról van szó, amiktől erőltetjük, hogy lássunk. Helyettük pislogva képzeljük azt, hogy szép, tiszta képet látunk. Nem látunk, csak azt gondoljuk. Igen, a jó látás „csupán”nyitott szemmel történő helyes elképzelés, míg a rossz látás a szemüveg hordása ezt nem teszi lehetővé. Sőt, egyre erősebb szemüveg kell, tehát magától értetődik, mi fog történni a precíz elképzelés helyett.

Hunyjuk le a szemet, sőt, ha lehet, takarjuk is el kezeinkkel gyakran, ahol csak lehet. A munkahelyen is, mert ez is egy nagyon hatékony, oldó, pihentető gyakorlat. Elég pár perc, akár 20-30 másodperc, óránként többször. Komoly esetekben a feladatot napi többször félórákban(!) ajánlom, és a hatás is sokszorta eredményesebb. Gondoljunk el LAZÁN valami kellemes élményt, vagy csak mélázzunk fejben egy kicsit, mindenféle erőlködés nélkül. Csak az elgondolás a fontos, a gondolatok cikázása, nem kell látni semmit a lecsukott szem alatt.

A szem állandóan nyüzsög a nézése tárgyán tudat alatt… Ha bámulni kezdünk, a jó szemű is rosszabbul fog látni és ha nem vigyáz, ő is gyorsan szemüveges lesz. A bambulás a kisiskolásoknál kezdődik, akiknél napi több órát kell bámulni a könyvet, a táblát. Próbáljuk észben tartani, hogy a legegyszerűbb fejjel, törzzsel, egész testtel történő hintázás a néznivalón, pihentetni fogja azt a szemet, ami a képernyőre ragadva tölt el akár napi akár 10 órákat és rettenetesen elfáradt. Csinálhatjuk egész testtel állva, dőlöngéléssel ülve, vagy csak a fej lassú forgatásával.

A gyakorlatokat integrálni is kell, tehát a látás ápolása egész napi feladat lesz később, míg tudatalattivá nem válik megint. Ezért, ha mennek az utcán, képzeljék azt, amikor tehetik, hogy nem a testük mozog, hanem a világ. Ha liften felfelé megyünk, lefelé mozog minden, és ellenkezőleg. Vagy gondoljunk bele, hogy az autó is elnyeli az utat, a vonaton is ellenkezőleg suhan a világ. A suhanás, az ingázás érzete a fontos, nem az, hogy mit látunk és hogy milyen homályos a látott kép szemüveg nélkül. Az ingázással megint csak fiatalíthatjuk a szemet. Először csak pár pillanatokra, majd visszaáll a homály, majd egyre tartósabb eredményekkel.

Végül azt tanácsolom, hogy talán át kéne alakítani a gondolkodásmódot a kissé túlzó napozási frásszal kapcsolatban. A nap gyógyító, éltető, ha időben, már kora tavasszal elkezdjük szoktatni a szervezetet az erős fényhez. Fokozatosan kerüljenek a gyógyító napocska hatása alá lehunyt szemmel. Ingáztassák fejüket ide-oda 2-3-5 perceket, félórákat, de nem a tűző, augusztusi napon A fokozatosság betartásával alkalmazott napozás erősíti a szemet, annak keringését, míg a többi gyakorlat javítja a látást.

Próbálják ki, csinálják pár hétig, hogy az igazibb, tartósabb hatást is megtapasztalják. Elvárhatóan, hogy sokan nem fogják elhagyni a pihentető gyakorlatokat, sőt kedvet kapnak rá. Higgyék el, nem csak a szemük, hanem a teljes közérzetük gyógyulni fog.

Vén Péter
szemtréner-szakértő

www.szemtorna.hu


Házi praktikák duzzadt szemre

Mi lehet az ok? A sírás és a kevés alvás mellett a számítógép is okozhatja a szem gyulladását. Ha valaki több órán keresztül számítógép előtt ül, bizony sokszor érezheti azt, hogy szeme kiszárad, viszket, és a nap végén be is vörösödik. Ennek oka az, hogy a gép előtt ülve kevesebbet pislogunk, a szemünk pedig gyorsabban kiszárad. A duzzadt szem hátterében valamilyen csípés is állhat. Mivel a szemhéj nagyon lágy bőr, egy kis szúnyogcsípéstől is hatalmas duzzanat keletkezhet rajta, aminek az állandó vakargatás nem tesz jót. Kevesen gondolják, de egy bőséges vacsora elfogyasztása bizony ugyanúgy okozhatja a reggeli duzzanatot a szemek alatt, mint egy csípés vagy az allergia. Ha gyakran tapasztaljuk ezt magunkon, figyeljünk oda az étkezésre! Kerüljük elalvás előtt a nehéz, zsíros, túl fűszeres ételeket, és igyunk sok folyadékot.

