A fülzúgás – Tinnitus

A fülzúgás – Tinnitus

A fül szerkezeteA fülzúgás, latin nevén tinnitus, melynek jelentése csengés, csörgés.Olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Az érintett időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben. Ez lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang.

Egyidejűleg többféle hang is felléphet a fülben, fejben. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, lehet gyakran változó is. Legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.

A fülzúgás nem különálló betegség, hanem tünet, amelynek két formáját különböztetjük meg: Objektív fülzúgásról beszélünk, ha a hang külső szemlélő számára is érzékelhető sztetoszkóppal. A szubjektív fülzúgás mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel nem mérhető. Ez a gyakori, a mindennapi orvosi gyakorlatban szinte mindig ezzel a tipusú fülzúgással van dolgunk.

Objektív fülzúgás esetén a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Nagyon ritkák.

A szubjektív fülzúgásnak számtalan oka lehet:
fülbetegségek: pl. egyszerű fülzsírdugó, középfülgyulladások, fülkürthurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfülkárosodások (diszkó, petárda, lövészet, zajos munkahely), sérülések, Meniere betegség, akusztikus neurinoma (jó indulatú daganat);
koponya- és agysérülések;
a központi idegrendszer egyes megbetegedései;
anyagcserebetegségek: pl. cukorbetegség;
keringési zavarok;
egyes gyógyszerek mellékhatásai: amely gyógyszerek azonban az adott betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek;
fertőző megbetegedések;
mozgásszervi elváltozások: különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- vállizmok területe;
élvezeti szerek: alkohol, kávé, nikotin;
fogászati problémák;
állkapocsizület elváltozásai;
stressz, neurózis;

Hallószervünk részei: a külsőfül (a fülkagyló és külső hallójárat), amelyen keresztül a hangok bevezetődnek a dobhártyához, ami a középfül kezdete. A külső hangok hatására a dobhártya rezgésbe jön, majd a középfülben levő hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) vezetik tovább a rezgéseket a belsőfülbe. Az itt elhelyezkedő csiga u.n. szőrsejtjeiben (érzéksejtek, számuk kb. 25000) alakul át az eddig mechanikus hangrezgés elektromos jelekké (ingerületté), melyek az agyban, a hallóideg idegrostjain futnak tovább az agykéregig. Ennek során az agy különböző pontjain, amit szinapszisnak (idegi átkapcsolási helynek) neveznek, a jelek, jelsorozatok tovább alakulnak és nemcsak a hallópályához tartozó területek, hanem egyéb idegpályák, fontos agyi területek felé (pl. tanulás, a figyelem, az érzelmi reakciók, a memória központjai felé) is adnak információkat.

Az agy azon területei, ahol ezeknek az információknak az átadása, átalakulása történik, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb, mint 15 különböző ilyen kritikus hely van, mely lehetőséget ad fülzúgás kialakulására.

A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős és hosszabb ideig fennáll, akkor az inger megszűnése után is megmaradhat az inger által kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is. Valamilyen ok, mint inger hatására a szőrsejtekben kialakul az ingerület, mely végig fut a hallópályán és más területeken, létrejön a fülzúgás mint egy kellemetlen érzet. Ha az idegpálya aktivitása hosszabb ideig fennáll, ez az aktivitás automatikussá, öngerjesztővé válik, és az aktivitás akkor is megmarad, amikor a kiváltó okot megszüntetik, azaz a fülzúgás megmarad.

A fülzúgás egészséges embereknél is létrehozható, amit kísérletekkel bizonyítottak. Teljesen hangszigetelt helyiségben ülve bizonyos idő elteltével a belsőfül érzékenysége fokozódik, fülzúgást észlelhet az ott ülő személy. Ez az u.n. “alaptinnitus”, ami mindenkinél előfordulhat, mint normális folyamat. Egészséges embernél azonban ez a fülzúgás a mindennapok zajai mellett – még csendes, de nem hangszigetelt körülmények között is – az agy feldolgozási folyamata során kiszűrődik, és ezért nem veszünk róla tudomást. Sok esetben ez a szűrő funkció károsodik, a fülzúgás ezért megmarad és folyamatosan észlelhető lesz.

