Házi praktikák Hogyan kezeljünk egy izom húzódást otthon?

Házi praktikák Hogyan kezeljünk egy izom húzódást otthon?

Nyáron a jó időben többet vagyunk a friss levegőn és többet is sportolunk, mozgunk mint télen.
Emiatt megnő annak a lehetősége is, hogy megerőltetjük valamelyik izmunkat, vagy egy rossz mozdulat miatt meghúzódik, megsérül, akár el is szakad valamelyik izmunk.

Ezeket a fájdalmas baleseteket nagyrészt megelőzhetjük, ha fokozatosan szoktatjuk izmainkat a mozgáshoz. Mindig kellő bemelegítéssel kezdjünk sportolni. Finom nyújtózásokkal lazítsuk az izmainkat.
Tartsuk őket melegen, a meleg izomzat nehezebben sérül.

De ha mégis meghúzódik valamelyik izmunk a duzzadás és a gyulladás csökkentése érdekében jegeljük a sérülés helyét. Használhatunk erre fagyasztott zöldséges tasakot, vagy kásásra fagyasztott tejes zacskót. (orvosi-műszer boltokban lehet kapni direkt erre a célra készült zselés anyagot tartalmazó zacskót). Tekerjük törülközőbe és óránként maximum 15 percig használjuk.

Tehermentesítsük és emeljük meg sérült testrészünket. Ha a lábunk sérült párnázzuk fel, ha a karunk, vállunk akkor kössük fel.

Ha a duzzadás lehúzódott váltsunk jegelésről melegen tartásra. Ha jó melegen van a sérült izom jobb lesz a vérellátása és hamarabb gyógyul. A meleg az izom görcsöt is oldja, ezáltal a fájdalom is jelentősen csökken.

ÁrnikaLágyan masszírozzuk meg a sérült testrészt. A masszírozáshoz használjunk Árnika krémet, mustár olajat vagy lóbalzsamot. A feketenadálytő krém is segít a véraláfutások eltüntetésében és a sérülések gyógyulásában. Iszap pakolással is gyorsíthatjuk a gyógyulást. A gyulladást, fájdalmat fehér fűzfa kéreggel, (a szalicil természetes forrása) csökkenthetjük.

További sérülések elkerülése érdekében rögzítsük a sérült testrészt rugalmas pólyával. Vigyázzunk, hogy ne fáslizzuk nagyon szorosra mert akadályozhatja a vérkeringést és ezzel lassítja a gyógyulást.

A legfontosabb pedig a pihenés. Minél többet pihentetjük a sérült izmot annál hamarabb fog meggyógyulni és annál kisebb a veszélye a sérülés súlyosbodásának.

Ha másnapra nem enyhül a fájdalom és a duzzadás vehetünk be aszpirin vagy ibuprofen tartalmú gyulladás csökkentő / fájdalom csillapító gyógyszert. Ha két – három nap múlva sem enyhülnek a tünetek akkor forduljunk orvoshoz . Ilyen esetben olyan mérvű lehet a sérülés mely sebészi beavatkozást igényel.

Szólj hozzá!