Tartósítószerek, ízfokozók, szinezékek…

Egy pár évvel ezelőtt úgy döntöttem megpróbálok olyan ételeket vásárolni, melyek nem tartalmaznak tartósítószert vagy egyéb E-betűs anyagot. Elmentem kedvenc hypermarketembe és elkezdtem olvasni a címkéket, amit sosem tettem korábban. Egyik kedvenc terméket tettem vissza a polcra a másik után. A legnagyobb megdöbbenést az jelentette a számomra, hogy kenyeret sem találtam kemikáliák nélkül. Majdnem elsírtam magam és azt kérdeztem magamtól, hogy akkor most mit fogunk enni?

Persze fájó szívvel, de kompromisszumra kényszerültem. Dolgozó nőként nem engedhetem meg magamnak, hogy mindent amit megeszünk magam készítsek el, de azért igyekszem minél kevesebb E-t tenni az asztalra.

Hogy honnan indult el a mű ételek divatja? Egyrészről az ipari forradalom, másrészről pedig a női egyenjogúság volt a kiváltója. Miután nekünk nőknek is jogunk lett 10-12 órákat dolgozni természetesen nem jutott idő arra, hogy magunk süssük a kenyeret és főzzük a lekvárt. És jött a segítség……….. instant kávé, instant leves és a konzervek. A dolgozó nők örültek, hogy az egésznapos robot után pár mozdulattal vacsorát varázsolhatnak és ezzel elindult az élelmiszeripar sikere.

Nem is lenne ez baj, ha a nagyüzemekben is lehetne nagyanyáink módszereit használni a főzésre vagy a tartósításra. De sajnos ez nem megy. Nem csak, hogy lassú és költséges lenne, de nem is tudná biztosítani, hogy többszázezer adag étel úgy készüljön el, hogy mindig ugyan olyan ízű és minőségű legyen. Arról ne is beszéljünk, hogy a termékeknek hosszú életűnek is kell lenni, hogy minél tovább maradhasson az üzletek polcain. És persze az is fontos szempont, hogy a termék minél olcsóbb legyen.

Hát akkor mi a megoldás? Sokáig legyen az étel fogyasztható? Használjunk vegyi tartósítószert! Nem szép az étel színe? Használjunk vegyi színezéket! Nem jó az íze? Használjunk vegyi aromákat és ízfokozókat…..és sorolhatnám tovább.

Mára már olyan húsleves port árulnak melyben összesen nincs több mint 2 gramm hús. Hogy a felvágottak miből készülnek jobb nem is gondolni bele – aki húsfeldolgozóban dolgozik sosem fogyaszt felvágottat. Az eper joghurt sem mindig az epertől kapja az ízét – egy ausztrál fafajta fűrészpora kiválóan utánozza az eper ízt.

Jól menő bár kevéssé ismert hatalmas cégek látják el ezekkel az élelmiszer ipart. Ha többet akarnak tudni erről olvassák el Hans-Ulrich Grimm A Leves Hazudik című könyvét.

És nem csak a kész ételek és az ételízesítők vannak tele egészségünkre káros kémiai anyagokkal, hanem az üdítőitalok és persze a gyorséttermi ételek zöme is.

Szervezetünk nincs felkészülve arra, hogy ennyi idegen kémiai anyagot kezeljen. Amit tud azt hatástalanít, amit nem azt a zsírsejtekben tárolja. És minél több idegen anyag szaporodik fel annál gyengébb lesz szervezetünk ellenálló képessége, annál könnyebben leszünk betegek.

Ne gondoljunk azonnal földrengető dolgokra, bár a rákos betegeknek is azt tanácsolják legelőször, hogy térjen át a természetes ételek fogyasztására. Könnyebben leszünk náthásak, hamarabb jön elő valamilyen allergia, nehezebben alszunk el, fáradtan ébredünk stb stb…

Nézzük meg a gyerekeket, sok gyermek nem hajlandó mást megenni csak a hamburgert csipsszel és kólával nap mint nap. És az eredmény? Túlsúly és hyperaktivitás. (Angol tudósok által végzett kisérletek kimutatták, hogy a tartósítószert tartalmaző üdítőitalok fogyasztása jelentősen növeli az iskolás gyermekek hyperaktivitását és figyelem zavarait.)

Mióta az amerikai kultúra és a gyorséttermek elterjedtek a Távol-Keleten komoly problémát jelentenek az erősen elhízott gyermekek. Korábban a világ azon részén olyan ritka volt a kövér gyermek mint a fehér holló.

Hogy miért olyan hízlaló a hamburger? Egyrészről nagy a zsírtartalma, másrészről tele van állagjavítóval, ízfokozóval stb…. Arról ne is beszéljünk, hogy a nagyüzemileg termelt hússal milyen hormonok, “gyógyszerek” jutnak a szervezetünkbe.

Egy pár évvel ezelőtt nagy port vert fel az a hír, hogy amerikai tudósok bebizonyították, hogy a gyorséttermi ételek olyan kémiai reakciót váltanak ki az agyban ami függőséghez vezet éppúgy mint az alkohol, a csokoládé vagy a kábítószerek.

És akkor a rákkeltő hatású édesítőszerekről még nem is beszéltünk, de hagyjuk ezt meg máskorra.

Én tudom, hogy nem tudjuk vagy csak nagyon nehezen teljesen kizárni a vegyi anyagokat az életünkből és az ételeinkből. De bármilyen kis lépést is teszünk meg azt a saját és családunk egészségéért tesszük. Ne feledjük a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik.

Egy kis előrelátással, tervezéssel minden nap otthon készült ételt tehetünk a családunk asztalára. Ha az univerzális ételízesítők helyett zöldfűszereket és fűszereket használunk kevesebb só kerül az ételünkbe és csodás új ízekkel ismertethetjük meg gyermekeinket.

Az üdítőitalok helyett készítsünk gyümölcsteát, gyümölcsturmixot és persze a legjobb ha tiszta vízzel oltjuk a szomjunkat.

És ha mégis úgy hozza a sors, hogy gyors étteremben vagyunk kénytelen étkezni válasszuk a hamburger helyett inkább a grillezett csirkemellet, a csipsz helyett pedig a friss zöld salátát.

Szólj hozzá!