Fotó:Chong Eileen
Wikimédia Commons
Hideg, hideg, hideg

A duzzadt szemekre az egyik legjobb házi segítség a hideg. Tegyünk a szemünk alá hideg uborkaszeleteket vagy teafiltereket, de az is jó megoldás lehet, ha egy kanalat pár percre a fagyasztóba teszünk, majd pedig a duzzanaton tartjuk legalább öt percig. Ugyanezt két vattapamaccsal is megtehetjük – vizezzük be őket, hagyjuk a fagyasztóban tíz percig, majd utána helyezzük a szemünkre.

Masszázs
A gyenge, körkörös mozdulatok beindítják a vérkeringést, a sejtek működését, ami ugyancsak jó hatással van a duzzadt szemekre. Reggel, még sminkelés előtt, nagyon gyengéden masszírozzuk át a szemhéjunkat és a szemek alatti táskákat az ujjbegyeinkkel.

Koffein és joghurt
Kenjünk a szemek alá egy kis natúr joghurtot és hagyjuk, hogy a bőrünk beigya. Tíz perc után mossuk le. Ha nincs otthon natúr joghurtunk, akkor helyettesítsük túróval. Készítsünk fekete teát, de a filtereket ne dobjuk ki, hanem hagyjuk kihűlni, és tegyük a szemünkre tíz percig.

Figyelem! Ha a szemünk gyakran gyulladt és duzzadt, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

(Forrás: beautyplus.de, németből fordította: Sophie)

http://www.natursziget.com


Mire jó a rózsavíz?

A nyári napok beköszöntével a kertekben, parkokban virág pompába borulnak a rózsabokrok. Ezer színükkel a szemünket, fantasztikus illatukkal a lelkünket is kényeztetik. Sajnos ennek csak rövid ideig örülhetünk, pláne ha korán köszönt be a kánikula. A bársonyos, illatos szirmok bizony korán elhervadnak.

Sokszor beszélgettük a férjemmel, hogy milyen jó is lenne, ha legalább az illatukat megőrízhetnénk üvegbe zárba.

Így kezdtünk el a rózsavíz készítés gondolatával foglalkozni. Be szereztünk egy házi desztilláló berendezést és az most ki is próbáltuk. Nagy élvezet volt a gyönyörű színű és illatú rózsaszirmokkal dolgozni – bár a munka zömét a desztilláló végezte. Az eredmény pedig egy kristálytiszta rózsaillatú folyadék lett, amit régen a patikákban rózsavízként árultak.

Gunnar Ries
Wikimedia Commons
Mire is jó a rózsavíz? Régen illatszerként használták, de az arcápolásban is szerepet játszott. Tisztít, hűsít, antibakteriális, gyulladás csökkentő hatása van. Élénkíti a vérkeringést, rendszeres használata ragyogó, jól hidratált arcbőrt biztosít.

Hajöblítésre is használhatjuk. Élénkíti a fejbőr vérkeringését, segít a korpásodás megelőzésében és csodálatos illatú lesz a hajunk tőle.

Ha vörös, duzzadt a szemünk, mártsunk vatta korongot jól lehűtött rózsavízbe és 10-15 percig borogassuk vele a szemünket.

Egy stresszes nap után a rózsavízzel illatosított fürdő megnyugtatja a testet és a lelket egyaránt. Hatását még fokozhatjuk, ha rózsaolajos aromalámpát használunk közben.

Rózsavízzel történő szájöblítés enyhíti a fogíny gyulladást, megszünteti a kellemetlen szájszagot és üde lehelletet biztosít

Kellemes üdítő italt készíthetünk ásványvízből egy kis rózsavíz hozzáadásával és teánkat is ízletesebbé tehetjük vele. A Közel-Keleten, Perzsiában és Indiában édességek és curry-k ízesítésére használják már évezredek óta.

Desztilláló berendezés nélkül is készíthetünk rózsavizet. A legegyszerűbb módja, ha rózsaszirmokat egy nagy üvegbe tesszük, feltöltjük desztillált vízzel és pár órán át a napon állni hagyjuk, majd leszürjük.

