Kövér porcsin – Portulaca oleracea

Kövér porcsin – Portulaca oleracea

Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk…

A porcsin nem csak gyógynövény, hanem kiváló saláta vagy főzelék készítésére. A Földközi tenger vidékén és a Közel Keleten nemesített változata is létezik.

Nem véletlenül hiszen a porcsin egyike azon kevés növényeknek, melyek nagyon gazdagok Omega 3 telítetlen zsírsavban, különösen Alfa-Liposavban amely az az egyedüli antioxidáns, mely mind vízben, mind zsírban is oldódik, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.

Emellett nagyon gazdag A,E és C vitaminban, magnéziumban és káliumban is. Bétakarotin tartalma magasabb a spenóténál.

A nagy arab gyógyító Ibn Elbitar (akinek meghatározó befolyása volt az európai gyógyításban) már a XIII. században is több művében említi a kövér porcsin gyógyító hatását, de a Hagyományos Kínai Gyógyászat és az Ayurvédikus Gyógyászat is használja.

A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív-érrendszeri betegségek gyógyításában használják.

Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére. Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésekor is használja a porcsint.
Porcsin levél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.

Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására. Pakolásnak nyujtófával törjük össze a friss növény szárát és leveleit fogjuk vászon ruhába és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

A vér koleszterin és vércukorszintjére kifejtett hatása miatt védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzés csillapító hatású.

Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk mind belsőleg mind pakolásként külsőleg is.

Féreghajtásra is kiváló és gyulladás csökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.

Magas antioxidáns tartalma pedig lassítja az öregedés folyamatát.

Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény…

Szólj hozzá!