A hang a “semmiből” jön, nincs ismerős hangforrás, így nem is lehet kikapcsolni. Kialakul egy félelem, hogy valami történt az agyban, valami ismeretlen, érthetetlen dolog történik. A beteg tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát, pánikba esik, szorong. Sokuknak az a benyomása, hogy egyedül kell az ár ellen úsznia.

Ez a fokozott stresszállapot erősíteni fogja a fülzúgását, kialakul az “ördögi kör”. A beteg egyszer csak észleli a hangot, és ez egy kellemetlen érzelmi reakciót vált ki. Ha ez ismétlődik, vagy hosszabb ideig megmarad, több kérdés merül fel benne:
– Mi lehet az oka?
– Mit tegyek, kihez forduljak?
– Mennyire súlyos?

Egyre gyakrabban irányul figyelme a nem kívánt hangra, egyre jobban zavarja, egyre inkább megterheli testileg – lelkileg, depresszióssá válik.
Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása.

Dr. Ferenczi Zsuzsa, Dr. Szalai László

Az akadémiai orvoslás a fülzúgás kezelésére keringésjavító gyógyszereket, nyugtatókat és antidepresszánsokat ajánl. Az alternatíve gyógyászat számos lehetőséget nyujt a javulásra ha nem szeretnénk magunkat a mellékhatások áldozataivá tenni.

A tinnitus kialakulásában gyakran nagy szerepet játszik a stressz amit tovább fokoz a fülzúgás. A gondolkodást beszűkíti, az érintett figyelme egyre jobban a fülzúgás körül összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek, ami még tovább fokozza a fülcsengést. Ezért is fontos és érdemes a kezelés egyik alapjának a stresszoldó terápiák valamelyikét tenni. Ez lehet egy lazító tréning, progresszív relaxáció, jóga, meditáció vagy EFT.

Idős emberek esetében gyakran a hallás gyengülése váltja ki a fülcsengést. Ebben az esetben hallókészülék használatával is csökkenthetjük a kellemetlen hangok zavarását.

Kerüljük a túlságosan nagy zajt. Ha zajos gépeket üzemeltetünk, használjunk fülvédőt.. TV nézéskor és zenehallgatáskor se vegyük túl hangosra a készüléket – a túl hangos zene is kiválthat később fülcsengést.

Kerüljük a serkentőszereket. A koffein, nikotin, nyálkahártya-összehúzó szerek fülzúgást okozhatnak.

Hallgassunk háttérzenét-zajt (mint például tengermorajlás, trópusi eső stb.). Ha halk zenét hallgatunk, vagy bekapcsoljuk a ventillátort, elvonhatjuk az agy figyelmét a belső zajokról.

Ha gyógyszereket szedünk olvassuk el a mellékhatásokról szóló tájékoztatót, mivel számos gyógyszer válthat ki fülzúgást. Többek között olyan hétköznapi szerek is mint az aszpirin vagy az ibuprofen. Ha ilyet találunk kérjük meg a felíró orvost, hogy ha lehetséges cserélje azt másra.

De nem csak a gyógyszerek tartalmaznak szalicilátokat hanem bizonyos élelmiszereink is. Krónikus tinnitus esetén érdemes megfigyelni, hogy az alábbi élelmiszerek hogyan befolyásolják a tüneteket: Mandula, alma, sárgabarck, bogyós gyümölcsök, cseresznye, uborka, szőlő, nektarin, narancs, őszibarack, savanyúság, szilva, aszalt szilva, mazsola, paradicsom, bor.

Vitamin hiány is lehet a halláskárosodások egyik kiváltó oka. Az 1950-es években végzett kísérletek bizonyították, hogy az A vitamin hiánya előidézheti a hallóidegek károsodását. Az A vitamin pótlásával pedig jelentős javulás érhető el.

A fülzúgás kialakulásának egyik oka a fül elégtelen vérellátása lehet. Ezt okozhatja a fülben lévő hajszálerek elmeszesedése vagy az erek túl erős zaj hatására történő görcsbe rándulása. Mindkét esetben hatásos lehet a C és E vitamin szedése .

Izraeli kutatások szerint a B12 vitamin hiánya is kiválthat fülzúgást. A megvizsgált esetek 39%-ában jelentős javulás volt tapasztalható a B12 vitamin pótlásának eredményeként.

