Pikkelysömör – Psoriasis

A pikkelysömör (psoriasis) egyike a legrégebben ismert makacs, sajátos bőrbetegségeknek, leírását már a görög és római orvosok műveiben is olvashatjuk. Minden életkorban és mindkét nemben egyaránt előfordul, leggyakrabban a 20-as-30-as. években jelentkezik először. Klíma- és étrendi változások, idegi behatások, krízishelyzetek után, néha lázas betegséget követően jelentkezik és spontán is visszafejlődhet. Az európai országokban, így Magyarországon is a népesség mintegy 1,5-2%-át érinti A pikkelysömör (psoriasis) egy olyan bőrbetegség, ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, „provokáló” faktorok is szerepet játszanak. Nem fertőző betegség. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de többnyire tünet mentesíthető.

A betegség genetikus jellegű, a psoriasisra hajlamosító génnek eddig 7 fajtáját azonosították. Az örökletes betegség megjelenéséhez egy kiváltó faktor is szükséges. Ez a faktor lehet külső vagy belső: vagyis lehet dohányzás és/vagy elhízás, és lehet stressz is; ha ezek együttes értéke elér egy bizonyos küszöböt, akkor jelenik meg a pikkelyes bőrelváltozás. A legfeltűnőbb tünetek testi jellegűek, azonban a modern orvostudomány arra is figyelmet fordít, hogy számos lelki betegség is összefüggésben áll a psoriasisszal.

Fontos hangsúlyozni, hogy a betegség nem fertőző és a beteg környezetére egyáltalán nem veszélyes, azonban ez a társadalomban nem tudatosult. Ez negatívan érintheti a betegeket, továbbá a munka- és párválasztásban is kellemetlenségekkel szembesülhetnek.

Pikkelysömörös bőr
Psoriasisos bőr
fotó: Stevenfruitsmaak @ Wikimedia Commons

Tünetek:
Kezdetben csak meghatározott helyeken jelentkeznek a viaszfehér, alvadt gyertyacseppre emlékezteto, vaskos pikkelyes felrakódásokkal borított kiütések. Máskor, főleg a gyermekkori esetekben, az egész testen egyszerre, kölesnyi, rövid idő múlva hámló, apró, élénkvörös elváltozások keletkeznek. A tünetek nem nedveznek, nem fertőződnek felül és nem fekélyesednek ki. A beteg egyének belső szerveiben a bőrbetegséggel összefüggő működészavart kimutatni nem lehet.

A testi tünetek legfeltűnőbb jellemzője, hogy a pikkelyes bőr egy könnyed mozdulattal eltávolítható, bármely súrlódáskor leválhat, ilyenkor alóla egy apró nyílt seb tűnik fel. A súlyosabb fázisokban átterjedhetnek a panaszok az ízületekre, de a belső szervek épségben maradnak, azokra nincs hatással. Enyhe esetnek számít, ha valakinek csak a tenyerén vannak foltok, súlyosnak, ha az egész testét pikkelysömör borítja, kifejezetten kóros esetekben gennyes elváltozások is feltűnhetnek.

A psoriasis lefolyása betegenként különböző. Vannak, akiknél a tünetek kis területre lokalizálva évtizedeken át szinte ugyanazon állapotban mutatkoznak, míg másoknál az akut fellángolásokat tünetmentes időszakok követik.

Tökéletes gyógyszer egyelőre nincs, a betegséget nem lehet teljesen kiiktatni, csak tünetmentessé tenni. A bőrgyógyász a társbetegségeket és az egyéb tényezőket (nem, életkor, betegség súlyossága stb.) figyelembe véve választja ki a legmegfelelőbb kezelést.

A psoriasis kezelési módjai Prof. Dr. Hunyadi János: A psoriasis kezelési lehetőségei című tanulmánya alapján a következők:
A kezelés első lépése a pikkelyek leoldása, melyet helyileg alkalmazott, általában 5-10% szalicilt tartalmazó kenőcsökkel érhetünk el. A pikkelyek eltávolítása után a fokozott hámsejtosztódás és a gyulladásos folyamat gátlása, valamint a hámsejtek érésének serkentése a cél. Ezeket a hatásokat lokálisan használt készítményekkel, például dithranol-, kortikoszteroid- és vitamintartalmú kenőcsökkel érhetjük el a leghatékonyabb módon . Kortikoszteroidtartalmú külső terápia esetén, mivel krónikus, recidiváló betegségről van szó, számolni kell a hosszan tartó kortikoszteroidkezelés mellékhatásaival.

