A jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás

Ez az az állapot, ami minden férfit elér ha elég sokáig él – mondják a prosztata megnagyobbodásról. Bár ez enyhe túlzás, de az való igaz, hogy a 65 év feletti férfiak igen nagy hányada szenved benne.

Korábban már írtunk a megelőzésről.
Most nézzük meg, hogy hogyan alakul ki és mit tehetünk, ha már kialakult ez a betegség.

A prosztata a húgyhólyag és a végbél között elhelyezkedő mirigyes szerv. Körülöleli a húgycsövet, azt a vezetéket, amelyen keresztül a vizelet a húgyhólyagból a hímvesszőn keresztül kiürül. Szövettanilag simaizom sejtekből és mirigyhámból épül fel, melyet fibrozus tok vesz körül.

A prosztata mirigyei tejszerű folyadékot termelnek. Szexuális aktus során az izmok összehúzódása ezt a folyadékot a húgycsőbe juttatja, ahol a spermiumokkal és egyéb váladékokkal keveredve létrejön az ondófolyadék.

A prosztata a férfiak élete során számos változáson megy keresztül. Születéskor kb. borsónyi nagyságú. A gyermekkorban igen lassan növekszik, majd a serdülés időszakában hirtelen növekedésnek indul és a huszadik év táján eléri a normál felnőttre jellemző méretet és formát – leginkább egy szelídgesztenyére hasonlít.

Negyven-ötven éves korig általában változatlan formájú, majd a legtöbb férfinál ismét növekedésnek indul. Ezt a folyamatot nevezzük benignus (jóindulatú) prosztata hiperplasiának, melynek hátterében a mirigyhám göbös jellegű szövet-újdonképződése áll.

Prosztata
Prosztata

A betegség elsődleges tünete a vizeletürítési nehézség. Nehezen indul el és lassan vagy csak szakaszosan ürül ki a vizelet. Gyakran nem is tud a hólyag teljesen kiürülni ilyenkor lép fel a gyakori vizelési inger. Kialakulhat inkontinencia (a vizelet elcsöppenése) is, hosszú távon pedig húgyúti fertőzések, gyulladások léphetnek fel, melyek akár vesekárosodáshoz is vezethetnek.

A prosztata mérete, működése, szöveti szerkezete nagymértékben függ a szervezet hormon egyensúlyától. Különösen a dihidro-tesztoszteron (a tesztoszteron prosztatában kialakuló metabolitja) befolyásolja a prosztata szöveteinek a növekedését. Egyre több kísérlet bizonyítja, hogy a férfiak ösztrogén szintje is befolyásoló tényező lehet. A magas ösztrogén szint érzékenyebbé teszi a prosztata szöveteit a dihidrotesztoszteron növekedést fokozó hatásának.

A legfontosabb tényező a betegség kialakulásában azonban a városi életvitel, mely kevés mozgással, sok stresszel és sok műétel fogyasztásával jár. Az agyon főzött és kevés vitamint, ásványi anyagot tartalmazó ételeink nem tudják biztosítani a szervezet tökéletes működéséhez szükséges anyagokat. A vitaminok és ásványi anyagok hosszú távú hiánya elengedhetetlenül kóros elváltozásokhoz vezet.

A városi életmód befolyását legtisztábban Kínában figyelték meg. A kínai falvakban szinte ismeretlen a megnagyobbodott prosztata. De a városokban, ahol egyre többen élnek nyugati módon nemcsak hogy megjelent ez a betegség, hanem rohamos mértékben növekszik a benne szenvedők száma, bár még koránt sem éri el a nyugati országokban élő betegek számát. Ebben nagy szerepe van a kínaiak táplálkozási szokásainak.

A prosztata megnagyobbodását általában végbélen át történő kitapintással és ultrahang vizsgálattal diagnosztizálják. A rosszindulatú daganat lehetőségének kizárására vérvizsgálatot végeznek különös tekintettel a prosztata specifikus antigének szintjére.

Sok szenvedéstől menthetjük meg magunkat, ha idejekorán változtatunk életvitelünkön. Egy kis mozgással, kellő pihenéssel, megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk a betegség kialakulásának a megelőzésében és a már meglévő betegség gyógyításában. Az életmód tanácsokról itt olvashatnak.

Kisvirágú ffüzike
Kisvirágú ffüzike

A betegség korai szakaszában legeredményesebben és mellékhatás mentesen gyógynövényekkel kezelhető. Hazánkban az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövény a kis virágú füzike, a csalángyökér és a liliomgyökér.  ( A gyógynövényeket megvásárolhatja itt. )

A tökmagolajat is gyakran alkalmazzák (Cucurbita pepo – Peponen), amely delta-7 szterol tartalma a dihidroszteron kötődését gátolja. Nyílt klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy több hónapos alkalmazásakor javul a vizeletáramlás, csökken a visszamaradó vizelet mennyisége.