Magnézium hiánya erős zajjal kombinálva eredményezheti a belsőfül sejtjeinek a károsodását. A halláskárosodás megelőzése céljából is érdemes kellő mennyiségű magnéziummal ellátni a szervezetünket.

A tinnituszban szenvedő betegek 31%-ánál mutattak ki cink hiányt. A cink nem csak a fülzúgás csökkentésében játszhat szerepet, hanem immunrendszereünk erősítését is szolgálja. (Magas cink tartalmú zöldség a spenót, az uborka kelbimbó, spárga, endívia saláta, aszalt szilva, papaya.)

A vitaminokat, gyógynövényeket megvásárolhatod itt.

Ginkgo Biloba
Fotó: Wikimedia Commons

A gyógynövények közül a vérkeringés serkentésére napi 120 mg ginkgo bilobát érdemes használni. A ginkgo lassan dolgozik, több hónap is eltelhet mielőtt jelentős javulást érezhetünk.

Mind a Hagyományos Kínai Orvoslás, mind az indiai Ayurvédikus Orvoslás javasolja a szezámmag fogyasztását a fülzúgás megszüntetésére. A szezámmagot hozzáadhatjuk ételeinkhez, joghurtba is keverhetjük, fogyaszthatunk szezámmag pasztából készült szószokat. Egyre több üzletben kapható nálunk is a szezámmagos karamell. A szezámmagról többet itt olvashattok. Szezámmagos recepteket itt találtok.

A fülzúgás kezelésére javasolják az akupunktúrát, mágnes terápiát, cranio-sacralis terápiát, túlnyomásos oxygen terápiát és hipnózist.

A TRT (Tinnitus Retraining Therapy) egy új módszer a hosszabb ideje fennálló fülzúgás kezelésére. Pavel Jastreboff amerikai tudós kutatásai alapján elmondható, hogy a fülzúgás az idő előrehaladtával már nem is annyira a fül, hanem inkább az agy tevékenysége.A kezelés két részből áll. Egy fülbe helyezhető pici, az agy számára kellemes hangot adó készülékből az u.n. zajgenerátorból, és a fülzúgás súlyosságától függő lazító tréningekből, tanácsadásból.

Az aromaterápia rozmaring, citrom, rózsa és ciprus olajat javasol a fülzúgás kezelésére. Az olajakat bemasszírozhatjuk a fej vérkeringésének javítására vagy párologtassuk azokban a helyiségekben ahol hosszabb ideig tartózkodunk. (Masszírozáshoz mindig keverjük az illóolajat valamilyen semleges olajhoz, ami lehet mandula olaj, olíva olaj. Önmagában az illó olaj túl erős, bőrirritációt okozhat.) Az illóolajokat megvásárolhatod itt.

A homeopátia is ajánl enyhülést a fülzúgásban szenvedőknek. Mivel a betegség kiváltó oka sokféle lehet forduljunk szakemberhez, aki kiválasztja a számunkra legmegfelelőbb homeopátiás készítményt. Ilyen esetben használatos szer például a Calcarea carbonica, Carbo vegetabilis, Cinchona officinalis (China), Chininum sulphuricum, Cimicifuga, Coffea cruda, Graphites, Kali carbonicum, Lycopodium, Natrum salicylicum, and Salicylicum acidum.

A népi gyógyászat hagymalé csöppentést ajánl a fülbe napi egy cseppet, hetente háromszor míg a tünetek nem csökkennek, majd 10 naponta egyszer fenntartásnak.

3-4 csepp ricinus olaj a fülbe szintén javíthat a kellemtlen fülzúgáson.

A görögszéna magból készült teáról is állítják, hogy megszünteti a fülcsengést. Naponta háromszor egy csészényit ajánlott belőle fogyasztani.

Sokféle kezelési lehetőség van a tinnituszban szenvedők számára, de egyik sem jó egyformán mindenkinek. Van akinek az egyik segít, van akinek a másik. Mielőtt bármelyikhez is hozzáfognánk érdemes kivizsgáltatni, hogy mi okozza a fülzúgást és annak megfelelően válasszunk terápiát szakember segítségével.

http://www.holisticonline.com/remedies/ear/tin_alt_herbal-medicine.htm
http://www.ctds.info/tinnitus.html
http://ezinearticles.com/?Natural-Treatment-for-Tinnitus&id=415073

Nyári Zsuzsa

Szólj hozzá!