Crohn betegség –  az emésztőrendszer gyulladásos betegsége

Crohn betegség – az emésztőrendszer gyulladásos betegsége

A Crohn betegség olyan autoimmun betegség mely általában a vékonybél utolsó, illetve a vastagbél kezdeti szakaszán kialakuló gyulladásos állapot, de megjelenhet a tápcsatorna bármelyik szakaszán is. Gyakran okoz véres székletet és felszívódási zavarokat. Kialakulásának okai, mechanizmusa az orvostudomány által jelenleg nem teljesen ismert.

Kiváltó okokként elsősorban környezeti és táplálkozási tényezőket említenek. A nyugati ipariasodott világban sokkal nagyobb számban jelenik meg a betegség, mint a kevésbé fejlődött országokban. Ebben szerepet játszik az előzetes kutatások szerint a magas állati fehérje, illetve zsír tartalmú étrend .

A dohányzás megháromszorozza a betegség kialakulásának lehetőségét.

Az öröklődés is szerepet játszhat mivel azoknak akiknek testvére szenved a betegségben nagyobb esélye van arra, hogy nála is kialakuljon.

Amerikai tudósok megfigyelték, hogy a hormonális fogamzásgátlás bevezetése óta jelentősen megnőtt a Crohn betegségben szenvedők száma.

Crohn beteg sebei  A legújabb kutatási eredmények arra mutatnak, hogy a fő oka a tápcsatorna természetes védelmi rendszerének a hibája. Valamilyen okból nem tudja a szervezet a káros baktériumokat, mikroorganizmusokat kellőképpen eltávolítani, azok egyre nagyobb mértékben foglalják el a jó baktériumok életterét, ahol előbb gyulladásokat , majd akár fekélyeket is okozhatnak.

Tünetei a krónikus hasmenés, hasi fájdalmak, láz, étvágytalanság, súlyvesztés, teltségérzés a hasüregben de kialakulhatnak végbéltáji fekélyek vagy fisztulák ( rendellenes cső-szerű összeköttetések a végbél és a végbélnyílás között ) is. Továbbá problémát okozhat a bőrben a vérben és a belsőelválasztású mirigyekben is.

A betegség előre haladtával a belek hegesedése miatti bélelzáródást vagy súlyos fekélyesedést, bélperforációt okozhat. Ezeket műtéti beavatkozással kezelik, de sajnos a betegség hamar kiújul a műtéti hegeknél.

Mivel a táplálék nehezen szívódik fel a belekben nagymértékű alultápláltság is kialakulhat.
Sajnos a Crohn betegségben szenvedők esetében nagyobb gyakorisággal fordul elő a vastagbél rák is.

Diagnosztizálása elég nehéz. Vastagbél tükrözéssel 70%-os bizonyossággal állapítható meg, de ha a vékonybélben lép fel akkor csak kapszula endoszkópos vizsgálattal deríthető fel.

A betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható csak a tünetek enyhítésével tudnak segíteni a Crohn betegségben szenvedőkön. A betegség időnként fellángol ezeket az időszakokat panasz mentes szakaszok követik.

Crohn betegség  Aktív szakaszban antibiotikumokkal és erős gyulladás csökkentő cortiscosteroidokkal kezelik. Azonban ezeket a szereket (a mellékhatásaik mellett) csak rövidtávon lehet használni. Az antibiotikumok különösen károsak lehetnek, hiszen elpusztítják a bélflóra hasznos baktériumait is.

A Crohn betegségben szenvedők számára különösen fontos a teljes életmód váltás, a megfelelő táplálkozás és a szervezet számára oly szükséges vitaminok és ásványi anyagok biztosítása.

Az első és a legfontosabb a dohányzás és az alkohol fogyasztás abbahagyása.

A cukor fogyasztás is rontja a betegek állapotát, amint azt kísérletek is bizonyították. Ajánlatos a cukor teljes körű helyettesítése sztévia cukorral. Fogyasszunk kevesebb zsírt, fehérjét és több zöldséget és gyümölcsöt. Az egészséges táplálkozás elveinek a követésével csökkenthetjük a tüneteket.