A helyi kezelést támogatják a szervezet egészére ható balneoterápiás, diétás és klímaterápiás tényezők is. Psoriasisos betegek étrendjében sok gyümölcs fogyasztása mellett első sorban az állati zsírok, kisebb mértékben az állati fehérjék megszorítását ajánlják. Régebben rendszeresen adtak kúraszerűen C- és B- vitamint.

Psoriasisban, mint minden olyan betegségnél, amely a neuroendokrin rendszer befolyásolása alatt áll, az idegrendszerre kifejtett hatások lényegesen befolyásolják a tünetek kifejlődési hajlamát, illetve visszafejlődését. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy pszichoterápiával a beteg állapota javítható. Sok esetben, főleg a súlyos, gyakran kiújuló tünetek esetén szükséges lehet a beteg pszichés vezetése.

Megfigyelték, hogy szívbetegség miatt szedett béta-blokkolók a psoriasist provokálhatják és lassíthatják a betegség tünetmentessé válását. Az orvosok és a laikusok körében egyaránt régóta ismert, hogy a makacs, idült psoriasisos betegeknél jó hatású lehet a balneoterápia. Magyarországon elsosorban a harkányi, a mezokövesdi és a parádi kénes víz jön szóba psoriasisellenes gyógyfürdőként.

Holttengeri pikkelysömör kezelés

A holt-tengeri só hatékonyságát számos betegség kapcsán leírták. A holt-tengeri balneoterápia során a psoriasisos bőrtünetekre kifejtett hatás összetett. Ilyenkor a speciális fényviszonyok miatt inkább balneo-fototerápiáról beszélhetünk, azonban számolni kell a holt-tengeri sós víz kedvező hatásával is. A balneoterápia jó hatásának létrejöttében fontos szerep jut a klímaváltozásnak, a napfénybesugárzásnak, a megváltozott étrendnek, valamint a stresszmentes környezetnek is.

Fényterápiás eljárások:
A látható fényt hullámhossz alapján három tartományra osztották a fizikusok, így UV-A, UV-B és UV-C fénysugarakról beszélhetünk. A napsugárból származó UV-C bőrre kifejtett hatásával praktikusan nem kell számolnunk, mivel ez a tartomány a légkörben elnyelődik. Az a felismerés, hogy a különböző hullámhosszú sugarak a bőr sejtjeire és alkotó elemeire különböző hatást fejtenek ki, megfogalmazta a speciális fényforrások és fénykezelési eljárások kifejlesztése iránti igényt. Így napjainkban több modern fényforrást alkalmazó eljárással rendelkezünk, melyek lehetővé teszik számos bőrbetegség hatékony kezelését. A fény által kifejtett hatást kedvezően befolyásolhatjuk külsőleg vagy belsőleg adott fényérzékenyítő szerekkel, valamint holt-tengeri sót tartalmazó, hipertóniás sós vízben történő besugárzás révén.

Fotokemoterápia
Kimutatták, hogy a 330-370 nm-es hullámhosszú fénybesugárzás hatására a psoralen az élő sejtek magjában lévő DNS timidinjeihez kötődik és a kettős fonatú DNS szálai között kovalens keresztkötést hoz létre. Ennek következtében a sejt átmenetileg osztódásra nem képes . Kezdetben a fényérzékenyítő szert (8-methoxi psoralen) külsőleg, ecsetelő formájában alkalmazták , majd Parrish és munkatársai , valamint Wolff és munkatársai számoltak be arról, hogy fényérzékenyítő gyógyszer szájon át történő adását követo UV-A besugárzás hatására a súlyos psoriasisos betegek bőre tünetmentessé válik. A kezelés PUVA (Psoralen+UVA) terápiaként vált ismertté, és világszerte elterjedt .

