Stressz -a modernkori ember réme II. Rész.

A stressz fogalmát Richard S. Lazarus úgy határozta meg, hogy a stressz egy olyan állapot vagy érzés melyet akkor tapasztalunk ha úgy érezzük, hogy a velünk szemben támasztott követelmények meghaladják személyes vagy társadalmi lehetőségeinket. Vagyis az az érzés amikor úgy érezzük, hogy nem tudjuk a velünk történő eseményeket irányítani.

Ez az érzés aggodalommal, félelemmel, rettegéssel tölt el bennünket. Idegesek, feszültek leszünk, nem tudunk jól aludni, nem tudjuk kipihenni magunkat, a fáradtságtól sem testünk sem elménk nem tud tökéletesen működni, rossz döntéseket hozunk és így egy újabb ok keletkezett ami miatt ismét aggódhatunk……. Nagyon nehéz kitörni ebből az ördögi körből.

citromfüves limonádéStresszes állapotban gyakran nyúlunk nyugtatókhoz, altatókhoz, hogy valahogy rákényszerítsük a szervezetünket a pihenésre. Nagyon egyszerű egy tablettát bekapni, de ne felejtsük, hogy az altatók, nyugtatók többsége függőséget okoz és egyre többet kell bevegyünk ahhoz, hogy azonos hatást érjünk el.

Szerencsére, vannak jólbevált természetes szerek is ha külső segítségra van szükségünk a megnyugváshoz. Kiváló nyugtató hatása van az orbáncfű, citromfű és galagonya keverékéből készült teának. Természetes nyugtató a valeriana gyökér is, használhatjuk fejfájás, szívidegesség, álmatlanság és izomgörcs kezelésére is. (Vigyázzunk ne használjuk, ha más altatót vagy nyugtatót is használunk. Együttes hatásuk problémát okozhat.) A gyógynövényeket megvásárolhatod itt.

Igyunk elalvás előtt egy kamillla és zsálya keverékéből álló teát elalvás előtt és nyugodtabban fogunk aludni.

Illó olajokEsti fürdővizünkbe tehetünk levendula vagy kakukkfű olajat. Mindkettőnek nyugtató hatása van.

Javítja közérzetünket a citromfű, a jázmin, a szantálfa, a bazsalikom és az ilng-ilang illata is. Gyújtsunk meg egy olajmécsest a hálószobában elalvás előtt, a finom illatok békés alvást biztosítanak. Az illóolajokat megvásárolhatod itt.

Nagyanyáink egy pohár meleg tejet javasoltak elalvás előtt. A déli országokban pedig limettából készült limonádéval nyugtatják az ideges embert.

Ha már huzamosabb ideje vagyunk kitéve nagy mentális vagy fizikai megterhelésnek támogassuk szervezetünket B-komplex vitaminnal, aloe verával vagy ginkgo bilobával. A szárított líciumgyümölcs is kiváló kedély javító. Vásárold meg itt!

Nem csak a tavaszi fáradtság leküzdésében hanem a depresszió tüneteinek az enyhítésében is hatékony a reggeli napfürdő. Ha tehetjük reggelente mozogjunk egy kicsit a friss levegőn. A mozgás a napsütés és a jó levegő egész napra jókedvre derít, frissebbek energikusabbak leszünk tőle.

Az élet szép, ne hagyjuk, hogy a gondok ránk telepedjenek!

Szólj hozzá!