Mivel minden ember egyedi mindenkinél más és más táplálékok váltják ki a betegség fellángolását. Vezessünk táplálkozási naplót, hogy könnyen beazonosítsuk ezeket az ételeket. Ha sikerült, kerüljük azok fogyasztását bármennyire is szeretjük őket.

Fontos, hogy naponta többször legalább 5-6 –szor együnk, mindig csak keveset. Így nem terheljük meg az emésztő szerveket és folyamatos ellátást tudunk a szervezetünknek biztosítani. A sok víz fogyasztása különösen fontos a Crohn betegségben szenvedőknek, hiszen a hasmenés gyorsan kiszáradáshoz vezethet.

A rendszeres mozgás és a mély pihentető alvás enyhítheti a fáradtság érzést. Minél több időt töltsön az ilyen beteg a szabadban, kihasználva a nap gyógyító erejét, mellyel D vitamin ellátását is biztosíthatja.

Természetesen ennél a betegségnél is igénybe vehetjük a gyógynövények erejét:

Mária Treben papsajtmályva teát javasol a bélgyulladás enyhítésére. A papsajtmályvát hidegen áztassuk, hogy megmaradjon a benne lévő nyákanyag. A csalán, a kövér porcsin és a cickafark teája is jótékony hatással lehet.

Az amerikai kontinensen a vörös szilfa kérgét ajánlják joghurtban vagy kamilla teában elkeverve a Crohn betegségben szenvedőknek. A vörös szilfa kéreg csökkenti a gyulladást és védő réteget képez a bélfalakon.

orvosi ziliz  Az orvosi ziliz gyökere és a perui őserdőkben növő macskakarom is sokat segíthet. A kanadai aranygyökér is kiváló gyulladás csökkentő. A Távol-Keleten növő mély bordó színű mangosztin gyümölcsből és annak a héjából készült kivonat is sokat segít a Crohn betegségben szenvedők állapotának a stabilizálásával.

A zöld tea is fontos, hiszen nem csak gyulladáscsökkentő hatása van, hanem fogyasztásával megelőzhetjük a rákos megbetegedések kialakulását is.

Figyeljünk oda, hogy a vitaminok közül az A, a C, a B komplex, a B12, és D vitamin kellő mennyiségben legyen jelen a beteg szervezetében. Egészítsük ki táplálkozásukat Lactobacillus acidolphilus probiotikummal , bioflavonoidokkal és omega 3 zsírsavval .

Biztos, hogy könnyebb egy – két kapszulát bekapni, ha betegek vagyunk, mint átformálni az életünket, a táplálkozásunkat, gyógyteát készíteni naponta többször is stb. De ne feledjük, hogy minden betegség egy üzenet a szervezetünktől, hogy valamit nem jól csinálunk, hogy változtatni kell az életvitelünkön mert károsítjuk önmagunkat. És ha nem hallgatjuk meg ezt az üzenetet, nem változtatunk, akkor hiába szedjük a tablettákat.

Teljes gyógyulást, legyen az bármilyen betegség, csak akkor érhetünk el, ha testünket és lelkünket is meg gyógyítjuk és minden feltételt biztosítunk szervezetünk tökéletes működéséhez. Legyen az a tápanyagokban dús táplálék, a kellő mennyiségű víz fogyasztása, a munka – pihenés – szórakozás egyensúlyának a kialakítása.

Testünk meghálálja az odafigyelést és egy kis törődéssel nagyon sok fájdalomtól óvhatjuk meg magunkat.
Ne csak az orvosoktól várjuk a segítséget. Mi is sokat tehetünk, hiszen szervezetünk képes meggyógyítani magát, ha biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket.

Nyári Zsuzsa

http://crohn-colitis.hu/hun/jotudni.php
http://mccbe.hu/
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=487
http://www.newtreatments.org/doc.php/WisdomExperience/208

Szólj hozzá!