Húgyúti gyulladások

Húgyúti gyulladások

Mindig a szemem forgattam mikor édesanyámtól azt hallottam, hogy vigyázz kislányom fel ne fázz. Mindaddig, míg egy szép napon arra ébredtem, hogy percenként kell pisilni menni és a falat tudtam volna lekaparni a fájdalomtól. Legközelebb már szó nélkül vettem fel a “bunda bugyit”.

Sajnos nagyon sok hölgy küzd ezzel a visszatérő és nagyon kellemetlen problémával. Mitől is kapható el ez a betegség merül fel a kérdés. Mivel a női húgycső jóval rövidebb a férfiakénál így a baktériumok könnyebben jutnak el a húgyhólyagba, ahol hamarosan szaporodni kezdenek és problémát okoznak ha az immunrendszerünk nem elég erős.

Cickafarkfű
Cickafarkfű

Ezt a betegséget nemi aktus során továbbadhatjuk és bár a férfiak nem betegednek meg, tovább adják a fertőzést következő partnerüknek. (Érzékenyebb hölgyek így tudják meg kedvesük hűtlenségét.) De vissza is fertőzhetnek bennünket.

A húgyúti fertőzéseket általában antibiotikum kúrával gyógyítják. A probléma csak az, hogy ez az erre érzékenyek esetében gyakran ismétlődő betegség. És nem lehet havonta antibiotikumot szedni, hiszen mint tudjuk a baktériumok idővel ellenállókká válnak az antibiotikumokkal szemben.

Mit is tegyünk hát ha megjelenik az a bizonyos csípő égető érzés?

Az első és legfontosabb, hogy tartsuk melegen az alhasunkat. Igyunk meg naponta 3-4 csésze cickafarkfűből és sárga csalánból készült teát és vegyünk cickafark ülőfürdőt. A megmaradt teafüvet melegítsük fel és törölközőbe csavarva készítsünk pakolást az alhasunkra belőle.

A vörös áfonya lé és a tabletta megakadályozza a baktériumok lerakódását a húgyhólyag falán.

Vegyünk be minimum napi 3 x 1000 mg C vitamint.

A baktériumok elpusztítására fogyasszunk nyers fokhagymát vagy gyömbért. Az ezüst kolloid is kiváló antibakteriális szer – és nincs mellékhatása.

1 evőkanál almaecet egy pohár meleg vízzel szintén jótékony hatással bír. Az alma ecet gazdag enzimekben, ásványi anyagokban különösen káliumban és természetes antibiotikus hatása is van.

A táplálkozásnak itt is nagy szerepe van ne fogyasszunk kávét, teát, kólát, csokoládét, alkoholt mert ezek irritálják a húgyutakat. Gyógyulásunkat segítheti viszont a spenót, a brokkoli, a petrezselyem, a burgonya az áfonya, a vörös áfonya és az alma.

A búzafűlé és a lucernalé nagyon jó hatással van ilyen esetekben.

Masszírozzuk alhasunkat teafa olajjal vagy cédrusfa olajjal készült masszázsolajjal. Vagy tegyük az olajakat az ülőfürdőnkbe. Az illóolajokat megvásárolhatod itt.

Vörös áfonya
Vörös áfonya

Mint minden betegség esetén itt is a legjobb taktika pedig a megelőzés:
• Igyunk sok – sok folyadékot, hogy a húgyutak jól átmosódjanak és a szervezetünk megszabaduljon a baktériumoktól és a mérgező anyagoktól.
• Fogyasszunk C vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket vagy szedjünk
C-vitamint.
• Rendszeresen igyunk vörös áfonya levet
• Ne tartogassuk a vizeletet. Minél tovább tartjuk annál több ideje van a baktériumoknak a szaporodásra.
• Figyeljünk oda, hogy mindig elölről hátulra törölközzünk meg vizelet ürítés után.
• Viseljünk laza fehérneműt. A szűk, szoros alsónadrág nem csak kényelmetlen, de irritáló is és nagyobb lehetőséget ad a baktériumoknak, hogy nem kívánt helyekre jussanak.
• A monogám nemi élet és / vagy a megfelelő védekezés megakadályozhatja a baktériumok terjedését.

Ne feledjük, ha a hölgynek húgyúti fertőzése van az urat is kezelni kell. Nem csak azért, hogy mást ne fertőzhessen meg, hanem azért is, hogy vissza ne fertőzze élete párját.

Szólj hozzá!