Ha nem akarunk vele bajlódni török fűszereseknél és reform élelmiszereket áruló boltokban megtalálhatjuk az üvegezett változatát.

Nyári Zsuzsa


Q10Ételallergia


Az allergiás megbetegedések száma drasztikusan növekedett a nyugati társadalmakban az elmúlt évtizedekben. Ennek egyik legfőbb oka a civilizációs étrend, a helytelen táplálkozás, a másik az egyre növekvő szennyeződés a levegőben, vízben.

Az allergiás tünetek és az allergiás eredetű betegségek számosak, és gyakran nem fedezik fel, hogy allergia, illetve ételallergia áll a háttérben. Ide tartoznak a bőrbetegségek: bőrgyulladás, viszketés, bőrpír, csalánkiütés stb. Különféle fülbetegségek: a külső hallójárat gyulladása, a középfülgyulladás, a fülkürthurut, a fülzúgás és a nagyothallás, valamint a szédülés és az egyensúlyzavar. A légutak betegségei: például a szénanátha, a különböző melléküreg-gyulladások, a krónikus mandulagyulladás – leggyakrabban a tejallergia miatt, a garatnyálkahártya gyulladása, az állandó rekedtség, a krákogás, a hangszálgyulladás, a gyerekeknél a kruppos vagy pszeudokruppos tünetek, valamint az asztmatikus betegségek. Az emésztési zavarok: például a krónikus gyomorhurut, a bélhurut, a különféle nyelési nehézségek, a rendszeres hányás vagy hányinger, a hasmenés, a vastagbél-, az epehólyag-, vagy a hasnyálmirigy-gyulladás.

A fentieken túl ide tartozik a fejfájás, a migrén, az epilepszia és a gyermekkori hiperaktivitás is, ami nagyon gyakran valamilyen élelmiszerallergiának a következménye, mint pl. a tehéntej-allergia vagy a cukorérzékenység.

Az allergiatesztek között léteznek hagyományos orvosi tesztek és természetgyógyászati tesztek. Nagyon megbízható természetgyógyászati teszt a kineziológiából ismert izomteszt. Ki lehet deríteni az allergiát elektroakupunktúrás módszerekkel, továbbá úgynevezett „vegateszt” segítségével. Ezek a tesztek szelíd módszerek, egyszerűen és gyorsan elvégezhetők.

A leggyakoribb allergiák a táplálékallergiák; ezek felismerésében sokat segíthet a felfedezőjéről, dr. Cocáról elnevezett Coca-féle pulzusteszt: az ember megméri a pulzusát, majd éhgyomorra fogyaszt abból a tápanyagból, amire allergiás lehet, ezután fél óra múlva ismét elvégzi a pulzusmérést, és ha az első méréshez képest körülbelül tízzel megnőtt a pulzusszám, az azt jelenti, hogy a szervezetben allergiás reakció indult be a tápanyaggal szemben.

Fotó: Wikimedia Commons


A megfigyelések szerint a leggyakrabban a következő táplálékok váltanak ki allergiát:
• különféle húsok – elsősorban a sertéshús, a szárnyasok és a hal, valamint a tengeri kagylók és rákok;
• tojás;
• tej, tejtermékek;
• sütőélesztő;
• a növényi eredetű élelmiszerek közül általában a hüvelyesek – például a szója -, az olajos magvak, illetve a citrusfélék.

Külön említésre méltó a glutén-érzékenység, nem feltétlen a gyakorisága, mint inkább a súlyossága miatt. Az élelmiszerallergiák esetén a megfelelő étrend elengedhetetlen.

Étrend
A helytelen táplálkozásból adódó rendszeres erjedés vagy rothadás következtében a véráramba került különlegesen mérgező és irritáló fehérjékre az immunrendszer egy idő múlva automatikusan túlzott reakciót ad. A leggyakoribb allergének mindenképpen a magas fehérjetartalmú ételek.Fotó: David Castor
Wikimedia Commons
Dr. Hunter arra hívja fel a figyelmet, hogy az allergiák nagy részének hátterében élelmiszerallergia (bázisallergia) húzódik meg – a kutyaszőr-, macskaszőr-, virágpor- és házipor-allergiák adott esetben csak felszíni okok. Bizonyos élelmiszerkombinációk is kiválthatnak allergiát: pl. a gyümölcsök és a gabonafélék külön-külön nem, de együtt kerülve a szervezetbe egyeseknél már allergiás reakciót válthatnak ki.

