Méregtelenítés Pro és Kontra

Lassan megérkezik a tavasz az újjászületés időszaka. A természet új erőre kap és életre kelnek a növények. Az ember frissebbnek érzi a reggelt, és még több energiára vágyik. Amit úgy kaphat meg a legkönnyebben, ha először alapos takarítást végez a szervezetében.

Ha régen orvoshoz mentünk és a méregtelenítésről érdeklődtünk, biztos hogy lebeszéltek róla minket azzal, hogy a szervezetünk olyan csodálatos kis gépezetként működik, hogy kár lenne beleszólni a kialakult ritmusába. Hiszen azokat a mérgező anyagokat, amik a levegővel, vízzel az elfogyasztott táplálékkal jutnak be a szervezetünkbe, éjjel nappal működő tisztító-és szűrőberendezéseink a vastagbél, a máj, a vesék, a tüdő, a nyirokmirigyek és a bőr kiüríti és semlegesíti. Ez igaz is volt amíg csak természetes táplálékkal éltünk, azonban a modernkor adalékanyagaival már nem tudnak teljesen elbánni.

A mai világban a legtöbb étel és ital tartalmaz valamiféle vegyszert: tartósítószert, színezéket, mesterséges ízfokozót, növényvédőszer – maradványt. Ezek az évek folyamán lerakódnak a sejtjeinkben, szöveteinkben, szerveinkben és felborítják a szervezet normális működését. Testünk jelzi hogy nem tud úgy működni ahogyan kellene, amit mi úgy élünk meg, hogy nincs annyi energiánk, fáradékonyabbak, stresszesebbek vagyunk, és a meggyengült immunrendszer következtében a különféle betegségek könnyedén ledöntenek a lábunkról.

Akármilyen egészségesen is élünk, a bio kultúrát előnyben részesítve, ma már a szervezetnek sokkal több mesterséges méreganyaggal kell megküzdenie, mint 10-20 évvel ezelőtt. Így testünknek, szerveinknek, szöveteinknek szüksége van egy kis felfrissülésre. Amikor a méregtelenítést kimondjuk, sokakban kellemetlen érzés lesz úrrá, attól félnek a méregtelenítés éhezést, koplalást, gyomorfájást takar. Pedig ez koránt sincs így minden esetben.

Sokféle böjtvariáció létezik, A legszigorúbb a vízkúra, sokan elhúzzák hetekig is, azonban ez veszélyessé is válhat. Hiszen a böjt alatt különféle biokémiai változások következhetnek be. Ha csak vizet iszunk számos hiány reakció léphet fel a szervezetünkben, ami elsőként az energia-háztartás területén mutatkozik meg.

MéregtelenítésAz idegi-hormonális és enzimrendszer sem képes azonnal alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, így előfordul, hogy a vércukorszint hosszabb rövidebb ideig alacsonyabb lesz, melynek tünetei lehetnek az enyhe rosszullét, hányinger, éhségérzet, nyugtalanság, depresszió, bizonytalan járás és nagyfokú fáradtság érzet.

A hetekig tartó visszafogott életmód megviseli az embert, mind testileg mind lelkileg és mivel egy igen jól összerakott „gépezet” működteti a testünket, nincs szükség ennyire megterhelni. Elegendő ha segítjük és könnyebbé tesszük a munkáját.

Az 1-2 napos böjt erre kiválóan alkalmas és még jól is esik. Tarthatunk léböjt kúrát gyógynövényekből készült teákkal, vagy frissen facsart gyümölcs- zöldséglevekkel és persze kiegészítve tiszta vízzel. Ha nagyon nehezünkre esik betartani, napközben fogyaszthatunk egy kis adag párolt zöldséget, zöldsalátát, csírát is. A zöld dolgok energiát adnak, a gyümölcsben található cukrok pedig gyorsítják a szervezet tisztulását.

Egy ilyen kúra eredményességét tovább javítják az olyan különböző relaxációs technikák, mint a masszázs, aromaterápia és a szauna.

A könnyű böjt után érezni lehet, hogy felfrissül a test. Felélénkülnek a tisztító folyamatok, ürülnek a méreganyagok és a test némi zsírt is veszít.

Az ilyen jellegű tisztító kúrákat, mindenképpen tavasszal, nyáron érdemes beiktatni életünkbe, hiszen a szezonális gyümölcsök zöldségek tálcán kínálják a vitaminokat és ásványi anyagokat.

A méregtelenítés, böjtölés nem fogyókúra! Itt nem a testsúlyvesztés a lényeg, hanem a tisztulás. Maga a tisztulás lélekre gyakorolt hatása is óriási, talán egy új kezdet első lépéseiként élhetjük át, ami tovább erősíti akaraterőnket és önbizalmunkat.

Bagi Anita

Szólj hozzá!