Termográfia

Termográfia

Családunk minden idősebb nő tagját megtámadta már a mellrák. Van aki csak az egyik és van aki mind a két mellét elveszítette már. Ezért mi fiatalabbak évente szorgalmasan járunk mammográfiai vizsgálatra, hogy még idejekorán megelőzzük a bajt.

Mammográfia
Mammográfia

Nőgyógyászunk, háziorvosunk, a média, mind a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozza. Csak azt felejtik el mondani:
• hogy a mammográfiai vizsgálat 0,3 cm-nél kisebb daganatokat nem mutatja ki,
• hogy a vizsgálat nagyon magas sugárzásnak teszi ki a beteget, melyek hatása    az évek során összeadódik,
• hogy az emlők összenyomása nem csak fájdalommal jár, hanem meglévő    daganat esetében az azt tápláló erek sérülésével a betegség más szervekre is    átterjedhet.
• Hogy a mammográfia vizsgálat van úgy, hogy nem mutatja ki a már meglévő    daganatot, vagy a jóindulatú daganatot rosszindulatúnak mutatja.

Akkor hát mit tegyünk, hiszen a megelőzés többet ér mindennél? Hogyan állapíthatjuk meg fájdalom és rizikó mentesen a rosszindulatú folyamatok elindulását? Hallottak már a termográfiáról vagy hőtérképről?

Az emberi test többek között infravörös hullámokat bocsát ki magából. A különböző helyeken fellépő minimális hőenergetikai különbségek termo-kamerával történő mérésével a szervezetben zajló kóros folyamatok korai felismerése válik lehetővé.

A gyulladásos szövetek, az aktív növekedési fázisban lévő daganatos sejtek legtöbbjének hő kibocsátása fokozott, míg a sorvadt, heges, alulműködő sejtek hőtermelése csökkent. Azon daganatos sejtek, amelyek hőtermelése nem magasabb a normál sejtekénél, a fokozott anyagcsereigény miatt megnövekedett számú erek (ún. “perivascularisatio”) miatt mutathat emelkedett hő leadást.

Ha egészségesek vagyunk testünk két oldala egyforma intenzitású infravörös hullámokat bocsát ki. A beteg testrészek azonban vagy melegebbek, vagy hidegebbek a probléma mibenlététől függően, mint amilyennek lenniük kellene. Ezeket az eltéréseket méri a termo kamera.

Az eszköz több mint húsz év amerikai hadiipari és NASA kutatásainak eredménye. A kamera eredetileg haditechnikai célokra lett kifejlesztve, orvosi alkalmazását átalakítása és egy speciális szoftver teszi lehetővé. Három dimenzióban is átnézhető a vizsgált elváltozás, a módszer ezen képessége révén lehetővé válik a jelzett terület elhelyezkedésének pontosabb felmérése.

A 80-as években az Amerikai Védelmi Minisztérium titkos, nagyléptékű megbízást adott a hűtés nélküli infravörös érzékelő technológia kifejlesztésére. A hadsereg olyan érzékelőt akart, amelynek nagyon rövid a mérési ideje.

Termografikus kép
Termografikus kép

Az infravörös módszerrel dolgozó eljárások lényege, hogy minden anyag energiát bocsát ki elektromágneses sugárzás formájában. Az abszolút nulla hőmérséklet -273,15fok Celsius. Az e fölötti hőmérsékletű tárgyak, szövetek által kibocsátott sugárzást a hőkamera méri, hőképpé alakítja át. Az infravörös sugárzás tartománya 0,75 és 100 mikron között van. Az infravörös kamera segítségével a láthatatlan hőenergia válik láthatóvá.

1992-ben az Amerikai Kormány engedélyezte az infravörös technológia kereskedelmét, de az ellenőrzése alatt tartja a technológiát. Az Európai Unióban egy éve hozzáférhető a amerikai fejlesztésű technológia. A számítógéphez csatolt infrakamera lehetővé teszi, hogy érintkezés nélkül végezzünk méréseket a test által kibocsátott infravörös sugarak bonyolult elektronikus rögzítésével.

A termográfia (CTI) a jövő vizsgáló módszere. Nagy pontossággal ad felvilágosítás a szervezetben zajló kóros folyamatokról akár gyulladásos, akár heges, sorvadásos alulműködésről van szó.

A CTI egy új, funkcionális vizsgáló eljárás, mely tovább segíti a korai felismerést, nem helyettesíti a bevált diagnosztikai vizsgálatokat, de új területet nyit a diagnosztikában a betegellátás területében.

Természetesen nem csak az emlődaganatok korai felismerésére használható. Érdemes termográfiai vizsgálatot végezni:
• Akut vagy krónikus gyulladásos folyamatok gyanúja esetén
• Góckutatáskor
• Perifériás keringési zavarok hátterének tisztázására
• Mozgásszervi károsodások kimutatására
• Daganatos elváltozások megítélésére
• Terápiakövetésre, hatékonyság felmérésére
• Fájdalmak hátterének tisztázására

A termográfia a szervezet fiziológiai folyamatait vizsgálja. Olyan érzékeny, hogy már nagyon korai stádiumban jelzi a kóros folyamatok elindulását ezzel lehetővé teszi  a betegség kialakulásának a megelőzését.

Nem terheli meg a szervezetet, mivel nem használ semmilyen sugárzó vagy kémiai anyagot. Nem okoz fájdalmat, hiszen meg sem érinti a beteget. Akárhányszor ismételhető, így nyomon lehet követni a különböző terápiák hatékonyságát, elkerülhetjük az alul vagy túl gyógyszerezés veszélyét.

Minden korosztály vizsgálható ezzel a módszerrel még a gyermekek és a terhes anyák is.

A termográfiás vizsgálat (CTI) nem váltja ki az orvoslásban hagyományos diagnosztikai vizsgálatokat, azonban, mint funkcionális vizsgálat, új területet nyit a kóros folyamatok felismerésében, a kezelések hatékonyságának ellenőrzésében.

http://mercola.fileburst.com/PDF/Beyond.Mammography.pdf

http://www.breastthermography.com

http://www.iact-org.org/patients/breastthermography/what-is-breast-therm.html

Szólj hozzá!