A táplálkozás révén különféle természetellenes mérgek is felszaporodhatnak a szervezetben: a nyugati civilizált államok élelmiszeripara ma több ezer olyan testidegen anyagot állít elő, amik allergiás reakciót válthatnak ki!

Élelmiszerallergia esetén javasolt:
1. állati eredetű ételek kerülése;
2. alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztása;
3. allergén anyagok kerülése;
4. rotációs étrend – ugyanazt az élelmiszert csak 2-3 naponta érdemes újból fogyasztani;
5. a fehér cukor mellőzése;
6. a helyes ételkombinációkra való odafigyelés;
7. megfelelő mennyiségű vitamin- és nyomelembevitel.

Müller-féle vitaminterápia
Létezik egy vitaminterápia, ami kifejezetten allergiás betegeknek szól. Ez a terápia csak akkor hatásos, ha a vitaminok természetes formában jutnak be a szervezetbe: természetes élelmiszerekből, esetleg teljesen tiszta tápanyagkivonatokból készült vitaminkészítmények formájában. A vitaminterápia mellett alkohol és szintetikus vitaminok fogyasztása tilos, de az eredményt csökkenti a különféle gyógyszerek szedése is. Ez a vitaminterápia nem javasolt terhes nőknek, szoptatós anyáknak, illetve komolyabb máj- vagy vesebetegségben szenvedőknek.

A terápia idején öt fő vitamint kell rendszeresen a szervezetbe juttatni: C-vitamint (citrusfélék, csipkebogyó, paprika, paradicsom), E-vitamint (hidegen sajtolt növényi olajok, brokkoli, kelbimbó), Q10-et (szója, búzacsíra, rizskorpa, spenót, brokkoli), D-vitamint (zabpehely, búzacsíra, sörélesztő) és ß-karotint (sárgarépa, homoktövislé, aszalt sárgabarack). Egy 40kg-nál nehezebb, de 80kg-nál könnyebb egyén napi adagja a következő: 500mg C-vitamin, 135mg E-vitamin, 30mg Q10, 10µg D-vitamin, és 1-2mg ß-karotin. 80kg-os testsúly felett 1000mg-ra kell növelni a C-vitamin, és 3-4 mg-ra a ß-karotin bevitelét; 40kg-nál könnyebb testsúly esetén, illetve gyermek kezelésekor mindegyik adagnak csak a felét kell bevinni naponta.

Egyéb terápiás lehetőségek
• böjt (vértisztító és immunerősítő teák, zöldséglevek)
• homeopátia (pl. belsőleg a Coryzalia, külsőleg az orrnyálkahártyára spriccelve az Euphorbium compositum-heel orrcsepp)
• Bach-virágterápia (vadalma, rezgőnyár)
• aromaterápia (geránium-, kamilla-, levendula- és citromfűolaj)
• fitoterápia (pl. körömvirág, martilapu, feketeribiszke levél, vörös kúpvirág)
• apiterápia (főként a propolisz)
• akupunktúra vagy akupresszúra
• friss levegőn való mozgás, fényfürdők, légfürdők;
• klímakúra (bizonyos allergiák tengerparton vagy magaslati helyeken megszűnnek); • reflexológia;
• ortomolekuláris medicina (a vitaminok és nyomelemek közül a hisztaminszint-csökkentők – magnézium, kalcium, mangán);
• stresszoldás (relaxáció, meditáció, autogén tréning);
• kineziológia (előnye, hogy egyrészt kitesztelhető vele, mire is allergiás az ember, megtalálható a bázisallergia, ugyanakkor felderíthetők az allergia hátterében meghúzódó konkrét lelki okok is).

Az allergia pszichés háttere
Az allergiák fő lelki oka az, hogy az ember tudatosan vagy tudattalanul elutasítja életének egyik vagy másik területét. Mindaddig, míg hadakozik életének egy bizonyos területe ellen, míg szembefordul önnön személyiségével, bezárkózik, elszigetelődik, addig allergiás tünetei megmaradnak, ellenben ha megfelelően nyitottá, rugalmassá válik, ha erősíti be- és elfogadókészségét, biztosan számíthat a gyógyulásra. A következő kérdésekre érdemes ilyenkor választ keresni: Mit nem akarok el- vagy befogadni? Valójában kire vagy mire vagyok allergiás? Képes vagyok-e elfogadni és szeretni minden létezőt?

