Gravitációs nyújtópad a gerinc problémák kezelésére

Gravitációs nyújtópad a gerinc problémák kezelésére

A gravitáció, álló helyzetben összenyomja a testünket, így a csigolyáink is nyomódnak, gerincoszlopunk deformálódik. A nap folyamán a csigolyák közét kitöltő kocsonyás anyag egy része átszivárog a környező puha szövetekbe, aminek nagy része visszaszivárog az éjszakai pihenés során, de soha nem teljesen. Az évek során a csigolyák közti rés egyre szűkebb lesz, ami az idős korra akár 2-3 cm-es testmagasság csökkenést is jelenthet.

A gravitáción túl a kevés mozgás, a túlságos terhelés, a rossz testtartás is csökkenti a csigolyák közötti távolságot. A szűk hely miatt kitüremkedő ízület szövetek nyomást gyakorolhatnak a. gerincből kilépő idegekre ami jelentős fájdalommal jár, ha pedig kiszakad a gerinc sérv a beteg egész élete során küzdeni fog a derék fájással.

Több mint 2000 évvel ezelőtt Hipokrátész derékfájós betegeit egy létrára kötözte, majd emelőcsigák segítségével fejjel lefelé fordította. Ez az ősi gyógymód az alapja a gravitációs nyújtópadnak is.

A nyújtópad a gravitációt használva gyógyít, hiszen ugyanezt az erőt alkalmazza, nyújtásra. A módszer nagyon kíméletes, hiszen a test súlyát használja húzó erőként. Használata egyszerű, hatása azonnal érezhető.

Miután a beteg a kezdő pozícióba került, rögzítette bokáját, fokozatosan billen fejjel lefelé. Ebben a testhelyzetben a gerincoszlopot nem terheli nyomás, képes ellazulni, a gerinc melletti izmok pedig a függeszkedés következtében, nyúlnak.

A nyújtáskor fellépő húzóhatás a csigolyákat eltávolítja egymástól, megszűnnek a gerinc kis-ízületeinek félficami állapotai. Vákuumhatás keletkezik a porckorongok belsejében, ami a porckorongokon megjelent kiboltosulásokat és ezek sérvesedéseGravitációs nyújtópadit visszahúzza az egészséges eredeti állapot felé.

A fordított állapotú nyújtás segítségével visszaáramlik a csigolyatest belsejébe a folyadék, amitől rugalmasabbá válik, megakadályozható a porckorongok folyadékvesztése, így a leépülési folyamatok késleltethetőek. Hatását tekintve a súlyfűrdő terápia szárazföldi megfelelője és érzetben is azt a kellemes felüdülést adja a kezelés után.

Rendeltetésszerűen használva, a fokozatosság elvét betartva már az első alkalom után érezhető jótékony hatása. Napi egy-két alkalommal 10-20 percnyi kezelés után, már nem csak a tünetek csökkennek, hanem látványos állapotbeli javulás érhető el.

Gyakorlati tapasztalatok szerint 35-40 százalékos dőlésszög is elegendő a kívánt hatás eléréséhez. A nyújtás intenzitását a beteg állítja be, így a legkényelmesebb pozícióban tud pihenni és ha bármilyen kellemetlen érzete támad, rögtön korrigálni tudja azzal, hogy változtat a dőlésszögön, feljebb emelkedik. Minél lejjebb engedi a fejrészt, és magasabbra kerül a láb, annál intenzívebb a nyújtás, és természetesen a vízszintes helyzethez közelítve csökken a hatás.

Célszerű úgy használni, hogy eleinte egy-egy percet töltünk a fokozatosan lejjebb engedett pozíciókban. Érezni fogjuk egy pár alkalom után, hogy többet kíván a testünk és ameddig kellemes érzést ad a nyújtás, addig tartsuk a pozíciót. Mindvégig egy jóleső kellemes érzete van a betegnek, mely egy kényelmes nyújtózkodásnak felel meg, oldódik a feszültség, ellazulnak az izmok, természetes módon csökken és szűnik meg a fájdalom.

Az egész testnek, vérkeringésnek felüdülést jelent, és felfrissülve, megkönnyebbülve érzi magát a beteg egy pár perces kezelés után. Rendszeres használata esetén az állapotjavulás és gyógyulás következtében visszatér a beteg munkavégző képessége és a jó fizikai komfortérzete.

A gravitáció nem csak a hátfájás enyhítésén segít, és rugalmasabbá teszi a gerincet, hanem az agy oxigénellátását is javítja. A szívnek általában küzdenie kell a gravitáció ellen, hogy vért jutasson az agyba.

Az agynak a megfelelő működéshez bőséges vérellátásra van szüksége. A vérkeringés serkentése fejjel lefelé fordulással élénkítheti és feszesítheti a bőrt, valamint éberebbé tesz, hallásunk és látásunk is javulhat tőle.

A visszértágulatban szenvedőknek is ajánlott, hiszen segíti a kitágult erekben pangó vér szív felé történő áramlását, lehetőséget ad az érfalak erősebb összehúzódására és segít megakadályozni a vérrögök kialakulását.

Magas vérnyomásban szenvedők, szívbetegek, szem problémával küzdők kérjék ki orvosuk véleményét mielőtt a gravitációs nyújtást elkezdenék.

Térd vagy csípőprotézissel rendelkezőknek nem ajánlott ez a terápia.

http://www.gyogymasszor.com/nyujtopad.html

https://www.spineuniverse.com/conditions/back-pain/low-back-pain/turning-back-pain-sciatica-upside-down

Szólj hozzá!