Egy kombinált, több növény kivonatát tartalmazó gyógyhatású készítmény (Prostazyn) a csalángyökér, törpepálma és aranyvessző kivonatainak kedvező hatásait – enyhe antiandrogén, antiösztrogén, kis mértékű gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és diuretikus – egyesíti.

A nem vényköteles gyógyszerek között a törpepálma vagy fűrészpálma ( Sabal serrulata/Serenoa repens – Strogen Uno, Prostamol Uno, Prosta Guard ) termésének különböző összetételű kivonatát tartalmazó készítmények hosszútávú, követéses vizsgálatban is bizonyították hatékonyságukat a vizeletürítési paraméterek javításában. A fűrészpálma kivonatot megvásárolhatja itt.

Fűrész pálma
Fűrész pálma

Növényi alapú gyógyszer még az Pygeum africanum kérgének kivonatát tartalmazó Tadenan is. A rozspollen tisztított kivonatát (Pollstimol) placebokontrollált duplavak vizsgálattal igazolt gyulladáscsökkentő hatása miatt elsősorban ödematikus BPH-ban ajánlott alkalmazni.

Több gyógyszercsoport is használatos a prosztata megnagyobbodás kezelésében. A gyógyszerek egyik csoportját képezik az úgynevezett alfa-receptor blokkolók. Ezen gyógyszerek hatására a prosztatában és a hólyagnak a prosztatához legközelebb eső részén elhelyezkedő belső záróizom jobban kinyílik, ezáltal a vizeletürítés normálissá válik vagy legalábbis jelentősen javul. Az alfa receptor blokkolók alkalmazásakor vérnyomáscsökkenésre is számítanunk kell. Az újabb készítmények vérnyomáscsökkentő mellékhatása csekélyebb, azonban így is idős betegek esetében óvatos adagolásra van szükség.

A másik csoport az 5-alfa-reduktáz bénítók. A gyógyszer egy enzimblokkoló, hatásmechanizmusa, hogy az 5-alfa-reduktáz enzimet blokkolja, így a tesztoszteronnak dihidrotesztoszteronná (DHT) alakulása akadályozott. Az aktív hormon szintjének süllyedése után,  a prosztata méretének lassú csökkenése következik be. Ezeknek a gyógyszereknek az egyik mellékhatása azonban az impotencia.

Amennyiben a betegség súlyossága, a konzervatív kezelést már nem teszi lehetővé, a prosztata jóindulatú daganatának eltávolítására különböző műtéti eljárások vannak az urológus kezében. Ilyenek a a különböző lézeres prosztata műtétek, az ultrahangvezérelt lézerkoaguláció (TULIP), a side-fire (oldalt sugárzó) lézerszálműtét, az interstitialis lézerkoaguláció (ILC), és a legmodernebb és egyben legtökéletesebb, de még az előbbieknél is költségesebb Holmium-YAG lézer prostatectomia (HoLRP). További, ugyancsak hőenergián alapuló alternatív módszer, a High-intensity focused ultrasound (HIFU) (magas energiájú fókuszált ultrahang), a Transurethral Needle Ablation (TUNA) (húgycsövön keresztülvezetett tű), a Transurethral microwave thermotherapy (TUMT) (húgycsövön keresztülvezetett mikrohullámú hőenergia), a Water inducted thermotherapy (WIT) (forró vízzel végzett termoterápia) és aTransurethral elektrovaporisatio (TEVAP).

A műtéti típusok között azonban a leggyakoribbnak a prosztata transurethralis (húgycsövön keresztüli) csonkolása (TURP) és a nyílt prostatectomia (a prosztata nyílt hasi műtéttel történő eltávolítása) számít. Magyarországon évente mintegy 8000 ilyen beavatkozás történik.

Bár a megnövekedett prosztata eltávolítása megoldja a vizelési problémák nagy részét ezeknek a műtéteknek gyakori mellékhatása az impotencia és az inkontinencia (vizelettartási nehézség). Mielőtt beleegyezünk bármilyen műtéti beavatkozásba kérdezzük meg orvosunkat, hogy milyen életminőségi változásokat eredményezhet és jól fontoljuk meg, hogy fog e javulni az állapotunk olyan mértékben, hogy megérje a szenvedést.

Láthatjuk tehát, hogy a betegség korai fázisában nagyon sok lehetőség van a természetes úton történő gyógyulásra. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk magunkra, bármennyire is kellemetlen járjunk el szűrővizsgálatra és ha bármilyen enyhe tünetet is észlelünk a nagyobb baj megelőzése érdekében forduljunk gyógyítóhoz.

 

Szólj hozzá!