Pajzsmirigy alulműködése

Pajzsmirigy
Pajzsmirigy

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak – a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) – termelődése elégtelen. A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünetei is szerteágazók. A tünetek függnek a betegség súlyosságától.

Tünetei:
• A pajzsmirigy-hormonok hatása a szervezet anyagcseréjére rendszerint serkentő, így hiányuk csökkent anyagcsere formájában jelentkezhet ami magyarra fordítva megmagyarázhatatlan súlygyarapodást jelent. Ilyenkor történik az, hogy bármilyen keveset is eszünk mégis meghízunk.
• A rekedt hang,
• Szem körüli duzzanat,
• Száraz bőr,
• Hideg végtagok, állandó hideg érzet,
• Csökkent libidó,
• A testszőrzet ritkulása (jellegzetesen a szemöldök külső része megrövidül) de kopaszsághoz is vezethet.
• Magas koleszterin szint.
• Székrekedés
• Állandó fáradtság érzet
• Vékony, töredezett haj és körmök
• Izom és ízületi fájdalmak
• Depresszió

Előre haladott betegség esetén:
• A szaglás és az ízlelés érzékenységének a csökkenése
• Száraz hámló bőr
• Rendszertelen menstruáció
• Lelassult beszéd
• Duzzadt arc és bokák
• Bőr vastagodás

Mint látják elég hosszú a tünetek listája és nagyon könnyen tulajdoníthatjuk a problémát valamilyen más betegségnek, pedig az alap a pajzsmirigy nem kellő működése.

A gyakorlatban az enyhe fokú pajzsmirigy alul működést ritkán veszik észre, aminek legfőbb oka az, hogy tünetei különféle szerveket érintenek és nem feltétlenül jelennek meg egyszerre. De attól még, hogy ritkán gondolnak az orvosok rá, az enyhe fokú pajzsmirigy-alulműködés is sok problémát okozhat, jelentősen ronthatja az életminőséget.

Hazánkban különösen gyakran előfordulhat, hiszen ivóvizeink az átlagosnál alacsonyabb jód tartalmúak, nem fedezik a pajzsmirigy tökéletes működéséhez szükséges jód mennyiségét.

A pajzsmirigy-alulműködés szerzett formájának leggyakoribb oka a pajzsmirigy idült autoimmun gyulladása (Hashimoto-thyreoiditis).. Hashimoto thyreoiditis esetén a szervezet a pajzsmirigyet limfociták (egy fehérvérsejt fajta) árasztják el. Ezek a pajzsmirigy egy fehérjéje (a thyreoida peroxidáz – TPO) ellen termelnek ellenanyagot, aminek következtében a pajzsmirigy szövete lassan pusztul.

Az egyéb okok közül a leggyakoribb az orvosi beavatkozás következtében kialakuló pajzsmirigy-alulműködés. Ez kialakulhat műtét vagy izotópkezelés után.
Pajzsmirigy-túlműködés esetén, ha műtétre kerül sor, a pajzsmirigy egy részét – kb. 2-3 g pajzsmirigy-szövetet – bennhagyják, ez az esetek többségében elegendő a normális pajzsmirigy-működés fenntartásához. Rosszindulatú daganat esetén rendszerint a teljes pajzsmirigyet eltávolítják, ilyenkor az alul-működés mindig kialakul.

A rosszindulatú daganatok radiojód (izotóp) kezelése esetén is cél az összes pajzsmirigyszövet elpusztítása, ilyenkor mindig hypothyreosis a végeredmény.

A pajzsmirigy-túlműködés izotópkezelése kisebb dózisokkal történik, de alul-működés ilyenkor is kialakulhat, még évekkel a beavatkozás után is. Egyes gyógyszerek szedése is okozhat pajzsmirigy-elégtelenséget, ilyen az amiodarone és a lítium.

Ritkán az agyalapi mirigy megbetegedése lehet az oka a pajzsmirigy alul-működésének. Ilyenkor a pajzsmirigy hormontermelését serkentő TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) nem termelődik megfelelő mértékben.

A diagnózist a vérből mért hormonszintek alapján állítják fel. A tiroxinon (T4) és a trijód-tironinon (T3) kívül meghatározzák a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjét is: Klinikai hypothyreosis esetén a T4 és a T3 szintje csökkent, míg a TSH-é emelkedett. Az alacsony hormonszintek miatt ugyanis a TSH próbálja serkenteni a pajzsmirigyet – sikertelenül.

Tengeri alga -Fucus_vesiculosus
Tengeri alga – Fucus vesiculosus

A tudomány mai állása szerint ez a betegség is gyógyíthatatlan, de a hormonok folyamatos pótlásával tünet mentes lehet a beteg.
Megelőzésben és az enyhébb fokú megbetegedések kezelésében azonban szerepet kaphat a megfelelő diéta és a gyógynövényes kezelések alkalmazása is.
Nézzük meg először is, hogy mit nem ehetnek a pajzsmirigy alul-működésben szenvedők: természetesen a szokásos tiltó lista alkohol, cukor, fehér kenyér és péksütemény, tésztafélék, rizs, koffein tartalmú italok, szénsavas üdítő italok. De kerülniük kell a káposztafélék, brokkoli, retekfélék,spenót, sárgarépa, szója termékek, lenmag, fenyőmag, mogyoró, kukorica, búza, őszibarack, földieper fogyasztását is.

Sokat segíthet Fucus vesiculosus a magas jódtartalmú tengeri alga fogyasztása – kapható szárítva, kapszula vagy por formájában is.

Főzéshez használjunk jódozott sót és lehetőleg napraforgó, kókusz, olíva vagy szezám olajat.

Serkenti a pajzsmirigy működését a hideg-meleg váltó pakolás is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szervezet tökéletes működéséhez elengedhetetlen a mozgás. Egy jó séta, úszás, jóga vagy biciklizés felgyorsítja az anyagcserét, segít megszabadulnunk a felhalmozódott méreg anyagoktól is. A pajzsmirigy stimulálására különösen hatásos a gyertya állás.

Töltsünk minden nap a szabadban legalább egy fél órát. Az áldott napfény nem csak a D vitamin termeléséhez elengedhetetlen, de segít szerveink optimális működésének kiegyensúlyozásában is.

Mezei zsurló
Mezei zsurló

Gyógynövényeink közül a közönséges galaj és a mezei zsurló a hatásos.

Vitaminokból és ásványi anyagokból a kalcium, réz, jód, vas, magnézium szelén, cink, vitamin A, C, B komplex, D és E javasoltak. A vitaminokat, gyógynövényeket megvásárolhatod itt.

Tisztítsuk meg szervezetünket a felszaporodott méreganyagoktól máj és vastagbél tisztító kúrával. De mély légző gyakorlatokkal és egy jó izzadással (sport, szauna) is sok méreganyagtól megszabadulhatunk.

Ne feledkezzünk el a szánkban lévő mérgező anyagok – amalgám tömések – eltávolításáról sem.

Még ha olyan fokú is a pajzsmirigy alul-működése, hogy kénytelenek vagyunk a szükséges hormonokat gyógyszeres úton pótolni érdemes táplálkozásunkkal, gyógynövényekkel és megfelelő táplálék kiegészítők fogyasztásával támogatni legyengült szervünk működését.

Szólj hozzá!