A terápia egyik változata, amikor a fényérzékenyítő szert fürdővízben oldva, a bőrön át juttatják a szervezetbe (PUVA-fürdő kezelés). Ilyenkor a fényérzékenyítő hatás csak rövid ideig érvényesül, és így a kezelés a nyári hónapokban is biztonsággal alkalmazható .

Pikkelysömör fényterápia

Szinkron balneo-fototerápia
A psoriasis kezelésére kidolgoztak egy olyan eljárást (szinkron balneo-fototerápia), amely a holt-tengeri körülmények mesterséges létrehozásával segíti elő a betegek tünetmentessé válását. A kezelés lényege, hogy a betegek hipertóniás holt-tengeri sót (TOten MEer SAlz = TOMESA) tartalmazó vízben fürödve részesülnek UV-B tartományba tartozó keskeny sávú (311 nm) fénybesugárzásban. Az UV-B besugárzás vonatkozásában komputer által ellenőrzött készülék felügyeli a bőr típusának megfelelő dozírozását, a víz összetételét és tisztaságát szűrőberendezés biztosítja. A kezelés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a terápia korrekt kivitelezése.

A komputer által vezérelt, jól kontrollálható eljárás TOMESA néven vált ismertté és terjedt el Németországban . Magyarországon eloször Budapesten vezették be ezt a kezelési rendszert . Ma négy ilyen technikát alkalmazó, csak psoriasisos betegek kezelésére specializálódott központ muködik (Budapest, Debrecen, Pécs, Győr). Az e célból kifejlesztett, magas szintű technológia mellőzése esetén a tünetmentesség eléréséhez szükséges kezelési idő megnő, ami együtt jár azzal, hogy a betegek lassabban (vagy nem) válnak tünetmentessé, és így bőrüket a kívántnál nagyobb mennyiségű fény éri.

A gyógyszeres kezelések sorába illeszkedik az újfajta gyógyszercsalád, az ún. „biogyógyszerek”. Eltérően a kémiailag kifejlesztett szerektől, a biogyógyszerek baktériumokban tenyésztett fehérjéből állnak. Dr. Andrew Blauvelt bőrgyógyász szerint ezeket a lézer-irányította lövedékekhez lehetne hasonlítani, szemben a régebbi bombákkal. Ez azt jelenti, hogy célzottan hatnak. További előnyük még, hogy injekció formájában a beteg magának is beadhatja ezeket a gyógyszereket. Hátrányuk, hogy, legalábbis egyelőre még nagyon drágák, ráadásul a hosszú távú hatásaik sem ismertek.

Helytelen kezelés vagy a betegség elhanyagolása miatt a teljes testre kiterjedő erythroderma psoriaticum vagy kiterjedt, erythemás alapon levő gennyhólyagokból álló psoriasis pustulosa alakulhat ki. A psoriasis ezen, ún. szövodményes kórformái intézeti kezelést igényelnek, és napjainkban is az életet veszélyeztető betegségek közé tartoznak.

Az orvosi kezelés mellett természetesen mi magunk is sokat tehetünk gyógyulásunk érdekében. Mivel a pikkelysömör kiváltásában jelentős szerepet játszik a lelki trauma nagyon fontos, hogy semlegesítsük a lelki traumák hatásait. Erre ma már a hagyományos pszichológiai kezelések mellett számos más technika is létezik, mint például az EFT (az Érzelmi Szabadság Technikája), kineziológia, NLP stb. Érdemes rászánni az időt, mert nem is gondolnánk, hogy a bennünk tomboló feszültségek, félelmek, aggodalmak micsoda kárt tudnak tenni az egészségünkben.

Nemcsak a lelkünket, hanem a testünket is meg kell tisztítanunk a lerakódott méreganyagoktól és biztosítanunk kell az immunrendszer jó működését. A belső méregtelenítést érdemes egy májtisztító kúrával kezdeni, majd jöhet a vastagbél tisztítása.

Az étkezésre is nagyon oda kell figyelni, hiszen például a tejtermékekre érzékeny pikkelysömör betegeknél a tej és sajt kiiktatása az étrendből tünetmentessé teheti a pikkelysömörös egyént. Vizsgálnunk kell, hogy egyes ételek hogyan hatnak a betegségünkre, bármennyire is szeretjük például a jó kolbászt, ha fokozza a tüneteket kerüljük el messzire.

