Illó olajjal a fejfájás ellen

Illó olajjal a fejfájás ellen

Borsmenta
Borsmenta
fotó: Simon Eugster Wikipedia Commons

Nagy a feszültség a munkahelyen, összevesztünk a párunkkal vagy a kollégánkkal, rosszalkodnak a gyerekek és kezdődik a lüktető fejfájás. Nyúlunk a fájdalom csillapító tabletta után nem tudva, hogy lehet, hogy több kárt teszünk, mint a hasznot.

Az egyik leggyakoribb fájdalomcsillapító szer a paracetamol (N-(4-hydroxyphenyl)ethanamide = acetaminophen) , recept nélkül kapható, nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID). Magyarországon 105 regisztrált gyógyszerkészítmény tartalmazza (pl.: Coldrex, Efferalgan, Mexalen, Neo-Citran, Panadol, Paracetamol, Rubophen, Saridon).

A paracetamol tartalmú gyógyszerek könnyen okozhatnak mérgezést. Gyermekekben 150 mg/kg, felnőttekben 250 mg/kg bevétele is okozhat máj vagy vesekárosodást. Sőt terhesnők esetén összefüggés mutatható ki magzatelhalással és spontán abortusszal.

Különösen veszélyesek lehetnek a kombinációs készítmények, melyeknél a paracetamol enyhe és nem specifikus korai mérgezési tüneteit elfedhetik a másik vegyület drámaibb akut tünetei [pl.: Antidolor (etilmorfin), Zaldiar (Tramadol), No-Spalgin, Panadol Ultra, Parcodin, Talvosilen (Codein)].

Pedig van sokkal biztonságosabb megoldás is amit már Idősebb Plinius, más néven Caius Plinius Secundus (Maior), római író, polihisztor, ókori enciklopédista.is ajánlott fejfájásra és aminek a hatásosságát egy 1996-os .német kutatás is bizonyított.

A kieli Christian-Albrechts Egyetem Neurológiai Klinikájának a tudósai bebizonyították, hogy a homlokra és a halántékra kent borsmenta olaj ugyan olyan hatásos a fejfájás elmulasztásában mint 2 paracetamol tartalmú tabletta.

Vásárold meg itt!

Hogy miért van ez így? Kevesen tudjuk, hogy a fejfájás nem az agyban keletkezik, hanem a fej, a nyak és a váll izmainak a feszültségétől. A borsmenta olajban lévő mentolnak fájdalomcsillapító, nyugtató, hűsítő hatása van. Ha a fájdalmas területre kenjük hamarosan érezni fogjuk jótékony hatását.

A fejfájás csillapító hatása mellett a borsmenta olaj:
– hányingercsökkentő, emésztést elősegítő, gyomorgörcs oldó, szélhajtó
– oldja a végtagok és hát izmainak görcsét, csökkenti az emiatt kialakult fájdalmat
– stresszoldó
– segít a tengeri- (utazási) betegség esetén
– Könnyíti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

https://draxe.com/essential-oils-for-headaches/

https://migraine.com/migraine-treatment/natural-remedies/peppermint-oil/

Szólj hozzá!