Myasthenia gravis

Az autoimmun kórképek olyan betegségek, amelyek során a szervezet a saját szövetei ellen indít immunválaszt. Az autoimmun betegségek kiváltó oka ma még ismeretlen. Nehéz is lenne egy kiváltó okot meghatározni, amikor több mint 80 különféle autoimmun betegség ismert. Ezek közül az I típusú diabéteszről és a sclerosis multiplexről hallhatunk legtöbbet, de ide tartozik többek között a rheumatoid arthritis, a Hashimoto thyreoiditis és a scleroderma is.

Myasthenia gravisAz autoimmun betegségek sokkal gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál. Hogy ez miért van így ma még nem tudjuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hormon háztartás változásai is befolyásolhatják a betegség kialakulását, de örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. Bizonyos betegségeknél mint például a reumás láznál valamilyen vírus vagy baktérium indítja el a folyamatot. Az is valószínű, hogy szerevezetünk méreganyagokkal való telítettsége is jelentős tényező.

Az orvostudomány mai állása szerint az autoimmun betegségek okozati gyógyítása (mint oly sok más betegségé is) még nem ismert. Általában tüneti kezelést alkalmaznak, elsősorban a gyulladásos folyamatok lelassítására és az immunrendszer reakcióinak a gyengítésére. Amellett, hogy az ilyen gyógyszereknek súlyos mellékhatásai vannak azt is figyelembe kell vennünk, hogy az immunrendszer huzamosabb ideig történő gyengítése fokozza a fertőzésekre és a rosszindulatú daganatok kialakulására való hajlamot.

Azért nem kell elkeseredni sok mindent tehetünk saját magunk is, hogy erősítsük a szervezetünket, lassítsuk a betegség előrehaladását és javítsuk az életminőségünket.

A myasthenia gravis olyan autoimmun betegség, melyben az idegsejtek és az izomsejtek közzötti kommunikáció sérül. Antitestek blokkolják, átalakítják vagy tönkreteszik azokat az érzékelőket, melyek biztosítják, hogy az idegsejtek által leadott ingert megkapják az izomsejtek és elvégezzék az ingernek megfelelő mozgást.

Tünetei az izomgyengeség, kettőslátás, a szem és a szemhéj nem megfelelő mozgása, a rágás, a nyelés, a beszéd is érintett lehet. Legsúlyosabb esetben a légzés és a járás is nehézzé válik.

Leggyakrabban fiatal felnőtt nők és idősebb férfiak kapják meg ezt a betegséget, de előfordulhat mindkét nem és bármely korosztály esetében is.

A myasthenia gravis kezelésére használt gyógyszerek lelassíthatják a betegség előre haladását, de megállítani vagy visszafordítani nem tudják a folyamatokat és sajnos súlyos mellékhatásokkal rendelkeznek. Mivel a myasthenia gravis-ben szenvedők esetében gyakori a csecsemőmirigy kóros elváltozása, a mirigy eltávolítása segíthet a tünetek enyhítésében és megelőzheti a csecsemőmirigy rákos megbetegedését.

Myasthenia gravisDe vajon van-e alternatív gyógymódja ennek a betegségnek? A Hagyományos Kínai Gyógyászat a legtöbb betegséget a máj nem megfelelő működésére vezeti vissza. Amiben nagy valószínűséggel igaza is van, hisz a legutóbbi kutatások be is bizonyították, hogy a máj működése nagymértékben befolyásolja a hormon háztartásunkat és ezáltal az egészségi állapotunkat.

Ahhoz tehát, hogy segíteni tudjuk a hormonháztartás egyensúlyát legelőször is rendbe kell hoznunk a májunkat, meg kell tisztítani a felszaporodott méreganyagoktól.

Nagyon jó tisztító kúrák vannak ma már, de nem elég, hogy csak egy pár hetes kúrát végezzünk. Fontos olyan életmódváltást véghezvinni ami megóvja a májunkat a környezet mérgező hatásaitól.

Legfontosabb, hogy étkezésünkbe tartósítószer és egyéb mesterséges anyagoktól mentes, házilag készült ételeket illesszünk, lehetőleg tiszta természetes ásvány vagy szűrt vizet fogyasszunk. Otthonunk tisztántartásához is lehetőleg természetes anyagokat és tisztító szereket használjunk. Az ökobarát tisztítószereket megvásárolhatod itt.

A máj tisztítás mellet a belek karbantartása is fontos. Rendszeresen végezzünk vastagbél tisztítást és probiotikumok  segítségével állítsuk helyre az egészséges bélflórát. Az indiai Ayurvéda gyógyítók egy fűszerekből álló keverék fogyasztását ajánlja erre a célra. Tudj meg többet róla itt.  Megvásárolhatod itt.

Azzal is könnyíthetünk májunk dolgán ha vércsoportunknak megfelelő ételeket fogyasztunk.Minél több és többféle zöldség és gyümölcs kerüljön étrendünkbe. Lehetőleg kevesebb húst, és finom lisztből készült tészta és kenyérféléket fogyasszunk. Az alkoholnak, cigarettának, cukornak és koffeinnek nincs helye a myasthenia gravis-ben szenvedők életében.

Myasthenia gravisÉrdemes megvizsgálni, hogy nem vagyunk e allergiások valamilyen ételre. Az étel allergia rossz befolyással van a betegségre. Azt is ki kell deríteni, hogy nincs e valamilyen nehéz fém mérgezésünk. Gondoljunk csak az amalgám tömésekre a fogainkban vagy növényvédőszerekre. Ezek felhalmozódnak az évek során és káros hatásuk sokszor csak sok év múlva jelentkezik.

Fogyasszunk líciumgyümölcsöt vagy/és áfonyát. Mindkettőnek nagyon jó hatása van a májra és a szemre. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a szervezet számára könnyen hasznosítható természetes formában. Vásárold meg itt!

Fontos, hogy szervezetünk lúgosításával biztosítsuk sejtjeink bőséges oxigén ellátását. (A lúgosításról bővebben itt olvashatnak.)

Vitaminokból nagy szükség van C, E, D és B komplex-re.

Az esszenciális zsírsavakat is fontos pótolni. Ezt megtehetjük ha sok tökmagot, napraforgómagot, diót és mandulát fogyasztunk.

A feketekömény olaj , oliva olaj vagy a kókusz olaj is hasznos az Omega 3, -6 és -9 pótlására.

A kevéssé ismert Alfa-Liposav olyan antioxidáns, mely zsírban és vízben egyaránt oldódik, könnyedén áthatol a sejtfalon, és a sejten belül is leköti a szabad gyököket. Ezáltal segít az idegsejtek helyes működésének a helyreállításában. Az olajokat vásárold meg itt!

Az ezüst kolloid ha kellő ideig szedjük segít a különböző fertőzések, gyulladások leküzdésében, így enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit.

Kreatin szedésével erősíthetjük izmaink energia ellátását.

A kálcium és magnézium pótlás is fontos szerepet kap az autoimmun betegségek kezelésében. A vitaminokat megvásárolhatod itt.

A napsütés, a friss levegő és a mozgás is áldásos hatást gyakorol a myasthenia gravis-ban szenvedőkre. És persze nem utolsó sorban a lelki egyensúly kialakításával is segíthetjük a beteg életminőségének a javulását.

Szólj hozzá!