Az ember tulajdonképpen nem magára az anyagra allergiás, hanem az azzal jelképesen összefüggésben álló lelki területre. Például a tejallergia az anya-gyermek, a gluténérzékenység pedig az apa-gyermek kapcsolatok rendezetlen problémáira hívja fel a figyelmet.

Váradi Tibor

Forrás: Zöldújság


Az ókor növényi táplálkozásaFotó: Wikimedia Commons
MEZOPOTÁMIA

A történetírás az első ismert civilizációt két folyó –a Tigris és az Eufrátesz- közé helyezi el. Az ott élő sumér nép táplálkozására vonatkozó érdekességek közé tartoznak azok az agyagtáblák, melyek már ötezer évvel ezelőttről 100-féle leves és 20-féle sajt létezéséről írnak. Hammurapi (a híres babiloni uralkodó) gondot fordított arra is, hogy törvénykönyvében a jogszabályok felsorolásán kívül megemlítse az akkor ismert növény-, állatfajtákat és bemutassa az étkezési szokásokat is.

A csodálatos gránátalma
Mezopotámia területén előszeretettel termesztettek tökféléket (uborka, tök). Ezek a növények magas víztartalmúak, könnyen emészthetők, nem terhelik meg a szervezetet.
Az étkezés fontos részét képezték a hagymafélék, melyek több fajtáját is ismerték: vörös-, póré-, medvehagyma.

Gyümölcsök közül az ottani vidéken (Közel-Kelet) honos gránátalmát érdemes kiemelni. Ez a fanyar ízű gyümölcs igen gazdag C-vitaminban. A benne lévő antioxidánsok védik a sejteket a pusztulástól, segítenek megőrizni a szervezet fiatalságát. Belsőleg vese-, szívproblémákra és immunerősítésre, külsőleg bőrbetegségekre alkalmazták. Vöröses bogyóit önmagában fogyasztjuk, de leve italnak is kipréselhető.

A híres függőkertek
Kultúrtörténeti érdekesség, hogy Babilonban találjuk a világ legrégebben létesült és leghíresebb kertészetét. Ezeket a szépséges babiloni kerteket Szemiramisz függőkertje néven is ismerik, és a világ hét csodája között tartják számon.

A sivár vidéken egy jól megtervezett zöld oázist képzeljünk el, melyet az egyik babiloni uralkodó építtetett, hogy feleségének örömet szerezzen. A mesébe illő kert lépcsőzetesen elhelyezkedő ágyásaiban ne dísznövényeket keressünk,  hanem gyümölcsöket, zöldségeket és gabonákat, mint pl. szezámfű, vízililiom, mandula, sárgabarack. Az öntözést az oldalukban lévő vízkiemelők segítségével oldották meg.

fotó:Wikimedia Commons
EGYIPTOM

Az egyiptomiak életét nagy mértékben befolyásolta a Nílus vizének váltakozása, a dagály utáni megújult földben többféle gabonát is termesztettek.

Egyiptomi napkenyér
Az ókori pékségekben (4 ezer évvel ezelőtt) 16-féle kenyeret és kalácsot lehetett kapni. A maiaknál keményebb kenyerek között olyan különlegességek is voltak, mint a datolyás kenyér. A napkenyér speciális eljárással készült. Ezt a kovász nélküli lepényszerű kenyeret rövid ideig kemencében sütötték, majd tálcákon a napra tették száradni. Így tovább eltartható volt. Vitalitás forrása: a lótusz Az egyiptomiak ismerték a lótuszmag jótékony hatását, a friss magokból emésztést serkentő salátát készítettek.

A magok előnyös tulajdonságait a kínai gyógyászat ma is alkalmazza: erőnlét és memória javításra. A papiruszfa friss hajtásai és a lótusz gyökere is kedvelt csemegéje volt az ókori egyiptomiaknak. Főzéshez az olajfa bogyójából nyert olajat, olívaolajat használtak. Édesítésre -mézen kívül- aszalt gyümölcsöket alkalmaztak, például datolyát. Ennek szüretelésében állítólag etióp majmok segédkeztek…

Piramisépítők
Egyiptomról szinte mindenkinek a piramisok jutnak eszébe. A piramisépítők étrendjéről fennmaradt feljegyzésekben olyan növényeket találunk, melyek természetes módon védik a szervezet védekezőrendszerét a betegségekkel szemben. Ilyen például a retek és a hagymafélék. A napi fejadagnak szánt két kanna sör alkoholtartalma viszont nem lehetett túl magas, hiszen ki végezte volna akkor a munkát?