Általában a következő ételeket tartják károsnak a pikkelysömörben szenvedők számára:
kolbászfélék
füstölt husok
disznóhús (még levesek se)
ecet
must
bor
citrom
narancs
csokoládé
kakaó
grapefruit
bogyók és ezek leve (pl.: feketeribizli)
nyers alma
babkávé
hüvelyesek
méz
alkohol

De kerülni érdemes a sok tartósítószert és egyéb adalékanyagot tartalmazó ételeket is. Sertés helyett inkább fehér húsokat és halat fogyasszunk. Legyenek részei étkezésünknek a magas Omega 3 zsírsav tartalmú olajok mint az olíva olaj, borágó olaj, lenmagolaj, avokádó olaj. Szintén fontos a dió, mandula és egyéb diófélék fogyasztása is.

Rukkola saláta

Fontos sok leveles zöldség fogyasztása mint például spenót, sóska, rukola, saláta félék. Gabonafélék közül inkább a zabot és árpát helyezzük előtérbe. Használjunk sok petrezselymet, zöld koriandert ételeink ízesítéséhez. Ezeket használhatjuk még a búzafűlé ízesítésére is, aminek fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, kiváló vér és máj tisztító.

Gyümölcsök közül a magas emésztőenzim tartalmú ananász és papaya különösen hasznos. Tejtermékek közül a joghurtot és a kefirt fogyasszuk, ezzel elősegíthetjük az egészséges bélflóra fenntartását.

Figyeljünk oda, hogy a nap folyamán óránként igyunk meg egy nagy pohár vizet, ezzel is elősegítve a bőrünk hidratáltságát.

Táplálékkiegészítők közül egy jó multivitamin mellett Omega 3 zsírsavat tartalmazó növényi- (ligetszépe olaj, chia olaj, inkamogyoró olaj) vagy hal- vagy krillolaj, E-vitamin, lecitin, cink, és glutation ajánlott. Vásárold meg itt!

Gyógynövények közül Mária Treben az alábbi teakeveréket ajánlja:
10 gramm tölgyfakéreg
30 gramm fűzfakéreg
40 gramm réti legyezőfű
20 gramm füstike
30 gramm vérehulló fecskefű
50 gramm csalán
30 gramm veronika
20 gramm körömvirág
20 gramm zölddióhéj
20 gramm cickafark

A gyógynövényekből keveréket kell készíteni a fent megadott keverési arányban, majd ebből a keverékből kell teát főzni. Egy csésze teához egy púpozott teáskanállal kell a keverékből. A betegség súlyosságától függően akár másfél liternyit is meg lehet inni naponta, a nap folyamán elkortyolgatva.

A Bio-terápia Kézikönyv szerint a máj méregtelenítését máriatövissel, apróbojtorjánnal, cickafarkfűvel, borsmentával segíthetjük elő.

A gyógynövényeket megvásárolhatod itt.

Külsőleg az első stádiumban 3%-os szalicil tartalmú kenőcsöt alkalmazzunk valamilyen olajjal keverve. A második stádiumban orvosizsálya, diólevél és izsóp szeszes kivonatát keverjük vivőolajhoz (olíva, mandula, jojoba) 1:9 arányban (1 egység szeszes kivonat 9 egység olajhoz). A harmadik stádiumban vérehullófecskefű krémmel kenjük az érintett területet.

Külsőleg használhatunk még Aloe vera gélt, kisebb területre akár magából a növényből, nagyobb területekre praktikusabb a készen kapható készítmény.

Készíthetünk testápoló olajat 2 csepp körömvirág olajat és 1 csepp oreganó olajat egy kis csésze olíva olajba keverve.

Egy másik ilyen keverékhez 1 csésze hidegen sajtolt napraforgó olajba keverjünk egy teáskanál búzacsíra és ugyanannyi ricinus olajat.

Készíthetünk az érintett területre káposztalevélből pakolást. Törjük meg a káposztalevelet hús kloffolóval vagy nyujtófával. Tegyük a bőrre és rögzítsük frissen tartó fóliával.

