Mi is az a KoEnzim Q10

 

A KoEnzim Q10 (Ubiquinon) a vitaminokhoz hasonló anyag, mely természetesen jelen van az emberi szervezetben.

Nagy szerepet játszik a táplálék energiává alakításában és jelentős antioxidáns hatása is van.

Az életkor előrehaladtával a szervezet Q10 termelése fokozatosan csökken, ilyenkor javasolt a csökkenő Q10 szint helyreállítása. A megfelelő Q10 ellátottság hozzájárulhat a szív egészséges működésének fenntartásához. Antioxidáns tulajdonságainál fogva védi a sejteket az oxidatív stressz ellen, mely a sejtek öregedéséért felelős.Q10

Kifejezetten hasznos a Q10 pótlása a szervezet fokozott igénybevétele esetén legyen az fizikai vagy szellemi. Valamint egyes egészségre ártalmas tényezők (pl. környezetszennyező anyagok, szabad gyökök, dohányzás) hatásaival szembeni normális védekező képesség fenntartásához.

Táplálékaink közül főként az olajos, vörös húsú halak, a belsőségek ( marha és sertés szív, máj és izom) az olíva, a szőlőmag és a szójaolaj és az olajos magvak tartalmaznak nagyobb mennyiségben Q10-et.

CoQ10 hiány és toxicitás
Emberben két fő tényező vezet CoQ10 hiány kialakulásához: a bioszintézis csökkenése és a szervezet általi fokozott felhasználás. A CoQ10 fő forrása a bioszintézis. Ehhez legalább 12 gén szükséges; számos ilyen génnek a mutációi CoQ hiányt okoznak. A CoQ10 szinteket más genetikai hibák is befolyásolhatják (például a mitokondriális DNS, ETFDH, APTX és BRAF gének mutációi; ezek olyan gének, amelyek nincsenek közvetlen összefüggésben a CoQ10 bioszintetikus folyamattal), míg a sztatinok szerepe vitatott.[17] Egyes krónikus betegségekről (rák, szívbetegség stb.) is úgy vélik, hogy csökkentik a bioszintézist és növelik a szervezet CoQ10 igényét, de ezeket az állításokat nem támasztják alá egyértelmű adatok.

A CoQ10 nagy dózisban alkalmazva általában nem okozott toxicitást. Egészséges és beteg személyek az akár 3600 mg napi adagot is jól tolerálták. [18] Nagyon nagy adagok bevétele esetén azonban néhány (főként emésztőrendszeri) mellékhatásról beszámoltak. A „megfigyelt biztonságos szint” (observed safe level – OSL) kockázatbecslési módszer alkalmazásával a napi max. 1200 mg fogyasztásának biztonságossága bizonyítható, így ez a szint tekinthető az OSL értéknek. Vásárold meg itt!

A sztatinok és béta-blokkolók által kifejtett gátló hatás:
A Q10-koenzim bioszintetikus útvonala a koleszterinével közös. A Q10-koenzim egyik köztes prekurzorának, a mevalonátnak a szintézisét egyes béta-blokkolók, vérnyomáscsökkentők [21] és sztatinok, a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek egyik csoportja gátolja. [22] A sztatinok akár 40%-kal csökkenthetik a Q10-koenzim szérum szintjét..[23] Egyes kutatások szerint logikus lehetőség a Q10-koenzim kiegészítők alkalmazása olyan kezelések esetén, amelyek csökkenthetik az endogén Q10-koenzim termelést, az alapján, hogy a kedvező hatás nagyon valószínű, a kockázat pedig nagyon kicsi. [24][25]. Azonban még jelenleg sem állnak rendelkezésre egyértelmű adatok, amelyek alátámasztják a CoQ10 hiány szerepét a sztatinokkal összefüggő myopathia patogenezisében.

Felszívódás:
A CoQ10 vízben oldhatatlan kristályos por. Felszívódása a lipidekével azonos folyamattal történik a felvételi folyamat pedig az E-vitaminéhoz (egy másik zsírban oldódó tápanyag) hasonló. Az emberi szervezetben ez a folyamat úgy zajlik, hogy a vékonybelekbe kiválasztódnak a hasnyálmirigy enzimjei és az epe, és ezek elősegítik a lipofil anyagok felszívódásához szükséges emulgeálódást és micellaképződést..[13] Az étel elfogyasztása serkenti az epesavak kiválasztódását és jelentősen fokozza a CoQ10 felszívódását. A kívülről bevitt CoQ10 a vékonybélből szívódik fel és a legjobban étkezés közben bevéve szívódik fel. A szérum CoQ10 koncentrációja étkezés után magasabb, mint éhomi állapotban.[14][15] Az emésztőrendszerből történő felszívódás elősegítésére és a biohasznosulás javítására a szójaolajos emulziók (lipid mikroszférák) lecitinnel hatékonyan stabilizálhatók és felhasználhatók lágy zselatinkapszulás készítmények előállításához.

Forrás:
http://hu.wikipedia.org
13. ^ a b (2006.) „Coenzyme Q10: Absorption, tissue uptake, metabolism and pharmacokinetics”. Free Radical Research 40 (5), 445–53. o. DOI:10.1080/10715760600617843. PMID 16551570.
14. Bogentoft 1991
15 . Ochiai A, Itagaki S, Kurokawa T, Kobayashi M, Hirano T, Iseki K (2007. August). „Improvement in intestinal coenzyme q10 absorption by food intake”. Yakugaku Zasshi 127 (8), 1251–4. o. DOI:10.1248/yakushi.127.1251. PMID 17666877.
17. Trevisson E, Dimauro S, Navas P, Salviati L (2011. October). „Coenzyme Q deficiency in muscle”. Curr. Opin. Neurol. 24 (5), 449–56. o. DOI:10.1097/WCO.0b013e32834ab528. PMID 21844807.
18. Hyson HC, Kieburtz K, Shoulson I, et al. (2010. September). „Safety and tolerability of high-dosage coenzyme Q10 in Huntington’s disease and healthy subjects”. Mov. Disord. 25 (12), 1924–8. o. DOI:10.1002/mds.22408. PMID 20669312.
21. (1977.) „Bioenergetics in clinical medicine XV. Inhibition of coenzyme Q10-enzymes by clinically used adrenergic blockers of beta-receptors”. Research communications in chemical pathology and pharmacology 17 (1), 157–64. o. PMID 17892.
22. (1997.) „Dose-related decrease of serum coenzyme Q10 during treatment with HMG-CoA reductase inhibitors”. Molecular aspects of medicine 18 (Suppl), S137–44. o. PMID 9266515.
23. (1993.) „Evidence of plasma CoQ10-lowering effect by HMG-CoA reductase inhibitors: a double-blind, placebo-controlled study”. Journal of clinical pharmacology 33 (3), 226–9. o. PMID 8463436.
24. (2002.) „Coenzyme Q10 and cardiovascular disease: a review”. The Journal of cardiovascular nursing 16 (4), 9–20. o. PMID 12597259.
25. (1996.) „Phase I study of lovastatin, an inhibitor of the mevalonate pathway, in patients with cancer”. Clinical cancer research 2 (3), 483–91. o. PMID 9816194.

Szólj hozzá!