Túlvilági útravaló
Az akkori ételekről a sírok festményei és a piramisokban talált maradványok is vallanak. Élelemmel teli amforákat, lekvárral és aszalványokkal teli edénykéket helyeztek a halott mellé, megédesíteni annak túlvilági életét.

GÖRÖGÖK

A saláták kultusza valószínűleg az ókori görögöktől eredeztethető. Többféle káposztát, kelfélét, salátát fogyasztottak, valamint a következő zöld növények is megtalálhatók étkezésükben: laboda, porcsin, mályva.

Ezek mindegyike ásványi sókban gazdag. A porcsin jelentős mértékben tartalmaz vitaminokat és omega-3 zsírsavat is, mely alapvető fontosságú a szervezet számára. Antioxidáns tulajdonsága révén megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, így lassítja az öregedés folyamatát.

Görög édességek
Az antik görögök az édességek,  sütemények nagyon széles választékát ismerték. A cukrászok ostyaszerű édes tésztalapokat sütöttek, melyek közé töltelék: krém vagy méz került. Süteménykészítéshez a következő alapanyagokat használták: méz, sajt, túró, szezámolaj, mazsola, füge. A lapokból álló rétes- vagy baklavaszerű édességek ma is megtalálhatók a balkáni népek konyhájában.

A szezámolajnak kiemelkedő az egészségre gyakorolt hatása. Erősíti az agyműködést, az idegszöveteket és a szívizmot.

Feta sajt az ókorból
A sajtot kecske- vagy juhtejből készítették. A növényekkel megaltatott tejet kicsorgatás után préselték és formázták. Ez volt a ma ismert feta sajt elődje.

Az olajbogyó feldolgozása, az olaj kinyerése sok családnak jelentett megélhetést, a görög konyha a főzéshez olívaolajat használt.

Görög vegetariánusok
Az ókori görögök soraiban nem volt ritka a vegetariánus étkezés. Püthagorász a híres görög matematikus előírta tanítványai számára, hogy kerüljék a hús és a tojás fogyasztását.

Platón az ideális államról írt könyvében szól az ottani polgárok táplálkozásáról is, ahol csak növényi eredetű étel kerülne terítékre. A felsorolásában szerepel: csicseriborsó, olajbogyó, alma, füge, kenyér és parázson sült borsó is.

fotó:Wikimedia Commons


RÓMA

Az ókori Rómában a hüvelyesek termesztésére és jelentőségére utalnak a nagy hadvezérek és politikusok családnevei is (pl. Cicero – borsó). A babból, borsóból vagy gabonából készült kásaszerű étel jelentette a római polgárok étkezésének alapját.

Kenyér a hamu alól
A kenyérfogyasztás csak a későbbi időben terjedt el. Táplálkozástörténelmi és régészeti érdekességül szolgál, hogy egy Nápoly melletti, vulkán sújtotta település romjai között feltárt sütőkemencében megőrződtek az akkori kenyerek. A kerek cipók  héján állítólag még a pék neve is jól olvasható.

Római pizza és étterem
A mai pizzák ókori elődei a következőképpen készülhettek: a lapos kelt tésztát olívaolajjal megkenték, fűszerezték, mézzel édesítették, majd köveken megsütötték.

Ki gondolná, hogy az ókori Rómában már léteztek falatozók is, ahol meleg étel és ital fogyasztására lehetett betérni? Ezekben a melegkonyhákban az épület elülső részében működött az elvitelre szánt ételt kiadása, a hátulsó rész pedig étteremként működött.

Görög módi Rómában
A rómaiak számos szokást átvettek a görögöktől, többek között a konyhakertészet kultuszát is. A különféle salátákon kívül (fejes, endívia) termeszteni és fogyasztani kezdték a következő növényeket: árvacsalán, cikória, papsajt, pitypanglevél. A keserű anyagokat tartalmazó zöldek fokozzák a májműködést, elősegítik a szervezet méregtelenítését. A késő római kor táplálkozásában fokozatosan csökkent a főzelékfélék és hüvelyesek súlya, helyette a salátafélék és a gyümölcs szerepe nőtt meg.