Kiváló lemosó lesz 4-5 fej körömvirág és 4 csésze víz főzetéből (főzzük kb. 2 percig, szűrjük le és langyosra hűtve használjuk.)

Az almaecet és a szódabikarbóna is fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Tegyünk egy csésze alma ecetet vagy 1 csésze szódabikarbónát 3 liter vízbe. Ezt használhatjuk lemosóként, borogathatjuk vele az érintett bőrfelületet vagy a kéz és a láb körmeit is áztathatjuk benne.

Ha a fejbőrt érinti a pikkelysömör, melegítsünk meg egy kis olívaolajat. Dörzsöljük gyengéden a fejbőrbe, hagyjuk állni egy kicsit mielőtt samponnal lemosnánk, ezzel is segítve a pikkelyek eltávolítását.

A pikkelysömörben szenvedőknek nagyon fontos, hogy áztassák magukat akár egy jó kádfürdőben, tusolással vagy borogatással. Ezzel elősegítjük a pikkelyek gyengéd eltávolítását ami nagyon fontos, hiszen a vastag pikkelyek megakadályozzák a gyógyszerek és az UV sugárzás felszívódását. A rendszeres fürdőzés enyhíti a kellemetlen viszketést is. Lehetőleg langyos vizet használjunk és mindig tegyünk bele valamilyen fürdőolajat. De használhatunk a Holt tengerből származó sót is a fürdőzéshez.

A gyakori fürdőzés miatt a bőr könnyen kiszáradhat. Ennek a megelőzésére a fürdőzés után azonnal kenjük be jó zsíros kenőccsel. Minél zsírosabb, annál jobb. A drága testápolók helyett használhatunk tiszta sertés zsírt, olíva olajat, vazelint. Ha gondosan, rendszeresen ápoljuk a pikkelysömörös bőrt megelőzhetjük a kiszáradás miatt kialakuló repedéseket, gyulladásokat és a bőr puhaságának megőrzésével a mozgás is könnyű marad. (A megvastagodott, száraz, pikkelyes bőr megnehezíti a végtagok mozgását.) Párásítsuk otthonunkat. A lakás páratartalma segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát is.

Vigyázzunk a gyógyszerekkel is, egyes béta blokkoló vérnyomáscsökkentők, malária gyógyszerek vagy például a lítium is ronthatja a helyzetet. Minden orvossal tudatni kell, hogy ha pikkelysömörben szenved a beteg, hogy megfelelő gyógyszert választhasson a számára.

Óvatosan válasszunk testápoló szereket is. Lehetőleg olyanokat használjunk amelyek a legkevésbé irritálják a bőrt. Haj festéket, dauer vizet csak akkor ha használjuk, ha relatív jó állapotban van a bőrünk.Igaz ez a mosó és öblítő szerekre is. Minél kevesebb agresszív kemikáliával érintkezik a beteg bőr annál kevesebb irritáció éri. Bőrbarát mosó és tisztító szereket itt vásárolhatsz.

A psoriasis egyik legjobb gyógyszere a napsütés, de mindig óvatosan szoktassuk a bőrünket a naphoz, vigyázva, hogy ne égjünk le. Arra is vigyázzunk, hogy minél kevesebb sérülés érje a bőrünket, egy szűk ruhadarab által okozott dörzsölés, egy kisebb karcolás is ronthat a helyzeten. A sebeket, gyulladásokat ne hanyagoljuk el, azonnal vegyük kezelés alá. Egy megfázás, torokgyulladás is újabb rohamot válthat ki.

Bár nagyon kellemetlen betegség és együtt kell élni vele, egy kis odafigyeléssel és törődéssel azonban sokat lehet javítani a helyzeten, le lehet lassítania a betegség terjedését, akár tünetmentességet is el lehet érni. Bármennyire is macerás a pakolás, unalmas a diéta de megéri, hiszen hatalmas javulást eredményezhet a beteg életminőségében.

Nyári Zsuzsa

http://www.vitalitas.hu
http://www.informed.hu
http://www.psoriasis.com/
http://www.netmax.hu
http://hu.wikipedia.org 

http://www.healthy-skin-guide.com/psoriasis-natural-treat.html

 

Szólj hozzá!