Szív és érvédő borok

Az elmúlt években egyre több adat gyűlt össze a borok egészségvédő hatásáról. A legszélesebb körben a francia vörösborok  jótékony érvédő hatása ismert. Ezzel együtt közismert a nagymennyiségű alkoholfogyasztás sokszorosan kóros hatása.

De mit is tudunk valójában? Az elmúlt évek nemzetközi szívgyógyászati kongresszusain megjelentek a témával foglalkozó vizsgálatok. Az első gondolatébresztő megfigyelés a “francia paradoxonnak” nevezett jelenségből eredhet, miszerint a franciák zsíros ételeket esznek, mégis a rendszeres borivásnak köszönhetően hosszabb életűek, mint a hasonló étrenden élő, de bort nem fogyasztó népek.

A részletes vegyelemzések során kiderült, hogy a döntően szív és idegrendszeri védő hatásért nem csak az alkohol, hanem egyéb flavonoidok és polifenolok, rezveratrol a felelősek. Ez adta az ötletet a Weinkönig GmbH német cégnek arra, hogy alkoholmentes borokat állitson elő.

Kiméletes vákumos technológiával távolitják el a borból az alkoholt, ezáltal az eredeti (döntően francia és német) borok ízvilágának megfelelő alkoholmentes borok készülnek. Az így előállított italok tehát nem egyszerű gyümölcslevek, mustok, hanem borok.

Alkohomentes borok rendszeres fogyasztásával értágító, érelmeszesedést csökkentő, infarktus megelőző, vérrögképződést gátló, gyulladáscsökkentő, szívizom megvastagodást gátló, vérnyomáscsökkentő, vesevédő, zsírsavcsökkentő hatást lehet elérni.

A fehér borok is rendelkeznek vérhigító és az olivaolajhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatással. Végsősoron élethosszabbító hatásúak.

A fenti tényekre alapozva, azoknak akik ismert érbetegségben szenvednek, különösen ajánlott, de általános egészségvédő hatásuk miatt mindenki korlátlanul fogyaszthajta az alkoholmentes borokat.

Az alkohol a nők csökkent alkohol dehidrogenáz enzimaktivitása miatt magasabb vérszintet és kifejezettebb májkárosodást okoz, ezért az alkoholmentes borok jó alternativát jelenthetnek számukra, sőt terhes nők is fogyaszthatják.

Járulékos pozitiv hatás, hogy az alkoholmentes borok kalóriatartalma csak töredéke az alkoholtartalmúaknak, ezért kalóriaszegény diéták kiváló kiegészítője. Autóvezetés mellett is fogyasztható.

 Dr Benedek Imre
belgyógyász-kardiológus

Szólj hozzá!