  Ókori táplálkozás közös jellemzői

Az ókori népek étkezéséből és konyhaművészetéből mi is tanulhatunk, a következőket érdemes lenne megszívlelnünk:
- zöld leveles növények, saláták rendszeres fogyasztása
- hüvelyesből készült ételek, kásák fogyasztása
- olívaolaj használata
- mézzel és aszalt gyümölcsökkel történő édesítés.

Kálmán Renáta

www.lettudatos.com

Mitől más a zöld tea

A zöld tea (kínaiul: ??, pinyin: luchá) a szó szigorú értelmében vett tea, mely a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval. Alapvetően Ázsiában népszerű ital, de napjainkban, köszönhetően többek között kedvező élettani hatásainak, egyre kedveltebb nyugaton is, ahol korábban a fekete teát részesítették előnyben.

A fekete teával ellentétben a zöld tea egyáltalán nem erjesztett. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

A zöld tea tartalmaz többek között:
polifenolokat: katechineket, flavonolokat
ásványi anyagokat (alumínium és réz)
vitaminokat (C, B2, D, K)
illóanyagokat
koffeint (amit korábban teinnek hívtak), és kis mennyiségben teobromint és teofillint

A zöld teának sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak. Ezek némelyike már tudományosan is bizonyított, más hatásokat hosszú múltra visszatekintő tapasztalati tények igazolják:
az immunrendszer erősítése
fogszuvasodás, fogínybetegségek elleni védekezés
rákmegelőző hatás
szív és érrendszeri betegségek megelőzése

Ezen felül fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása.

Ha igazán finom teát szeretnénk készíteni érdemes egy kicsit több energiát belefektetni és a könnyen elkészíthető filteres teák helyett szálas teát választani. Ma már a szakboltokban sokféle, finomabbnál finomabb természetes ízű és ízesített zöld tea között válogathatunk.

Nyáron se feledjük el, hiszen lehűtve kiváló frissítő ital, pláne ha feldobjuk egy kis mentával vagy/és citrommal.

A hagyományos zöld tea elkészítése
zöld tea elkészítése mindig alacsony ásványtartalmú tiszta klórmentes vizzel történjen. A vizet ne mikróba, és ne műanyag vízforralóba melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.

A leforrázandó tea mennyiség a zöld teák esetében 2 dl vízre számolva 1 teáskanál. A zöld tea áztatására a legmegfelelőbb a mázatlan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku. Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj. Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!

A vizet addig forrald, amíg nem zubog, majd vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 70 fokra. csak ha visszahűlt, akkor öntsd rá a levelekre.

Azonnal fedd be, és mindössze 1-3 percig hagyd álni, majd szűrd le.

A zöld tea leveleit másodszor is le lehet forrázni, ugyanis a második forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már 5-8 percig is ázhat a levél.

A zöld teát porcelán vagy mázatlan agyag csészéből idd, ízesítés nélkül.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_tea

Visszértorna DVD


Ajánló: Mandala zene a testi és lelki megújulásért
Az emberiség valaha egy nagyon kifinomult műveltség és tudatosság szintjéről zuhant alá abba az állapotba amelyben napjainkban is van. Szerencsére az ősi tudás nem veszett el, de legalább olyan vastag „hamuréteg” fedi mint hajdan Pompei-t. Számos olyan eszköz és módszer van a kezünkben ami képes „visszavinni”, segít visszaemlékszünk erre a régi tudatossági szintre, újjászülethetünk és visszatalálunk a létezés ősi forrásához.

Ilyen eszköznek számítanak a mandalák is amelyek már évezredek óta jelen vannak minden kultúrkörben – függetlenül attól, hogy keleten vagy nyugaton vagyunk. A mandalákkal éppen úgy foglalkoztak nagy gondolkodók (pl. C. G. Jung), mint ahogyan szinte valamennyi művészeti ág képviselőjét megérintette ennek az univerzális struktúrának a varázsa. A festett, rajzolt, fából faragott vagy egyéb módon készített mandalák már mindenki számára elérhetőek. A kreativitással megáldottak saját maguk készíthetik el ezeket, mások pedig keleti boltokban juthatnak hozzá. A képzőművészet mellett egyre többen művelik a mandala táncot is.

Természetesen nem szabad elfeledkeznünk az egyik ősi éltető elemünkről a zenéről sem. Azt mindenki könnyen belátja, hogy egy jó zene elképesztő mennyiségű energiával képes megtölteni az ember testét-lelkét és lelkileg nehéz időszakokon képes átsegíteni.

A német székhelyű kiadó, a G.I.B. Music nagyon gazdag zenei cd kínálattal várja azokat akik mandala zenére vágynak. Kiadványaik 2 illetve 3 lemezes változatban kerültek a boltokba. Az egyik sorozatuk a Mandala Music (Geheimnisvolle Kreise des Lebens), a másik pedig a Traumen Mediterien Enspannen (relaxition Music for Body and Soul) címet kapta. Közös jellemzőjük, hogy valamennyi lemezről instrumentális zenét hallhatunk. Amíg az előbbi kiadványon főként a multiinstrumentális muzsikus Micki Meuser játszik, addig az utóbbi kiadványon lemezenként más és más előadókat hallhatunk. Az előadók a zene nyelvén szinte minden – spirituálisan fontos – témakört feldolgoznak. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kompozíció címe a sok közül: Inner Vision of Shiva, Dreaming Buddha, Path of Freedom, The Power of Love (ezek a Mandala Music lemezeken szerepelnek), The Legend of King Scheherazad, The 50 Gods, Spiritual Awakening (számcímek a Traumen Mediterien Enspannen lemezekről).

A lemezhallgatás során mindenki megtapasztalhatja saját belső lelki békéjét. A meditációs utazás hatását felerősítik ezek a gondosan válogatott dallamok. Ezeket a kiadványokat nagyon sokféle módon használhatjuk. Akkor is betölti a „szerepét” ha munkavégzés során otthon vagy a munkahelyen háttérzeneként használjuk. Persze az az igazi, ha beletaposunk a fékbe és megállunk napi félórára órára és átadjuk magunkat a meditációnak. Ezek a kompozíciók alkalmasak arra, hogy rajtuk keresztül kontaktust tudjunk létesíteni hajdan volt világokkal. Hatásuk van akinél nagyon erőteljes, másoknál finoman támogató jellegű (mert ugye mindenki máshol tart az úton).

Amennyiben valaki igényli akkor szívesen segítek a fent bemutatott kiadványok gazdaságos áron történő beszerzésben.

Czékus MihályMivel célunk az, hogy sokakat érdeklő témákról szóló színes magazint hozzunk kéthetente a monitorjukra várjuk hozzászólásaikat, kérdéseiket, témafelvetéseiket az szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu e-mail címre.

Ha méltónak talál rá bennünket és ajánlani szeretne minket barátainak kérjük
Az Ön neve:


Az Ön E-mail címe:


Az Ön barátjának az E-mail címe:


Megjegyzés:


A magazinunk oldalain található információk, vélemények nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Mivel mi sem kedveljük a kéretlen leveleket (spam) ígérjük, hogy sosem adjuk ki, el vagy bérbe e-mail címét.Impresszum
Gyógyulás Útjai
6721 Szeged, Brüsszeli krt. 10/a
Tel.: +36 62 423 033, Fax: +36 62 423 447
e-mail: szerkesztoseg@gyogyulasutjai.hu
Felelős szerkesztő: Nyári Zsuzsa
Grafika: Focus Studio

Leíratkozás
Ezt az ingyenes e-magazint azért kapja, mert felíratkozott előfizetőink sorába.
Ha nem szeretné kapni kiadványunkat a leiratkozáshoz küldje el e-mail címét!
 
Címváltozás
Régi e-mail cím:   Új e-mail cím:  


Kapcsolatfelvétel itt


Adatkezelési alapelveink
A gyogyulasutjai.hu honlapon kizárólag az érdeklődők nevét, emailcímét és üzenetét fogadjuk, melyet a gyogyulasutjai.hu szerverén addig tárolunk, amíg a kapcsolat fenn áll, de legkésőbb az utolsó kommunikációtól számított 2 évig, vagy visszavonásig.

A személyes adatok megadása önkéntes.
Személyes adatokat harmadik félnek és külfölfdre nem továbbítunk.
Más adatbázissal a megadott adatokat nem kapcsoljuk össze.
Cookie-t honlapunk nem helyez el a látogató számítógépén.
Különleges adatot nem kezelünk.
Külső adatfeldolgozót nem alkalmazunk.
Az adatok védve vannak a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.
Az érintett kérésére ingyenesen tájékoztatást kap személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését.
A személyes adatot töröljük, ha kezelése jogellenes, az érintett kéri, az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.


olásának törvényben meghatározott határideje lejárt, azt a bíróság vagy az adatvédelmi biztos elrendelte.